Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Repülőszerencsétlenség a kifutópályán

Antal Erika 2019. szeptember 24., 21:48

Egyik baj követte a másikat a marosvásárhelyi repülőtéren, ahol nem sikerült jól egy leszállás, a repülőgép pedig landolás után egy másik járművel ütközött – összetett, vörös jelzésű gyakorlatot tartottak, amelybe minden mentési egységet, sőt még a katonaságot is bevonták.

Fotó: Haáz Vince

Egy ATR 72 típusú személyszállító gép 32 utassal a fedélzetén a Marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtéren leszállás közben hozzácsapódott a pálya felületéhez, aminek következtében megsérült a fékrendszere, és nem tudott leállni időben. A pilóta megpróbálta az Alfa kifutópályára irányítani a gépet, de ez a sebesség miatt nem sikerült,

elhagyta a leszállópályát és egy repülőtéren parkoló, az Alfa pálya előtt várakozó járművel ütközött.

Tűz nem keletkezett, de a repülőgép és a gépkocsi is súlyosan megsérült, ráadásul az üzemanyag is szivárogni kezdett a repülő tartályából. A gépkocsivezető súlyos sérüléseket szenvedett, ki kellett szabadítani a roncsautóból, a repülő utasai pedig bezáródtak, az ütközés következtében ők is megsebesültek.

Fotó: Haáz Vince

Mindez nem történt meg a valóságban, csupán gyakorlat volt, amit évente szerveznek a repülőtéren abból a célból, hogy felmérjék, hasonló esetben mennyire képesek hatékonyan menteni a bajbajutottakat, illetve megelőzni a további problémákat.

HIRDETÉS

Ilyenkor vörös jelzés lép érvénybe, ami azt jeleni, hogy minden mentésre szakosodott alakulatnak a helyszínre kell igyekeznie – rohammentő-szolgálatnak, tűzoltóságnak, rendőrségnek, csendőrségnek –, és a terv szerint kell eljárnia.

Fotó: Haáz Vince

A keddi akcióban letesztelték, mennyire képesek a lehető leggyorsabban reagálni egy ehhez hasonló sürgős riasztás esetén, hogyan sikerül a mentési terv szerint cselekedni, mennyire lehet a leggyorsabban alkalmazni a rendelkezésre álló eszközöket, járműveket.

Fotó: Haáz Vince

Ez alkalommal a marosvásárhelyi, dicsőszentmártoni, szászrégeni és nagysármási tűzoltóegységek szálltak ki a helyszínre. A gyakorlatban részt vett több Maros megyei közintézmény és hivatal, sőt még a marosvásárhelyi katonai alakulat is.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS