Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ráduly és Szőke jogi képviselői ragaszkodnak a SRI titkosítás nélküli válaszához

Antal Erika 2019. június 28., 17:41
HIRDETÉS

Továbbra sem történt előrelépés Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester és Szőke Domokos alpolgármester büntetőperében.

Ráduly és Szőke jogi képviselői ragaszkodnak a SRI titkosítás nélküli válaszához
galéria
Fotó: Haáz Vince

A két elöljáró legutóbbi törvényszéki tárgyalását péntek délre tűzte ki a bíró, de ez alkalommal sem történt semmi érdemleges: az ügyvédek ragaszkodtak ahhoz, hogy a Román Titkosszolgálat (SRI) adjon választ a kérdéseikre, arra, hogy hogyan és milyen módszert használtak Ráduly és Szőke megfigyelésére. Már több mint egy éve, hogy az ügyvédek kérik a megfigyelésre vonatkozó iratokat, a SRI azonban titkosított választ küldött, ami azt jelenti, hogy abba senki nem nézhet bele. 

HIRDETÉS

Máthé Attila, Szőke Domokos alpolgármester jogi képviselője érdeklődésünkre elmondta,

újabb kéréssel fordulnak a SRI-hez, olyan választ várva, amely nincs titkosítva. 

A titkosszolgálat teljes iratcsomóira azért kíváncsi a védelem, hogy kiderítse, milyen módszereket alkalmazott a SRI, csak az eszközöket biztosította, vagy részt is vett a vádirat alapjául szolgáló bizonyítási eljárásban. Ez utóbbihoz ugyanis nincs joga.

Amint azt megírtuk, a csíkszeredai polgármester jogi képviselője korábban már kérte, hogy ha bebizonyosodik, hogy a SRI folytatta le a bizonyítási eljárást, akkor tekintsék azt semmisnek. Ami azt jelenti, hogy a hang- és videófelvételeket nem lehet bizonyítékként használni a két csíkszeredai elöljáró ellen indított perben. A bíró augusztus 21-ére tűzte ki a következő tárgyalás napját.

Előzmények

Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015 áprilisában végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, végül az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert a DNA kérésére 2016 márciusa óta a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja, mert a vádhatóság fenntartásokat fogalmazott meg a Hargita Megyei Törvényszék bíráinak pártatlanságával kapcsolatban. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS