Potyó Judit: vannak olyan közösségi ügyek, amelyekért a saját elképzeléseket későbbre kell hagyni

Potyó Judit: vannak olyan közösségi ügyek, amelyekért a saját elképzeléseket későbbre kell hagyni

Potyó Judit: habár a nőknek és a férfiaknak is vannak korlátaik, azokat nyugodtan lehet feszegetni

Fotó: Borbély Fanni

A jól működő saját vállalkozásának fejlesztéséről mondott le Potyó Judit, Csíkszentmárton következő polgármestere azért, hogy egy élhetőbb, fejlődő községért dolgozzon. Legfontosabb célkitűzései a közösségi élet fellendítése, a napközis csoportok létrehozása, a faluturizmus segítése, az utak és középületek feljavítása, élettel való megtöltése, illetve délutáni foglalkoztató működtetése lesznek.

Székelyhon

2024. június 22., 11:322024. június 22., 11:32

2024. június 22., 23:062024. június 22., 23:06

Az idei helyhatósági választásokon új, női polgármestert választottak a szavazópolgárok Csíkszentmártonon. Potyó Judit csíkszentmártoni születésű vállalkozó a helyiek biztatására döntött úgy, hogy elindul a polgármesteri székért, és vállalja a következő években a községvezetéssel járó feladatokat. A civil szférában dolgozó nő vidékfejlesztési agrármérnöki szakon szerzett egyetemi diplomát, utána három évet Moldvában tanított. Azt követően három évet dolgozott Londonban, mielőtt hazajött, és családot alapított.

„Elhagyott” Sasfészek

Közösségfejlesztéssel foglalkozott az elmúlt években, vállalkozást alapított, illetve nemrég élményturizmussal kezdett foglalkozni a csíkszentmártoni Sasfészek Kézművesudvarban. Mint fogalmazott, a kézművesudvarral kapcsolatos álmait, terveit teszi félre azért, hogy a közösségért dolgozhasson. Habár nem volt könnyű meghoznia a döntést, hogy feladja álmait, de meglátása szerint

vannak olyan közösségi ügyek, amelyekért a saját elképzeléseket el kell napolni, későbbre kell hagyni.

Igyekszik majd a közösségi rendezvényeket intézményi szintén továbbvinni, de úgy látja, a család és a községvezetés mellett már nem tud érdemben az élményturizmussal is foglalkozni.

Potyó Judit bevallotta, a közigazgatásban nincsen sok tapasztalata, mindössze az egyetemi gyakorlatozásokból szerzett ismeretek, de úgy érzi, bele tud tanulni az adminisztrációba, viszont

a közösségfejlesztésben szerzett tapasztalatait hasznosítani tudja a helyi közösség javára.

Mivel nemcsak benne fogalmazódott meg az igény arra, hogy változásra van szüksége a falunak – ami a községvezetési nézeteket illeti –, a helyiek biztatására döntött úgy, hogy elindul, és megméretteti magát a választásokon független polgármesterjelöltként.

„Közösen községünkért”

Hozzá csatlakozott további három független tanácsosjelölt is, akik ugyanazon elvek mentén akartak a közösség fejlődéséért dolgozni, illetve Juditot ilyen formában támogatni. Emiatt nem is volt kérdés, hogy habár független tanácsosi lista nem indítható, azért közös kampányban vesznek részt, hiszen a célok, elképzelések azonosak voltak. A Közösen községünkért szlogent is együtt fogalmazták meg, mert úgy gondolták, hogy amit tesznek, az a község érdekében történik. A választott jelmondat másokat is inspirált, hiszen a kezdeti ötfős kampánycsapat több mint húsz fősre bővült a végére. A csapatba még mindig várják a helyieket: akik úgy érzik, hogy tennének Csíkszentmártonért, már most megkereshetik a leendő polgármestert.

A független jelöltcsapat által megfogalmazott szükséges változtatások közé sorolta Potyó Judit a kulturális és közösségi élet fellendítését, a napközis csoportok és délutáni foglalkoztatás elindítását, a hagyományok ápolását, a községben működő kisközösségek támogatását, a pályázati lehetőségek kihasználását, infrastrukturális fejlesztéseket, illetve a megoldáskeresést, azokra a problémákra, amelyeket a falugyűlések alkalmával osztottak meg velük a helyiek.

Prioritási sorrend

Habár csak októberben állhat munkába az új polgármester, Potyó Judit már elkezdett készülni a feladatra. Összesítette a falugyűlésen elhangzott igényeket, javaslatokat, problémákat, már gondolkodik, dolgozik azon, hogy hogyan lehetne azokat megoldani. Emellett igyekszik fiatal szakemberekkel felvenni a kapcsolatot, hogy a munkába állást követően legyen, akivel szakmai szempontokból konzultálni egyes kérdésekről. Emellett egy prioritási sorrendet is felállított, ami alapján a következő években dolgozhat az önkormányzati csapat. Eszerint

a közösségi élet fellendítése, a napközis csoportok létrehozása, a faluturizmus segítése, az utak és középületek feljavítása, élettel való megtöltése, délutáni foglalkoztató működtetése lesznek a legfontosabb célkitűzések a következő időszakra.

A jövendőbeli polgármester szerint ezeknek a feladatoknak a megvalósításában jó segítségei lesznek a polgármesteri hivatal alkalmazottai, akiket tapasztalt, az ügyfeleknek segíteni akaró szakembereknek ismert meg. Ugyanakkor tervei közt szerepel az üres hivatali állások betöltése is, hogy az adódó lehetőségeket minél nagyobb arányban meg tudják ragadni, legyen itt szó pályázatokról, van önerőből kivitelezésre kerülő fejlesztésekről. Szintén számít a megújuló képviselő-testület együttműködésére is – még ha vannak olyan személyek is köztük, akikkel eddig nehezebben ment a kommunikáció –, hiszen mindannyiuknak közös a céljuk: a község, a közösség fejlesztése.

Az elképzelések megvalósításában az alkalmazottak és tanácsosok mellett segíthet Potyó Juditnak a civil szférában szerzett tapasztalata is. Mint elmondta, a kapcsolati háló lehet a legfontosabb erőforrása ilyen szempontból, hisz sok emberrel van kapcsolata, amelyeket felhasználhat a közeljövőben. Emellett pedig – mivel saját bőrén tanulta meg – a pályázatírásban és közbeszerzésben való jártasságát is előnyére fordíthatja.

Nem a család ellenére, hanem épp miatta

S habár nem számít ma már ritkaságnak az, hogy valaki nőként vállal közszerepet, Potyó Judit mégis találkozott községében olyan előítélettel, hogy a nőnek a fakanál mellett a helye. Volt, aki azt nehezményezte, hogy három gyermek édesanyjaként miért vállal még egy ekkora feladatot, miért nem a családra figyel. Ahogy fogalmazott, ő nem ennek ellenére, hanem pontosan emiatt vállalta el a község vezetését. Mint tisztázta, hiányolja a napközit, a játszótereket, a közösségi eseményeket, és azt tapasztalta, hogy ezeken csak úgy lehet változtatni, ha tesz is érte.

Szeretné, hogy a gyermekei egy olyan közösségben nőjenek fel, ahol értéknek számítanak a hagyományok, ahol vannak közösségi megmozdulások és megvalósítások, ahol figyelnek a helyiek javaslataira és problémáira, dolgoznak azért, hogy minden nap kicsivel jobb legyen Szentmártonon élni, oda hazatérni.

Épp a női mivoltából adódóan előnynek gondolja, hogy rugalmas, empatikus, illetve hogy egyszerre több dologra is tud figyelni. Azoknak pedig, akik azt gondolják, hogy a nőnek a fakanál mellett a helye, azt üzeni, hogy „habár a nőknek és a férfiaknak is vannak korlátaik, azokat nyugodtan lehet feszegetni. A határoknál ugyanis nincsen odaírva, hogy ez csak nőknek, ez csak férfiaknak szól”.

Legyőzte az RMDSZ-es jelöltet

Csíkszentmártonon egyébként két polgármesterjelölt küzdött meg a községvezetés jogáért, Potyó Judit független jelölt mellett László Antal RMDSZ-es polgármesterjelölt, jelenlegi alpolgármester is indult. Az önkormányzati képviselői helyekre pedig az RMDSZ-es lista mellett további három független tanácsosjelölt is pályázott: Részeg Ernő, Szabó Zsolt és Potyó Éva. A községben két szavazókörzetben összesen 1075 szavazópolgár járult az urnákhoz, ami közel hatvan százalékos részévételi arányt jelent. A polgármesterekre leadott szavazatok 55 százalékát szerezte meg Potyó Judit, ezzel megnyerve a választást. A tanácsosi helyekre való bejutáshoz szükséges szavazatszámot két független jelöltnek sikerült megszereznie, így a 11 fős testületbe kilencen az RMDSZ színeiben jutottak be, függetlenként pedig Részeg Ernő és Szabó Zsolt erősítik majd a csapatot.

Potyó Judit személyében kettőre emelkedett a női polgármesterek száma Hargita megyében, s mind a ketten Alcsíkon tevékenykednek: a négy évvel ezelőtt a közeli Csíkszentgyörgyön függetlenként megválasztott Réti Zsófia most már RMDSZ-színekben kezdheti meg második mandátumát.

Kömény Kamilla

A cikk először lapcsaládunk hetilapjában, a Heti Hírmondóban jelent meg 2024. június 21-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 21., péntek

Végleges a Székely Vágta mezőnye

Minden a helyére került az Óriáspince-tetőn, kezdődik a 13. Székely Vágta. A pénteki állatorvosi vizsgálatot követően összeállt a futamokon induló lovasok névsora.

Végleges a Székely Vágta mezőnye
Végleges a Székely Vágta mezőnye
2024. június 21., péntek

Végleges a Székely Vágta mezőnye

2024. június 21., péntek

Mindeddig nem volt több mentős riasztás, mint máskor

Voltak ájulások, de ilyen esetek máskor is előfordulnak – a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője szerint nem volt kiugrás az elmúlt napokban a segélyhívások számában. Érdemes azonban elővigyázatosnak lenni, a hőhullám legforróbb napja szombaton lesz.

Mindeddig nem volt több mentős riasztás, mint máskor
2024. június 21., péntek

Rekordot akarnak dönteni a fesztiválsállal

A legtöbb országban kötött fesztiválsállal szeretnének bekerülni a Kult Fesztivál szervezői a Guinness-rekordok könyvébe, ehhez kérik a közösségek segítségét. Már négyezer méter sál készen van.

Rekordot akarnak dönteni a fesztiválsállal
2024. június 21., péntek

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Nagyvad jelenlétét észlelték Csíksomlyón pénteken este nyolc óra körül. A hatóságok Ro-Alert figyelmeztetést küldtek a lakosságnak.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. június 21., péntek

Felelős vízhasználatra kérik a lakosságot Hargita megyében

A tartós forróság miatt víztakarékosságra inti a Harvíz Rt. több udvarhelyszéki község lakóit.

Felelős vízhasználatra kérik a lakosságot Hargita megyében
2024. június 21., péntek

Székelyföldön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát

A rendkívüli hőség miatt több megyében korlátozzák nappal a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi- és országutakon.

Székelyföldön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát
2024. június 21., péntek

Akik művészek maradtak

Az első csíkszeredai művészetis évfolyam 30 éves találkozója apropóján szervezett az egykori osztály kiállítást mindazon alkotók műveiből, akik a művészeti pályán maradtak.

Akik művészek maradtak
Akik művészek maradtak
2024. június 21., péntek

Akik művészek maradtak

2024. június 21., péntek

A törvények a kiskapuk felé terelik az építkezőket

Ha húsz éve még egy 30–40 oldalas dokumentációval lehetett engedélyeztetni egy ház építését, ma az egyre gyarapodó követelmények miatt több száz oldalra rúg egy ilyen dokumentáció – az árak pedig ezzel arányosan ugrottak az égig.

A törvények a kiskapuk felé terelik az építkezőket
2024. június 21., péntek

Szélesebb látogatói körnek címzik az idei Taste of Transylvania gasztrofesztivált

Idén a szakmai találkozásokon kívül szélesebb körhöz is szól a Taste of Transylvania gaszrofesztivál, amelyet harmadik alkalommal szerveznek meg borospataki Gyimesi Skanzenben szeptember 12. és 15. között. Tízezer látogatóval számolnak a szervezők.

Szélesebb látogatói körnek címzik az idei Taste of Transylvania gasztrofesztivált
2024. június 21., péntek

Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában

Tűz ütött ki egy mikrobusz motorterében pénteken délután Csíkszeredában. A jármű a Pacsirta sétányon parkolt a tűzesetkor.

Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában
Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában
2024. június 21., péntek

Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!