Az örökbefogadásról tabuk nélkül – megható történeteket osztottak meg az örökbefogadó szülők

Az örökbefogadásról tabuk nélkül – megható történeteket osztottak meg az örökbefogadó szülők

A gyermekjogvédelmi igazgatóság örökbefogadással foglalkozó munkatársai minden évben megszervezik az örökbefogadó családok napját

Fotó: Bodor Tünde

Évek küzdelmei, szétfoszlott reményei után a teljessé vált család örömével és a jövőbe vetett bizalommal gyűltek össze szombaton az örökbefogadó szülők és az örökbefogadott gyermekek a sepsiszentgyörgyi református vártemplom gyülekezeti termében, ahová a Pro Adopt Egyesület és a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság hívta őket. Az Örökbefogadó Családok Napjának megszervezésével a kezdeményezők célja az ünnepekre közösségben való ráhangolódás valamint az örökbefogadás népszerűsítése volt.

Bodor Tünde

2023. december 10., 14:302023. december 10., 14:30

Sok éve szervezik meg ezt az eseményt – mondta bevezetőjében Szász Katalin Melinda a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője, hozzátéve, hogy mindig igyekeznek kicsit alakítani, újítani rajta, hozzátenni valamit:

volt már kül- és beltéren, azonban először került sor az örökbefogadó családok találkozójára a vártemplom gyülekezeti termében, ami igen illő helyszín.

A megtartó szeretet kötelékében

Valóban családias volt a találkozó, a zsíroskenyérrel, süteményekkel terített asztal mellett pedig oldottabban is szóba állhattak egymással a jelenlevők. „Az igazgatóságnak nemcsak célja, hanem feladata is az örökbefogadás népszerűsítése, a törvény is megszab erre egy külön napot, de

a törvények túl szárazak, amikor az örökbefogadásról van szó”, nem érzik a súlyát annak, hogy „az örökbefogadás által egy új család születik meg”

– mondta az igazgató. Szász Katalin arra biztatta a résztvevőket, hogy e napon fogalmazzák meg maguknak, mit jelent nekik ez a lépés, ez a cselekedet.

„Minden bizonnyal szeretetből fakadt, mint ahogy Isten is szeretetből küldte fiát e világba, őt várjuk az adventi időszakban, őt ünnepeljük karácsonykor, túl a sütés-főzésen, karácsonyfadíszítésen, családi összejöveteleken” – foglalta össze az ünnep lényegét Dénes Előd, a református vártemplom lelkésze, a szeretet himnuszából idézve. Végül Ferencz Gyöngyössy Gyöngyvér Noémi vezetésével kora délutánig különböző kreatív játékokkal, közös családi foglalkozásokkal segítették a közösségépítést.

Egyedülálló szülők is gyermeket vállalhatnak – procedúrák és ami mögöttük van

Kovászna megyéből idén 12 gyermeket adtak örökbe, többet más megyébe, a fordított irányú folyamat azonban igen ritka

– mondta érdeklődésünkre Benkő Mónika szakfelügyelő. Már nem ritka, hogy egyedülálló nők is ilyenformán vállalnak gyermeket, de volt már példa arra is, hogy egyedülálló férfi fogadott örökbe.

Több családba a saját gyermek mellé is vállalnak újabbat, de arra is van példa, hogy testvéreket fogadnak örökbe, akár egyszerre hármat is.

Bár nyilván sokak vágya, hogy minél kisebb korban adoptáljanak gyermeket, kivételes módon az is megtörtént, hogy egy 14 éves lányt fogadott be egy család. Volt eset, hogy kezelhető betegséggel rendelkező gyermeket is felvállaltak a leendő szülők, a fogyatékkal élőkkel szemben azonban tartózkodóak.

Jelenleg 82 Kovászna megyi gyermek örökbeadható.

Galéria

Szász Katalin: a törvények túl szárazak, mikor az örökbefogadásról van szó

Fotó: Bodor Tünde

A leendő szülők pszichológiai és szociális felmérés, valamint egy 90 órás képzés elvégzése után szerezhetik meg a tanúsítványt, mely szerint alkalmasak az örökbefogadásra.

Megfogalmazhatják, milyen gyermeket szeretnének, majd adopcióval foglalkozó szakemberek is ajánlásokat tesznek erre vonatkozóan, ezután kerül sor arra, hogy akár több gyermekkel is megismertessék a leendő szülőket.

Az ügyükkel foglalkozó szociális munkás a gyermek családba kerülése után pedig még két évig követi a szülő-gyermek viszony alakulását.

Romániában az örökbefogadás titkos, azaz a biológiai és a befogadó család nem tudhat egymásról személyes adatokat,

legfeljebb az eredeti családban előforduló egészségi problémákról tudhatnak az örökbefogadók, ha vannak ilyen információi a gyermekjogvédelem munkatársainak, a hatóságoknak.

De a gyermekről a nevelőszülők is naplót vezetnek, ha új családba kerül, ez a napló vele megy, így az élettörténetük ismert az örökbefogadók előtt is. Van eset rá, hogy ők is folytatják ezt a naplót, egy kisgyermek pedig maga akarta ezt írni, miután az iskolában megtanulta az írás-olvasást.

Az örökbefogadott csak nagykorúsága elérése után tudhatja meg, kik a szülei, akár találkozhat is velük, ha azt kölcsönösen akarják, de ezt mindenképp egy tanácsadásnak kell megelőznie, hiszen traumaként is érhetik olyan tények, amelyekre nincsenek felkészülve

– tájékoztatott az örökbefogadással kapcsolatos fontos részletekről Szokol Margit szociális munkás.

Egyébként az örökbefogadó családok bármikor, az utánkövetés lejárta után is tanácsért fordulhatnak a gyermekjogvédelmi igazgatóság munkatársaihoz, erre a célra pedig újabban egy külön időpontot is kijelöltek:

a hétfői nap programjának végén két órában állnak az örökbefogadó szülők rendelkezésére.

Különösebb problémák ritkán adódnak, de a gyermek iskolába kerülése, illetve a kamaszkor hozhat ilyen helyzeteket, vagy saját történetükkel kapcsolatban olyan nehézségeket a gyermekeknek, amelyeket a kezelésére a szülők nem érzik elég felkészültnek magukat.

Galéria

Fotó: Pixabay

Kétszer „született” gyermekek

Érdeklődésünkre több szülő is őszintén megosztotta saját történetét, elmondták, milyen utat jártak be az örökbefogadásig. A tömören közölt tények mögött azonban felsejlik sok vágy, sok csalódás, sok küzdelem, míg a jelenben tetten érhető a megkönnyebbülés és a bizalom, nyugalom.

László elmondta, hogy

feleségével tízévi házasság és öt magzat elvesztése után barátkoztak meg az örökbefogadás gondolatával.

Az első gyermek, akit annak idején megmutattak nekik, most ott állt az apa mellett, láthatóan nyugodtan, biztonságban érezve magát. Annak idején még nem volt egészen egy éves. „Ha vér szerinti gyermekünk lenne, akkor sem szerethetnénk jobban” – hangzott el László szájából. Azt is megtudtuk, hogy természetszeretetre, sportolásra, a való életre neveli a most 15 éves kamaszt, sok közös programjuk van.

A családban kétszer ünneplik a gyermek születésnapját, egyszer az anyakönyvben jegyzettet, másodikként pedig azt a napot, amikor a szülők megkapták őt, vagyis számukra is megszületett.

Károly és Ildikó sok évig halogatta az örökbefogadást, több vetélés után is reménykedtek, hogy hátha mégis lehet gyermekük. 1998-ban házasodtak össze, 2016-ban egy ismerős biztatására döntötték el, hogy megkezdik az örökbefogadási procedúrát. Szombaton egy majdnem tízéves lánnyal érkeztek a találkozóra:

három és fél éves volt, amikor megismerték és azonnal igent mondtak rá.

A kislánynak így két születésnapja van.

Andrea története hasonlít is, nem is az előző két megszólalóéhoz. Ő is sokáig próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel, Magyarországra járt kezelésekre, de a sokadik próbálkozás után letették a kérést az örökbefogadásra. 2013-ban még igen szigorúak voltak a törvények, sokat kellett várni a gyermekre: nekik két évet, akkor egy tíz hónapos kislányt vittek haza. Közben pedig a hatodik beültetési kísérlet sikeres volt,

megszületett a vér szerinti gyermek is, így a két kislány között csupán hét hónap korkülönbség van.

Most kezdi a lányokat foglalkoztatni ez a helyzet, hiszen egy osztályba járnak, az osztálytársaknak furcsa, hogy nem ikrek, mégis egykorúak: a szülők igyekeznek felkészíteni őket az esetleges megjegyzésekre és bíznak abban, hogy ők maguk kezelni tudják majd azokat a problémákat, amik felvetődnek majd, és amelyektől egyébként a szokványos családok sem mentesek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 16., péntek

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában

Fagyásveszély miatt zárva tart télen a csíkszeredai központi parkban kialakított forrásház, így a városlakóknak tavaszig várniuk kell, hogy végre, több mint tíz év után, megkóstolhassák a forrásvizet.

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában
2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
2024. február 16., péntek

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán

Harminc háztartásra terjesztik ki a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalóka zónában – a megvalósítást fele-fele arányban fizeti az önkormányzat, illetve a szolgáltató.

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán
2024. február 16., péntek

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában

Kovászna város önkormányzata idén csaknem 77 millió lejnyi költségvetési bevételre számít, ennek több mint felét a város fejlesztésére, korszerűsítésére fordítanák.

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában
2024. február 16., péntek

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?

Összesen 1,2 millió lejnyi kormánypénz érkezett a székelyudvarhelyi városkasszába tavaly a Hargita megyei önkormányzatok összefogásának köszönhetően. A pénz azonban mindmáig nem jutott el az iskolához.

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?
2024. február 16., péntek

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője.

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát
2024. február 16., péntek

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is

A kormány pénteken memorandumot fogadott el bizonyos börtönök áthelyezésére a városokon kívüli területekre – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium.

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is
2024. február 16., péntek

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok

Hosszas huzavona után elfogadta a helyi önkormányzat Székelyudvarhely 170,7 millió lejes költségvetését pénteken, egy soron kívüli ülésen. Mindenki egyetértett abban, hogy nehéz helyzetben van a város.

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM