HIRDETÉS

Online ügyintézésre ösztönzik Hargita megye lakosságát

Barabás Hajnal, Dávid Anna Júlia 2017. március 20., 17:56 utolsó módosítás: 2017. március 20., 19:33
HIRDETÉS

Népszerűsítenék az elektronikus ügyintézésre lehetőséget biztosító www.e-szolgaltatasokhr.ro internetes felületet, amelyen keresztül Hargita megye lakói online intézhetik ügyeiket. Ugyanakkor a weblapon egyes megyei közintézmények online szolgáltatásai is elérhetők, amelyeket a későbbiekben bővíteni szeretnék.

Az e-szolgaltatasokhr.ro oldal Hargita megye digitális ügyfélkapujaként működne Fotó: Gecse Noémi

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke sajtótájékoztatón beszélt az eddig megvalósított, e-kormányzáshoz kapcsolódó uniós pályázatokról és arról, hogy egy tető alá szeretnék ezeket a megvalósításokat hozni, hogy a megye lakói egy honlapon keresztül intézhessék közügyeiket. Egyelőre kiépítés alatt áll Hargita megye digitális ügyfélkapuja, amelyet az e-szolgaltatasokhr.ro oldalon lehet elérni.

Hargita megyében jelenleg a 67-ből 45 önkormányzat csatlakozott a rendszerhez és Hargita Megye Tanácsán kívül még további öt közintézmény: a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), a Megyei Kataszteri és Ingatlannyilvántartási Hivatal, a Megyei Közpénzügyi Adminisztráció, a Személyi Nyilvántartó Igazgatóság, valamint a Cégnyilvántartó Hivatal (ONRC).

HIRDETÉS

Mint Barti fogalmazott, a jövőben

keresni fogják a lehetőségeket, hogy csatlakozhasson a megye többi települése is a rendszerhez,

ugyanakkor azon is dolgoznak, hogy együttműködési egyezményeket kössenek a megye többi közintézményeivel is, hogy azok online szolgáltatásait is elérhetővé tehessék ezen az oldalon, azzal a céllal, hogy egy helyen egységesítsék az elektronikus ügyintézéshez köthető lehetőségeket, a megye lakói számára könnyítve meg ezáltal az ügyintézést.

Mit ellenőrizhetnek a regisztrált felhasználók?

Többek között ellenőrizhetik a gazdalajstromban nyilvántartott mezőgazdasági javaikra, állatállományaikra vonatkozó adataikat, fizethetnek online adót, illetéket, kérhetnek időpontot a polgármesteri hivatalokban, például az APIA támogatásokhoz való igazolások igénylésére, kitölthetnek különböző űrlapokat, akár urbanisztikai kérést is, és beküldhetik azt a polgármesteri hivataloknak.
Még tanuljuk mi is és a polgármesteri hivatalok alkalmazottai is a rendszert, hogy miként lehet jobban használni, várjuk a lakosság részéről az építő javaslatokat, ugyanakkor bővíteni szeretnénk ezt a rendszert, és azt is, hogy minél többen regisztráljanak és vegyék igénybe a szolgáltatást

– mondta a megyei önkormányzat alelnöke, aki a projekt kapcsán több Hargita megyei helyszínen is tartott hétfőn sajtótájékoztatót.

Gyergyói résztvevők

A projektben a következő gyergyószéki önkormányzatok vannak benne: Alfalu, Borszék, Csomafalva, Ditró, Galócás, Gyergyószentmiklós, Holló, Maroshévíz, Remete, Salamás, Szárhegy, Tölgyes, Újfalu és Vasláb.

A csíkszeredai sajtótájékoztatón jelen lévő polgármesterek hozzátették, szükség volna arra, hogy legalább egy személyt alkalmazhassanak, aki kifejezetten az elektronikus ügyintézéssel foglalkozhatna.

16 önkormányzat Csíkszéken

Csíkszéken Karcfalva, Csíkcsicsó, Dánfalva, Szépvíz, Gyimesfelsőlok, Csíkszentmihály, Csíkpálfalva, Kászonaltíz, Csíkszentkirály, Csíkszentdomokos, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Madéfalva, Csíkszenttamás, Tusnád községek voltak részesei az uniós projekteknek, amelyek révén kialakították az elektronikus ügyintézéshez szükséges infrastruktúrát. A fent említett honlap főoldalán vannak felsorolva ezek a települések, nevükre kattintva az adott község lakója regisztrálhat a rendszerbe.

Barti elmondta, annyit újítottak az eljáráson, hogy már nem kell személyesen bemenni a polgármesteri hivatalokhoz, elég az online regisztráció.

Udvarhelyszéken 15 önkormányzat csatlakozott a projekthez

A programban már részt vevő udvarhelyszéki települések: Etéd, Szentábrahám, Fenyéd, Székelykeresztúr, Korond, Oroszhegy, Lövéte, Farkaslaka, Bögöz, Székelyudvarhely, Parajd, Máréfalva, Siménfalva, Szentegyháza és Zetelaka. A pályázati finanszírozásból táblagépeket, mobil nyomtatókat is vásároltak, így a hivatalok munkatársai a mozgássérültekhez, idősekhez is elmehetnek, hogy a mozgásukban korlátozott személyek otthonról intézhessék ügyeiket. Ez Siménfalván például nagyon operatívan működött – mondta el a község polgármestere az Udvarhelyen is megtartott sajtótájékoztatón. A részt vevő települések vezetői reménykednek abban, hogy a program beüzemelésével felszámolhatók lesznek a végeláthatatlan sorok, kevésbé lesznek leterhelve a hivatalok alkalmazottai. Egyes falvakban – például Szentkirályon és Ülkében – azonban hozzáférési nehézséget okoz, hogy nincs megfelelő internetkapcsolat. A települések elöljárói azt is kérték, hogy szervezzenek képzéseket a program lehetőségeinek használatát illetően.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS