Nem tudták értékesíteni a trágyát, átpasszolták az Urbanának

Nem tudták értékesíteni a trágyát, átpasszolták az Urbanának

Az Urbana Rt. működteti ezentúl a cekendi trágyatelepet

Fotó: Barabás Ákos

Az Urbana Rt. feladatkörébe került át a Cekend-tetői trágyadomb menedzselése, illetve több beruházás tervéről döntöttek a székelyudvarhelyi képviselő-testületi tagok az e havi soros önkormányzati ülésen.

Fülöp-Székely Botond

2023. május 25., 15:502023. május 25., 15:50

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Gálfi Árpád polgármester e heti pozitív tapasztalatait sorolva rámutatott,

  • lebontották a mára már enyészetté vált csillagvizsgáló épületét, amelyet újjá fognak építeni.

  • Emellett aszfaltoztak a II. Rákóczi Ferenc utcában,

  • és hasonló munkálatra készülnek az Ifjúság bejáratnál is.

  • Gőzerővel zajlik a Bányai János Műszaki Szakközépiskola felújítása,

  • valamint a Székely Támadt-vár restaurálása.

Elismerte, sokat kellett várni a megvalósításokra, de végre látszanak a részeredmények – a nehézségek viszont csak most kezdődnek.

Idézet
Ha hibákat keresünk, azt mindig lehet találni, mindig lehetne jobban és másképp csinálni, de azt is el kell fogadni, hogy az ötletelésben egyszer meg kell állni, és el kell kezdeni dolgozni, megvalósítani a terveket

– fogalmazott. Arra kérte a lakókat és a helyi képviselőket, hogy hozzá hasonlóan bízzanak a szakemberekben, és hagyják őket végezni a munkájukat – az eredmény a szakembereket fogja igazolni.

Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese a polgármesteri hivatal válaszát sürgette azon áprilisi kérésükre, hogy bocsássák rendelkezésükre a kimutatást, amelyből kiderül, törvényesen mennyi pluszjuttatást kapnak az intézmény egyes alkalmazottai bizonyos projektek elvégzéséért. Az is érdekli az RMDSZ-eseket, hogy

kik kapják a pluszjuttatást, és milyen feladatokat végeznek.

Benedek Árpád Csaba, szintén RMDSZ-es képviselő félretájékoztatással vádolta a polgármestert korábbi kijelentései miatt. Hangsúlyozta, „a legendákkal ellentétbe” a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia megálmodói nem keresték meg az udvarhelyi városvezetést, mielőtt létrehozták volna az intézményt. Tanulmányok bizonyították ugyanis, hogy erre Csíkszereda volt a legmegfelelőbb helyszín.

Szerinte ugyanakkor biztosan érdekli a városlakókat, hogy milyen megkeresések érkeztek a polgármesteri hivatalhoz a birkózóterem mögötti terület hasznosításával kapcsolatban, illetve

a stadion felújításának eredményeiről is jó volna beszámolni.

Azt is felhányta az elöljárónak, hogy a 2017-ben megjelent rendelet szerint 1,5 millió euróval támogatta a magyar kormány a Székelyföldi Kézilabda Akadémia létrehozását Székelyudvarhelyen, ám ennek ellenére a fejlődés nem látszik. A felszólalásokra nem reagált a polgármester.

Kifizetések, bevételek

Összesen 4000 lejes támogatás érkezett a városkasszába, amelyből a diákok kedvezményes tömegközlekedési díját finanszírozzák – közölte Péter Loránd, a hivatal gazdasági igazgatója. 1,3 millió lejes előfinanszírozást kaptak ugyanakkor a Csereháton zajló fejlesztésekre. Ezenkívül több tagsági díjat is befizet a város (közel egymillió lej értékben) különböző szervezetekben való részvételéért. A képviselők jóváhagyták a határozattervezeteket. Elhangzott, hogy

  • összesen 180 ezer lejre pályázhattak a hivatalnál az egyházak – mind a négy kérést elfogadták;

  • a kulturális helyi pályázatok keretösszege pedig 300 ezer lej volt, amiből 264 ezer lejt ítéltek meg 19 igénylőnek.

Az Országos Jégkorongszövetség hozott egy határozatot a tisztújító ülését megelőzően, amely kizárta a székelyföldi klubokat az eseményről – ezen döntés bírósági úton történő megtámadása érdekében kérhet külsős jogi segítséget a Székelyudvarhelyi Városi Sport Klub a tanácsosok helyeslő szavazatával. Ezt követően elhalasztották a Pro Urbe díjak és a város idei díszpolgárának megítélésével kapcsolatos döntéseket. Ennek oka, hogy egyelőre nem szerették volna nyilvánosságra hozni a javasolt személyek kilétét.

A későbbiekben összesen 40 csatornát és patakot vettek Székelyudvarhely közvagyonába, a hozzájuk tartozó 19,6 hektáros területtel együtt.

Galéria

Minden megtárgyalt határozattervezet elnyerte a tanácsosok többségének tetszését

Fotó: Székelyhon

Újabb feladat az Urbana Rt.-nek

Noha az elmúlt időszakban veszteséges volt, a városnak a korábbi pályázati feltételek miatt a továbbiakban is üzemeltetnie kell a Cekend-tetőn lévő trágyatelepet – derült ki a tanácsülésen. Erre a legegyszerűbb törvényes mód, ha annak működtetését és karbantartását átruházzák a tömegközlekedésért és a távhőszolgáltatásért is felelő Urbana vállalatra.

Sándor Alpár, a hivatal mezőgazdasági osztályának vezetője közölte, tízéves terv készült az üzemeltetésre, amit a városvezetők rendelkezésére bocsájtottak. A határozattervezet ugyanakkor azt is taglalja, hogy

az önkormányzat elszámolás alapján meg fogja téríteni a trágyatelep üzemeltetése során keletkező veszteséget az Urbanának.

A létesítmény évente 2000 tonna trágyát tud befogadni, ebből az elvárások szerint évente legalább 1400 tonna kell odakerüljön. Tudni kell ugyanakkor, hogy

2018-tól mostanáig 1900 tonna trágyát sikerült odaszállítani, ám üzleti terv hiányában és az önkormányzat jóváhagyása nélkül azt nem lehetett értékesíteni.

Ezt hiányolta is a környezetvédelmi minisztérium. A helyzet azonban változott, így az Urban Rt. 1350 tonna komposzt értékesítésével kezdheti a munkát. Jó tudni, hogy

a gazdáknak nem kell kifizetniük a helyszínre szállítás díját, amennyiben lemondanak a trágya tulajdonjogáról.

Kisebb vita után a tanácsosok többsége jóváhagyta a határozattervezetet.

Fontos projektek

Két személy elállt az általuk használt ifjúsági lakások megvásárlásától, amit elfogadtak a képviselők. Igennel szavaztak a városi kórház udvarán épült szolgálati lakások szabályzatára is, amely az igénylők pontozásáról szól. Protokollszerződést fog aláírni a városháza a kórház vezetőségével, hogy az ott dolgozók előnyt élvezzenek a lakások kiosztásakor.

A Nicolae Bălcescu utca és a Bethlenfalvi út kereszteződésében tervezett fejlesztések érdekében két villanyoszlopot kell elbontani, továbbá hármat kell építeni a helyszíntől kissé távolabb. Ennek értéke áfástól 78 ezer lej, aminek felét a város, míg a másikat a szolgáltató fogja törleszteni.

A digitális hulladékgyűjtő szigetek beszerzése és elhelyezése esetében nőttek a költségek (230 ezer euróról 322 ezer euróra), így a környezetvédelmi minisztérium kérte, hogy ezek alapján módosítsák a helyi határozatot. Ez meg is történt.

Galéria

Elkészült a Tó utcai felújítások kivitelezési terve

Fotó: Barabás Ákos

A Székely Támadt-vár restaurálása során a közeli Tó utcában is munkálatokat fognak végezni: járdát alakítanak ki, amelyeket az útfelülethez hasonlóan kockakővel burkolnak. Lesz még zöldövezet, esővízelvezető rendszer, valamint három villanyoszloppal biztosítják a közvilágítást. A munkálat befejezését követően

sorompóval zárják le az utcát, így csak az ottlakók, illetve a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be oda.

A beruházás összértéke nagyjából egymillió lej áfástól, hat hónap alatt kell megvalósítani az építkezést. Erre a kivitelezési tervre szavaztak igennel a képviselők. Így a vár restaurálásáról szóló projekt összértéke 30,8 millió lejre módosult, amelyből a város önrésze 9,4 millió lej.

Az utolsó határozattervezet a Székelyudvarhelyi Városi Sport Klub alapszabályzatának módosításáról szólt, ami egyebek mellett azt taglalta, hogy a sportágaik közé bekerüljön a teqball és a hagyományos íjászat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 25., csütörtök

Bocsos anyamedvét láttak az egyik csíksomlyói utcában

Bocsos anyamedve jelenlétére figyelmeztették RO-Alert üzenetben a csíkszeredaiakat a hatóságok csütörtök délután, 15 óra 35 perckor.

Bocsos anyamedvét láttak az egyik csíksomlyói utcában
2023. május 25., csütörtök

Állítólag a falu közepén, egy csűrbe költözött be egy medve

A napokban az a hír járta, hogy a felsőháromszéki Torja községhez tartozó Futásfalván egy medve beköltözött egy elhagyott udvarra. Utánanéztünk, hogy ez valóban így van-e.

Állítólag a falu közepén, egy csűrbe költözött be egy medve
2023. május 25., csütörtök

Fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkert új lakója

Megérkezett a harmadik bengáli fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkertbe. Gyereknaptól látogatható lesz.

Fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkert új lakója
2023. május 25., csütörtök

Tőkés László és a Románia Csillaga Érdemrend: az ügyvéd meg van győződve arról, hogy visszaadják

Biztos abban Kincses Előd ügyvéd, hogy a legfelsőbb bíróság Tőkés László számára kedvező döntést hoz, és a temesvári forradalom kirobbantásában kulcsszerepet játszó lelkész-politikus visszakaphatja a Románia Csillaga Érdemrendjét.

Tőkés László és a Románia Csillaga Érdemrend: az ügyvéd meg van győződve arról, hogy visszaadják
2023. május 25., csütörtök

Márton Áron neve alatt indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok

Gyergyószentmiklósról indult idén a Pünkösdi Lovas Zarándoklat Csíksomlyóra. A kétnapos lovaglás idéntől Márton Áron püspök nevét viseli. A csíksomlyói nyeregbe négy irányból érkezve várhatóan több, mint 300 lovas találkozik majd pénteken délután.

Márton Áron neve alatt indultak el Csíksomlyóra a lovas zarándokok
2023. május 25., csütörtök

Csütörtökön lezárul a kórházi alkalmazottak üdülési jegyeiért folyó per

Az utolsó ügycsomó esetében csütörtökön hozza meg a döntést a Marosvásárhelyi Táblabíróság abban a perben, amit a székelyudvarhelyi kórház alkalmazottai egy részének az elmaradt üdülési jegyeiért indított az érdekvédelmi tömörülés.

Csütörtökön lezárul a kórházi alkalmazottak üdülési jegyeiért folyó per
2023. május 25., csütörtök

Elutasították a kormány ajánlatát az oktatási szakszervezetek, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben

Az oktatási szakszervezetek elutasították a kormány ajánlatát és folytatják az általános sztrájkot – jelentette be a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor a bukaresti Victoriei téren zajló tüntetésen.

Elutasították a kormány ajánlatát az oktatási szakszervezetek, folytatódik az általános sztrájk a tanügyben
2023. május 25., csütörtök

Négy zarándokvonat érkezik a csíksomlyói búcsúra

Akárcsak a korábbi években, idén is zarándokok ezrei érkeznek Magyarországról induló különvonatokkal a csíksomlyói pünkösdi búcsúra. Az első szerelvény, a Boldogasszony Zarándokvonat már útban van, további három vonat pénteken indul útnak.

Négy zarándokvonat érkezik a csíksomlyói búcsúra
2023. május 25., csütörtök

Kétféle reakció szinte ugyanolyan elutasításra: az egyetem visszatámad, a városháza értelmezget

A bíróságon keresi igazát a vásárhelyi orvosi egyetem, miután a Maros Megyei Tanfelügyelőség elutasította abbéli kérését, hogy két gimnáziumi osztályt hozzon létre. Ugyanabban a határozatban utasítják el a katolikus iskola alegységként való működését is.

Kétféle reakció szinte ugyanolyan elutasításra: az egyetem visszatámad, a városháza értelmezget
2023. május 25., csütörtök

Megmentjük az épített örökségünket!

A Bolyai utca 36. szám alatt található régi épület, amely több egyesület székhelye volt, teljes külső homlokzat- és részleges tetőfelújításon esett át.

Megmentjük az épített örökségünket!
Megmentjük az épített örökségünket!
2023. május 25., csütörtök

Megmentjük az épített örökségünket!

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM