Nem tudták értékesíteni a trágyát, átpasszolták az Urbanának

Nem tudták értékesíteni a trágyát, átpasszolták az Urbanának

Az Urbana Rt. működteti ezentúl a cekendi trágyatelepet

Fotó: Barabás Ákos

Az Urbana Rt. feladatkörébe került át a Cekend-tetői trágyadomb menedzselése, illetve több beruházás tervéről döntöttek a székelyudvarhelyi képviselő-testületi tagok az e havi soros önkormányzati ülésen.

Fülöp-Székely Botond

2023. május 25., 15:502023. május 25., 15:50

A napirendi pontok megtárgyalása előtt Gálfi Árpád polgármester e heti pozitív tapasztalatait sorolva rámutatott,

  • lebontották a mára már enyészetté vált csillagvizsgáló épületét, amelyet újjá fognak építeni.

  • Emellett aszfaltoztak a II. Rákóczi Ferenc utcában,

  • és hasonló munkálatra készülnek az Ifjúság bejáratnál is.

  • Gőzerővel zajlik a Bányai János Műszaki Szakközépiskola felújítása,

  • valamint a Székely Támadt-vár restaurálása.

Elismerte, sokat kellett várni a megvalósításokra, de végre látszanak a részeredmények – a nehézségek viszont csak most kezdődnek.

Idézet
Ha hibákat keresünk, azt mindig lehet találni, mindig lehetne jobban és másképp csinálni, de azt is el kell fogadni, hogy az ötletelésben egyszer meg kell állni, és el kell kezdeni dolgozni, megvalósítani a terveket

– fogalmazott. Arra kérte a lakókat és a helyi képviselőket, hogy hozzá hasonlóan bízzanak a szakemberekben, és hagyják őket végezni a munkájukat – az eredmény a szakembereket fogja igazolni.

Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezető-helyettese a polgármesteri hivatal válaszát sürgette azon áprilisi kérésükre, hogy bocsássák rendelkezésükre a kimutatást, amelyből kiderül, törvényesen mennyi pluszjuttatást kapnak az intézmény egyes alkalmazottai bizonyos projektek elvégzéséért. Az is érdekli az RMDSZ-eseket, hogy

kik kapják a pluszjuttatást, és milyen feladatokat végeznek.

Benedek Árpád Csaba, szintén RMDSZ-es képviselő félretájékoztatással vádolta a polgármestert korábbi kijelentései miatt. Hangsúlyozta, „a legendákkal ellentétbe” a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia megálmodói nem keresték meg az udvarhelyi városvezetést, mielőtt létrehozták volna az intézményt. Tanulmányok bizonyították ugyanis, hogy erre Csíkszereda volt a legmegfelelőbb helyszín.

Szerinte ugyanakkor biztosan érdekli a városlakókat, hogy milyen megkeresések érkeztek a polgármesteri hivatalhoz a birkózóterem mögötti terület hasznosításával kapcsolatban, illetve

a stadion felújításának eredményeiről is jó volna beszámolni.

Azt is felhányta az elöljárónak, hogy a 2017-ben megjelent rendelet szerint 1,5 millió euróval támogatta a magyar kormány a Székelyföldi Kézilabda Akadémia létrehozását Székelyudvarhelyen, ám ennek ellenére a fejlődés nem látszik. A felszólalásokra nem reagált a polgármester.

Kifizetések, bevételek

Összesen 4000 lejes támogatás érkezett a városkasszába, amelyből a diákok kedvezményes tömegközlekedési díját finanszírozzák – közölte Péter Loránd, a hivatal gazdasági igazgatója. 1,3 millió lejes előfinanszírozást kaptak ugyanakkor a Csereháton zajló fejlesztésekre. Ezenkívül több tagsági díjat is befizet a város (közel egymillió lej értékben) különböző szervezetekben való részvételéért. A képviselők jóváhagyták a határozattervezeteket. Elhangzott, hogy

  • összesen 180 ezer lejre pályázhattak a hivatalnál az egyházak – mind a négy kérést elfogadták;

  • a kulturális helyi pályázatok keretösszege pedig 300 ezer lej volt, amiből 264 ezer lejt ítéltek meg 19 igénylőnek.

Az Országos Jégkorongszövetség hozott egy határozatot a tisztújító ülését megelőzően, amely kizárta a székelyföldi klubokat az eseményről – ezen döntés bírósági úton történő megtámadása érdekében kérhet külsős jogi segítséget a Székelyudvarhelyi Városi Sport Klub a tanácsosok helyeslő szavazatával. Ezt követően elhalasztották a Pro Urbe díjak és a város idei díszpolgárának megítélésével kapcsolatos döntéseket. Ennek oka, hogy egyelőre nem szerették volna nyilvánosságra hozni a javasolt személyek kilétét.

A későbbiekben összesen 40 csatornát és patakot vettek Székelyudvarhely közvagyonába, a hozzájuk tartozó 19,6 hektáros területtel együtt.

Galéria

Minden megtárgyalt határozattervezet elnyerte a tanácsosok többségének tetszését

Fotó: Székelyhon

Újabb feladat az Urbana Rt.-nek

Noha az elmúlt időszakban veszteséges volt, a városnak a korábbi pályázati feltételek miatt a továbbiakban is üzemeltetnie kell a Cekend-tetőn lévő trágyatelepet – derült ki a tanácsülésen. Erre a legegyszerűbb törvényes mód, ha annak működtetését és karbantartását átruházzák a tömegközlekedésért és a távhőszolgáltatásért is felelő Urbana vállalatra.

Sándor Alpár, a hivatal mezőgazdasági osztályának vezetője közölte, tízéves terv készült az üzemeltetésre, amit a városvezetők rendelkezésére bocsájtottak. A határozattervezet ugyanakkor azt is taglalja, hogy

az önkormányzat elszámolás alapján meg fogja téríteni a trágyatelep üzemeltetése során keletkező veszteséget az Urbanának.

A létesítmény évente 2000 tonna trágyát tud befogadni, ebből az elvárások szerint évente legalább 1400 tonna kell odakerüljön. Tudni kell ugyanakkor, hogy

2018-tól mostanáig 1900 tonna trágyát sikerült odaszállítani, ám üzleti terv hiányában és az önkormányzat jóváhagyása nélkül azt nem lehetett értékesíteni.

Ezt hiányolta is a környezetvédelmi minisztérium. A helyzet azonban változott, így az Urban Rt. 1350 tonna komposzt értékesítésével kezdheti a munkát. Jó tudni, hogy

a gazdáknak nem kell kifizetniük a helyszínre szállítás díját, amennyiben lemondanak a trágya tulajdonjogáról.

Kisebb vita után a tanácsosok többsége jóváhagyta a határozattervezetet.

Fontos projektek

Két személy elállt az általuk használt ifjúsági lakások megvásárlásától, amit elfogadtak a képviselők. Igennel szavaztak a városi kórház udvarán épült szolgálati lakások szabályzatára is, amely az igénylők pontozásáról szól. Protokollszerződést fog aláírni a városháza a kórház vezetőségével, hogy az ott dolgozók előnyt élvezzenek a lakások kiosztásakor.

A Nicolae Bălcescu utca és a Bethlenfalvi út kereszteződésében tervezett fejlesztések érdekében két villanyoszlopot kell elbontani, továbbá hármat kell építeni a helyszíntől kissé távolabb. Ennek értéke áfástól 78 ezer lej, aminek felét a város, míg a másikat a szolgáltató fogja törleszteni.

A digitális hulladékgyűjtő szigetek beszerzése és elhelyezése esetében nőttek a költségek (230 ezer euróról 322 ezer euróra), így a környezetvédelmi minisztérium kérte, hogy ezek alapján módosítsák a helyi határozatot. Ez meg is történt.

Galéria

Elkészült a Tó utcai felújítások kivitelezési terve

Fotó: Barabás Ákos

A Székely Támadt-vár restaurálása során a közeli Tó utcában is munkálatokat fognak végezni: járdát alakítanak ki, amelyeket az útfelülethez hasonlóan kockakővel burkolnak. Lesz még zöldövezet, esővízelvezető rendszer, valamint három villanyoszloppal biztosítják a közvilágítást. A munkálat befejezését követően

sorompóval zárják le az utcát, így csak az ottlakók, illetve a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be oda.

A beruházás összértéke nagyjából egymillió lej áfástól, hat hónap alatt kell megvalósítani az építkezést. Erre a kivitelezési tervre szavaztak igennel a képviselők. Így a vár restaurálásáról szóló projekt összértéke 30,8 millió lejre módosult, amelyből a város önrésze 9,4 millió lej.

Az utolsó határozattervezet a Székelyudvarhelyi Városi Sport Klub alapszabályzatának módosításáról szólt, ami egyebek mellett azt taglalta, hogy a sportágaik közé bekerüljön a teqball és a hagyományos íjászat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 03., hétfő

Itt a tűzoltóság gyorsjelentése a székelyudvarhelyi viharkárokról

A Hargita megyei tűzoltóság székelyudvarhelyi egységének összesítése szerint 12 fa dőlt ki a hétfő délutáni vihar következtében. Három fa háztetőkre, egy pedig egy garázsra dőlt, ugyanakkor két fa dőlt autókra és az úttestre.

Itt a tűzoltóság gyorsjelentése a székelyudvarhelyi viharkárokról
2024. június 03., hétfő

Kidőlt fák, leszakadt kábelek, megrongált autók

Gyökerestől kifordult fák, kettétört fatörzsek, eltört betonoszlop, elszakított áramvezetékek, megrongált autók – ez pedig csak egy része a Székelyudvarhelyre hétfőn délután lecsapott vihar okozta károknak. Fotókon mutatjuk a vihar utáni állapotokat.

Kidőlt fák, leszakadt kábelek, megrongált autók
2024. június 03., hétfő

Hatalmas vihar csapott le Udvarhelyszékre

Nagy mennyiségű eső zúdult hétfő délután Udvarhelyszékre. A gyorsan érkező vihar miatt Ro-Alertben is figyelmeztették a székelyudvarhelyieket. A vihar következtében több városrész is áramszolgáltatás nélkül maradt.

Hatalmas vihar csapott le Udvarhelyszékre
Hatalmas vihar csapott le Udvarhelyszékre
2024. június 03., hétfő

Hatalmas vihar csapott le Udvarhelyszékre

2024. június 03., hétfő

Soós Zoltán: a város sorsát már megfordítottuk, most meg kell tartanunk az irányt

Az elmúlt három és fél évben Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán azon dolgozott, hogy kimozdítsa a várost a régi rendszer árnyékából. Ez sikerült, a város most már a fejlődés útján halad, de az elöljáró figyelmeztet, a múlt visszatérése nagy veszélyt jelent.

Soós Zoltán: a város sorsát már megfordítottuk, most meg kell tartanunk az irányt
2024. június 03., hétfő

Érkezik a vihar, Udvarhelyszéken már leszakadt az ég

Felerősödő széllökésekre, jégesőre, heves esőzésre figyelmeztet a Hargita megyei tűzoltóság. A viharriasztás késő délutánig van érvényben, több udvarhelyszéki település is érintett.

Érkezik a vihar, Udvarhelyszéken már leszakadt az ég
2024. június 03., hétfő

Uniós pályázatot nyert az Ariel Színház

Negyedmillió eurós pályázatot nyert a Playground – Az európai dramaturgia kortárs történetei című projekt keretében a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági- és Gyermekszínház.

Uniós pályázatot nyert az Ariel Színház
2024. június 03., hétfő

Gyerekek és szabadság – elgondolkodtató előadásra várják a keresztúriakat

Több mint egy év toborzó- és alkotómunka után a Gyulafehérvári Caritas Fiatalok a változásért projektjének munkatársai bemutatják a gyergyószentmiklósi Fekete Tűz csoport, illetve a székelyudvarhelyi Üvegfigurák színjátszó csoport előadásait.

Gyerekek és szabadság – elgondolkodtató előadásra várják a keresztúriakat
2024. június 03., hétfő

Eleget tettek a hatósági követelményeknek, újranyitott a Sapientia étkezdéje

Kiküszöbölték a fogyasztóvédelem által jelzett problémákat, így újra kinyithatott a Sapientia csíkszeredai karán működő étkezde hétfőn.

Eleget tettek a hatósági követelményeknek, újranyitott a Sapientia étkezdéje
2024. június 03., hétfő

Ötödik kiadásához érkezett a sepsiszentgyörgyi FLOW Fesztivál

Hét táncprodukció, egy workshop-bemutató, közönségtalálkozók és záróparti is színesíti az M Studio szervezésében immár ötödik alkalommal sorra kerülő FLOW Nemzetközi Táncfesztivált Sepsiszentgyörgyön.

Ötödik kiadásához érkezett a sepsiszentgyörgyi FLOW Fesztivál
2024. június 03., hétfő

Csíkszeredában nyílt meg az első Etnospot

Megnyílt az Etnospot, a budapesti Néprajzi Múzeum örökségpont-hálózatának első bázisa Csíkszeredában, a Petőfi Sándor utca 8. szám alatt.

Csíkszeredában nyílt meg az első Etnospot
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!