Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Huszonöt juhot pusztítottak el a farkasok Csíkszentdomokoson

Iszlai Katalin 2019. április 15., 15:50 utolsó módosítás: 2019. április 15., 17:44
HIRDETÉS

Farkasok támadtak egy balánbányai gazda juhaira vasárnap Csíkszentdomokoson: összesen 25 állatot pusztítottak el, további tízet megsebesítettek. A kár értékét 5-6 ezer lejre becsülik. A környéken legalább három éve nem történt ilyen nagyságrendű támadás.

Elpusztított bárányok és juhok. Többezer lejes kár keletkezett Fotó: Albert Alfonz Pál

Huszonöt juhot elpusztított, illetve további tízet megsebesített két farkas Csíkszentdomokos és Balánbánya határában vasárnap. Hétfőn a kárfelmérő biztosság több ezer lejre becsülte a kárt – tudtuk meg Karda Róberttől, Csíkszentdomokos polgármesterétől. A községvezetőtől tudjuk, hogy évek óta nem történt ilyen számottevő támadás a településen.

Kártérítést igényel

A polgármester elmondása szerint a balánbányai gazda vasárnap látta, hogy

a mintegy 150 egyedet számláló juhnyáját két farkas támadta meg.

Az esetet rögtön jelezte a csíkszentdomokosi községházán, hiszen az állatok az ottani állatorvoshoz vannak bejelentve, illetve a támadás is domokosi területen történt. Az önkormányzat kérésére hétfőn egy kárfelmérő bizottság is a helyszínre látogatott, a többórás terepszemle során pedig megállapították, hogy

25 juhot pusztítottak el a farkasok.

Emellett többet megsebesítettek, utóbbiak kezelés alatt állnak, próbálják megmenteni az életüket. A bizottság összesen 5-6 ezer lejre becsülte a kárt. A községvezető hozzátette: az esetet hivatalosan is jelentették a polgármesteri hivatalnál kártérítés reményében.

Fotó: Albert Alfonz Pál

A farkasok számáról

Hargita megyében mintegy 400-450 farkas él az éves vadszámbecslés szerint – mondta el még korábban lapunknak Domokos László József, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. Az idei WolfLife projektben – amely az első hivatalos, átfogó és teljes körű tanulmány a Keleti-Kárpátokban élő farkasok állományának felmérésére vonatkozóan – készült felmérés viszont azt mutatja, hogy

csak 300-350 egyedet számlál a Hargita megyei állomány.

Bárhogy is van, az megkérdőjelezhetetlen, hogy a nagyragadozó élőhelye nagy változásokon ment át az elmúlt évtizedekben: lecsökkent a háborítatlan élőhelyek aránya és a terület-visszaszolgáltatások következtében jelentősen feldarabolódtak a korábban egybefüggő erdős területek is.

HIRDETÉS

A WolfLife-projekt szakértői a tanulmányban arra is kitérnek, hogy a farkasállomány számának mérése egyébként mindig is rendkívül hiányos és pontatlan volt az országban. 1990-ben az országos farkasállomány nagyságát 2500 egyedre becsülték. Az Európai Bizottság 2013-ban kiadott jelentésében már 3560–3970 egyed szerepel, a román környezetvédelmi minisztérium nagytestű ragadozókra vonatkozó 2016-os éves beszámolójában azonban csak 2840-re becsüli a farkasok számát. Domokos László József elmondása szerint

az ’50-es években még a 8000 példányt is elérte a farkasállomány száma, ám a '70-es évek végére a populáció nagy részét kiirtották.

A mai becslések szerint mintegy 3000 farkas él az országban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS