Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Négy nyelven olvasható történelem

Simon Virág 2009. november 29., 18:44 utolsó módosítás: 2009. november 29., 19:56

Három nyelvű márványtáblát szenteltek szombaton Marosvásárhely a főterén található ferences barátok valamikori kolostorának tornyán.

Fotó: Boda L. Gergely

Római katolikusok és nemcsak töltötték meg szombaton délelőtt a főtéri buszmegállót. Az ünnepségen összegyűltek nagy örömére az eseményen részt vett a volt marosvásárhelyi főesperes, Csató Béla is.

Assisi Szent Ferenc Naphimnuszának eléneklésével kezdődött az ünnepség. Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt alapította a szerzetesrendet, ezért gondolta Sebestyén Péter plébános, hogy időszerű a 60-as évektől árválkodó toronyra emléktáblát állíttatni. Bár egyelőre a sárga színű torony igencsak megkopott, ráfér a javítás, idén erre nem volt lehetőség. De a római katolikusok ígértet kaptak Csegzi Sándor marosvásárhelyi alpolgármesterttől, hogy jövőben anyagilag támogatják a torony rendbetételét.

Csató Béla plébános sajnálatosnak nevezte, hogy bár a torony a ferences kolostor emlékét őrzi és lejárata alatt kripta van, a telekkönyvbe tulajdonosként nem a szerzetesrend szerepel.

A köszöntőbeszédek után Sebestyén Péter leleplezte a magyar, román és angol nyelvű táblát, amelyen az eredeti latin szöveg üzenetét lehet olvasni: A ferencrendiek XIII-XIV. században a a vár területén működtek. 1735-1972 között ezen a helyen volt a kolostoruk. Itt mozdították elő a lelkek üdvösségét és a fiatalság nevelését. 1972-ben a színház építésekor a templomot és kolostort lebontották. A ferencesek székházát a város nyugati szélérea az Ady-negyedbe költöztették. Ennek emlékét őrzi ez a torony.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS