Nagyon felerősítik a megnőtt kiadások a szárazság negatív hatását a mezőgazdaságban

Nagyon felerősítik a megnőtt kiadások a szárazság negatív hatását a mezőgazdaságban

A szálastakarmányban okozta a legnagyobb terméskiesést az idei szárazság. Képünk illusztráció

Fotó: Veres Nándor

A sokéves átlaghoz képest négyzetméterenként 150 liternyi csapadék hiányzik a talajból Hargita megyében, az utóbbi idők esőzései is mindössze a talaj felső rétegét tudták átitatni. Az aszály sújtotta megyékhez, illetve az országos átlaghoz képest ugyan jól áll a megye a talaj nedvességtartalmát illetően, de a szárazság itt is nagy szálastakarmány-terméskiesést okozott, a mezőgazdasági inputárak jelentős emelkedése miatt pedig rekord közeli termésre lenne szükség a burgonyaföldeken még ahhoz is, hogy ne legyen veszteséges az idei év a termesztők számára.

Széchely István

2022. augusztus 22., 13:052022. augusztus 22., 13:05

2022. augusztus 22., 18:362022. augusztus 22., 18:36

A szálastakarmányban okozta a legnagyobb terméskiesést az idei szárazság Hargita megyében, a vártnál legalább 30 százalékkal kisebb az idei termés, ami gondokat fog okozni az állatok téli takarmányozásában. Ez a megye északi és nyugati részében élő állattartó gazdáknak okozza majd a legnagyobb fejfájást, ugyanis a terméskiesés is ott a legjellemzőbb. E tekintetben

Csíkszék áll a legjobban megyeszerte, megelőzve az udvarhelyszéki és gyergyószéki térséget

– tudtuk meg Romfeld Zsolttól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől.

Az állatállomány méretét a gazdák a remélt takarmánymennyiség alapján tervezték meg, panaszkodnak is sokan a gyergyói térségben a szénatermés miatt. A kiesés az állatok átteleltetésében okoz majd gondokat. Piacgazdaság van, minden állattartó a lehetőségeihez mérten eldöntheti, hogy vásárol-e takarmányt, viszont az ajánlatos, hogy a jó genetikai állományú állatokat mindenképpen átteleltessék – tanácsolta a mezőgazdasági igazgatóság vezetője.

Egy arasznyi mélyen már száraz a talaj

A talaj nedvességtartalmát illetően Romfeld Zsolt arról tájékoztatott, hogy a sokévi átlaghoz képest négyzetméterenként mintegy 150 literrel kevesebb csapadék esett az év elejétől július végéig.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Az utóbbi idők esőzései sem sokat változtattak a helyzeten, a talaj felső rétegében ugyan valamelyest pótolták a hiányt és ezzel segítették a növények újjáéledését, de

ahhoz nem esett elegendő mennyiség, hogy tíz centinél mélyebbre beszűrődjön a víz.

Tíz, tizenöt cetinél mélyebben már száraz a talaj, de a legfelső réteg vízellátása helyreállt, és amint azt Romfeld Zsolt elmondta, ez azt jelenti, hogy az ezután következő esőzések már hasznosabbak lesznek a mélyebb rétegek vízpótlása szempontjából.

A pedológiai (talajtani) szárazság több évtizedes alakulásával kapcsolatban a mezőgazdasági igazgatóság vezetője kérdésünkre elmondta, saját tapasztalatai, illetve a szakkönyvek szerint is ciklikus ez a jelenség, és az utóbbi évek egy rossz időszaknak számítanak. Hargita megyében ugyan jobb a helyzet az országos átlagnál, de itt is megszenvedték a csapadékhiányt a különböző növénykultúrák.

A siló- és szemeskukorica ugyan újraéledt és jól fejlődik, a learatott őszi vetéseken is nagyjából mindenhol átlag fölötti termés volt, de a burgonyának korábban kellett volna a csapadék, mint ahogyan jött,

ezért „ingyen öregedett – tehát amikor növekedési fázisban volt, nagy volt a hőség és nem volt csapadék, ezért gyarapodás nélkül öregedett” – fogalmazott Romfeld Zsolt.

Ilyen körülmények között is mintegy 20 tonnás hektáronkénti termésmennyiség várható, ami más években nem számítana kifejezetten rossz mennyiségnek, ezúttal viszont a gazdaságosság határát jelenti ez a mennyiség, jövedelmet még nem generál.

Galéria

A baj nem jár egyedül. Annyira elszálltak az inputárak, hogy a burgonyaföldeken majdnem rekordtermésre lenne szükség ahhoz, hogy jövedelmező legyen a gazdák éves munkája

Fotó: Veres Nándor

„Mostanig úgy volt, hogy a 20 tonna fölötti termés már jónak számít, de ez egy rendhagyó év abból a szempontból, hogy az inputárak nagyon megemelkedtek a mezőgazdaságban, a burgonya ára azonban nem növekedett ennek megfelelően. Majdnem rekordtermésre lenne szükség ahhoz, hogy jövedelmező legyen.

Idézet
A burgonya nagybani ára 1,5 lej körül van most, ami 30 százalék körüli drágulást jelent,

az inputárak (kiadások) viszont majdnem a duplájukra, azaz 100 százalékra nőttek. Ezt mennyiségileg kellene utolérni, tehát a harmadával nagyobb termésre lenne szükség ahhoz, hogy a tavalyi jövedelmi küszöböt elérjük. A burgonya eladási árát ugyanis nem lehet annyira megnövelni – szeretnék a gazdák és mi is –, de a krumpli tömegélelmiszer, és ezeknek általában nem nő annyit az értéke, mint az inputáraké” – magyarázta a szakember, kitérve arra is, hogy ilyen körülmények között egyáltalán nem segített a helyzeten a csapadékhiány.

Nem veszhet kárba a víz

A jobb vízgazdálkodás érdekében a megyei mezőgazdasági igazgatóság már megbeszéléseket folytat a települések vezetőségeivel. Ebben a térségben ugyanis más megoldásokra van szükség, mint a síkvidéki területeken, ahol a folyókból táplált öntözőrendszerek telepítése a legkézenfekvőbb.

Idézet
Hegyvidéki területen élünk, ahol nem állnak a rendelkezésünkre nagy folyóvizek és ilyen öntözőrendszerek. A kicsi, integrált, és helyileg átgondolt, fenntartható rendszerekre van szükség

– mondta Romfeld Zsolt. Ez jórészt kisebb-nagyobb tárolómedencék kialakítását jelentené, amelyekben felfogják az esővizet, tavasszal pedig a hólét, illetve a kisebb folyók, helyi patakok szakaszolását, szintezését, a kanyarulatok visszaállítását, vagyis a folyás lassítását a külterületeken, a lápos területek visszaállítást, ami a vízfelületek révén a hőmérséklet-szabályozáshoz is nagyban hozzájárulhatna.

Néhány településen a folyók vizét is lehetne használni öntözésre, például Csíkszereda térségében az Olt alkalmas lenne erre, máshol a különböző vízgyűjtő medencék adnának erre lehetőséget.

A lényeg az, hogy mindenhol a legmegfelelőbb helyi megoldást azonosítsák – magyarázta a mezőgazdasági igazgatóság vezetője. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy az anyagikat tekintve az igazgatóság és a helyi önkormányzatok lehetőségeit is meghaladja a feladat, de neki meggyőződése, hogy helyi szinten kell kezdeni a probléma megoldását. Ez már folyamatban van, a megye minden önkormányzatával együttműködnek, a településvezetések hozzáállása is pozitív, de ez egy hosszú folyamat lesz – közölte az igazgató.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 30., kedd

Május elsején nyílik Sepsiszentgyörgy új skateparkja

Hivatalosan is megnyitja kapuit május elsején a sepsiszentgyörgyi skatepark. A gördeszkázóknak, rollerezőknek, extrém kerékpárosoknak és görkorcsolyázóknak tervezett pályán a megnyitó alkalmával profi sportolókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Május elsején nyílik Sepsiszentgyörgy új skateparkja
2024. április 30., kedd

Nem tágít Nyikómalomfalváról a medve

Nagyvad jelenlétét észlelték a Farkaslaka községi Nyikómalomfalván kedden este. Az elmúlt egy hétben a környékbeli juhtanyán ólálkodott a medve, és egy lakóházba is megpróbált betörni.

Nem tágít Nyikómalomfalváról a medve
2024. április 30., kedd

Korcsolya- és focipálya is lesz a parajdi sóbánya új szintjén

Műjégpályával, foci- és kötélpályával teszik a kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmassá a parajdi sóbánya új látogatói szintjét, és még egy bár is helyet kap a részlegen.

Korcsolya- és focipálya is lesz a parajdi sóbánya új szintjén
2024. április 30., kedd

Megyei jelöltjeit iktatta a háromszéki MPE

A Magyar Polgári Erő kedden nyújtotta be jelöltjeinek dokumentációját Kovászna Megye Tanácsának elnöki és tanácsosi tisztségeire. A párt képviselői a vállalkozók ösztönzésére, turizmusra, sportra összpontosítanának.

Megyei jelöltjeit iktatta a háromszéki MPE
2024. április 30., kedd

Nyugdíjba vonulásra készül Klaus Iohannis

A Szeben megyei főtanfelügyelő kedden az Agerpresnek megerősítette, hogy többé nem oktat már fizikát a nagyszebeni Samuel von Brukenthal Főgimnáziumban Klaus Iohannis államfő, mert nyugdíjba vonul.

Nyugdíjba vonulásra készül Klaus Iohannis
2024. április 30., kedd

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését

A kormány keddi döntése értelmében zöld utat kapott a munkálatok megkezdésére a Sepsiszentgyörgyön épülő, körülbelül 245 millió lej értékű jégpálya – jelentette be a kormányszóvivő április utolsó napján.

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését
2024. április 30., kedd

Részben bezárták, átalakították, majd újranyitották Marosvásárhely első bevásárlóközpontját

Tizenhat millió euróból újították fel és bővítették ki Marosvásárhelyen az első nagy bevásárlóközpontot, amely korábban a Promenada Mall nevet viselte, mostantól azonban M pláza néven fut.

Részben bezárták, átalakították, majd újranyitották Marosvásárhely első bevásárlóközpontját
2024. április 30., kedd

A szervezők szerint Erdély „legnagyobb és legcivilizáltabb” városünnepét tartották Sepsiszentgyörgyön

Szervezői szerint rég nem voltak annyin kint Szent György Napok koncertjén, mint vasárnap vagy akár szombat este: úgy becsülik, tízezreket mozdított ki a lakásból a jó idő és a nívós programajánlat.

A szervezők szerint Erdély „legnagyobb és legcivilizáltabb” városünnepét tartották Sepsiszentgyörgyön
2024. április 30., kedd

Meglovasítottak egy autót, a tulajdonosa pedig nem is tudott róla

A tulajdonosok nem is tudták, hogy ellopták egyik gépkocsijukat keddre virradóra, amely végül elakadt egy gyalogos ösvényen. A székelyudvarhelyi helyi és állami rendőrség rövid időn belül azonosította a tetteseket.

Meglovasítottak egy autót, a tulajdonosa pedig nem is tudott róla
2024. április 30., kedd

Juhnyáját védelmező pásztorra támadt egy medve

Az egyik bölöni esztena juhnyáját védelmező pásztort sebesített meg a medve hétfőn. Az áldozat állapota stabil, az önkormányzat a hatóságokkal együtt a medve azonosításán és a környék biztosításán dolgozik.

Juhnyáját védelmező pásztorra támadt egy medve
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!