Nagy nap a kicsiknek: Háromszék-szerte készülnek a gyermeknapra

Nagy nap a kicsiknek: Háromszék-szerte készülnek a gyermeknapra

A szombati nap főszereplői a gyerekek

Fotó: Dénes Botond

Gazdag kínálattal várják a gyereknapot Kovászna megye településein, néhol többnapos, máshol kifejezetten egyetlen napra időzített programkavalkáddal. Összegyűjtöttük, hogy milyen tevékenységek közül válogathatnak Háromszék gyerkőcei a hétvégén Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Barót környékén.

Farkas Orsolya

2024. május 30., 09:592024. május 30., 09:59

Mozgásra ösztönző vetélkedőkkel, akadálypályákkal, koncertekkel és kézműves tevékenységekkel készülnek a kicsik számára a megye legtöbb településén szombaton. A városokban a szervezők idén is kitettek magukért, törekedve arra, hogy

minden gyerek megtalálja a kedvére való tevékenységet.

Kézdivásárhelyen újra Gyerkőcfesztivál

Többnapos rendezvénnyel kedveskednek a céhes városban szervezett Gyerkőcfesztiválon. Csütörtökön a Vigadó Moziban a Bogyó és Babóca-rajzfilmsorozat egyik epizódjának levetítésével és zenés mesejátékkal kezdődik, pénteken bábszínházzal folytatódik a rendezvény a művelődési központban. Ugyancsak pénteken délután elkezdődik a program a W. Wegener parkban is: 16 órától a Manócska óvoda kórusa lesz látható, fél órával később a Lau-Do zenekar lép fel, őket követi a Mozsikácska. Este 19 órakor pedig valóságos buli követi a koncerteket a gyerkőcdiszkóban.

Galéria

Népi hagyományokat is őriztek a korábbi fesztiválokon

Fotó: Dénes Botond

Szombaton, június 1-jén jön csak a java a programoknak. Reggel 10-től a mozgás lesz a középpontban, gyerkőctorna és olimpia is lesz, 11-kor már zenés játékkal folytatódik a nap. Ezután izgalmas műsorként

tűzoltó- és rendőrautó, valamint utcaseprő- és kukásautó bemutató is sorra kerül.

14 órától kutyabemutatóra várják a gyerekeket, amelyet 16 órakor egy újabb koncert követ, 17 órakor pedig a Gyerkőc díjkiosztó gálára kerül sor. A rendezvényt 19 órakor gyerkőcdiszkó zárja.

Szombaton állandó programként nemezelés, bútorfestés és karkötőfonás is lesz, ugyanakkor arcfestés, fajáték- és kitűzőkészítés is.

Az ügyességi játékok, üvegfúvás, éghető gyurmafigurák készítése, óriás sakk és színező sem maradhatnak ki, de lesz bőr- és textilműhely, íjászat, állatsimogató és családi vetélkedő is.

Galéria

Újra benépesülhet kicsikkel és nagyokkal a múzeum udvara

Fotó: Virág István

A felső-háromszéki kínálatot idén is színesíti a Haszmann Pál Múzeum egyedi gyereknapja. Ez szombaton 10 órakor kezdődik a csernátoni polgármesteri hivatal előtti életfánál, ahová elhelyezik a 2018 júliusától született gyerekek névtábláit. Később, 11 órakor a múzeumkertben folytatódik a szórakozás a Lau-Do koncertjével, majd lesz kincskeresés, ugrálóvár, arcfestés és egyéb meglepetések is. A programot a Bod Péter Tanítóképző zenekarának és a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar utánpótláscsapatának koncertje zárja.

Galéria

Mindig nagy érdeklődés övezi a sepsiszentgyörgyi gyerekek ünnepét

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Drótkötélpálya és mászófal Sepsiszentgyörgyön

A megyeszékhelyen az önkormányzat és a Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében szombaton, június 1-jén reggeltől estig tartó programokkal készülnek a fiataloknak a központban. A főtéren található kőszínpad délelőtt gyerekelőadásoktól, táncbemutatoktól lesz hangos: délelőtt 10 órától modern táncosok csillogtatják meg tehetségüket. Ezután gyerektáncházat tartanak a Folker együttes közreműködésével, ugyanakkor délután 14:00 órától a Kelekótya együttes zenei előadásán szórakozhatnak kicsik és nagyok egyaránt. Délután a Gyermekek Palotájának gyerekzenekarai mutatkoznak be Tinca Teddy hangszeroktató vezetésével. A kőszínpadi programok sorát a Tekergők kisegyüttes gyermekkoncertje zárja majd este 20:00 órától.

Galéria

A kötélpálya az egyik legnépszerűbb program

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Az Erzsébet parkban 9 és 19 óra között a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat népi, ügyességi, valamint logikai játékokkal várja a gyerekeket. 10:00 és 18:00 között drótkötélpálya, valamint 11:00 és 18:00 között mászófal kipróbálására is lesz lehetőség. A Barabás Lovarda szervezésében a lovaglást is kipróbálhatják a gyerekek. A Mathias Corvinus Kollégium Egyesület délelőtt 10 és 12 óra között különböző kísérletek bemutatásával a természettudományok világába kalauzolja a kicsiket. A Plugor Sándor Művészeti Középiskola diákjai idén is ingyenes arcfestést biztosítanak a legkisebbek számára.

A Cimborák Bábstúdió szervezésében két bábelőadást is megtekinthetnek a legkisebbek. 11 órától a Csillagpalota című előadást nézhetik meg Benkő Éva és Péter Orsolya rendezésében, este 19 órától pedig a Fodor Orsolya rendezte A kis herceg című előadást tűzte műsorára a bábstúdió. Kiemelték, hogy ezeket gyermeknapi ajándékként játsszák, ezért tisztelettel kérik, hogy a kísérő felnőttek létszáma ne haladja meg a gyermekek létszámát. A részvételi szándékot a 0752-540 593-as telefonszámon, Golicza Bernadettnél lehet jelezni.

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi egész napos vetítésekkel várja a kis mozirajongókat.

Továbbá Sepsiszentgyörgy főterén a gyerekek szelektív hulladékgyűjtő bemutatásán vehetnek részt és barátkozhatnak a vállalat által működtetett szépmezői kutyamenhely négylábúival. Ugyanakkor az érdeklődők betekintést nyerhetnek az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is a Salvatore Egyesület jóvoltából.

Galéria

Baróton meglepetéseket is tartogatnak a kicsiknek

Fotó: Szakács-Kádár Juliánna

Erdővidéken is ünnepelnek

Baróton az idei programot péntekre időzítették, a hétvégén ugyanis a ballagási ünnepség is helyet kell kapjon. A gyermeknap így május 31-én 13 órakor veszi kezdetét a Tekergők együttes koncertjével, a tevékenységeknek a Kisboldogasszony utcai park fog helyszínt biztosítani.

Napközben ügyességi játékokra, bicikli- és rollerversenyre is sor kerül, ugyanakkor a művészi adottságokkal rendelkező gyerekek rajzversenyre is jelentkezhetnek.

Kreatív, kézműves foglalkozásokkal is készülnek, valamint hagyományőrző, népi gyermekjátékokkal. Ami a sportot illeti,

lehet majd közösen zumbázni, hullahopp-karikázni, limbózni is.

Szakács-Kádár Juliánna szervező kérdésünkre elmondta, idén is lesz arcfestés, ugrálóvár, óriás társasjáték, valamint készülnek finomságokkal, kürtőskaláccsal és lángossal, de tartogatnak további meglepetéseket is a gyerekeknek. Ugyanakkor a program ideje alatt, 13 és 17 óra között a Kreatív Kalandorok önkéntes csapata tart foglalkozásokat a gyerekeknek. 16 órától Ferencz Gyöngyössy Gyöngyvér pedagógus, mentálhigiénés szakember hívja interaktív tevékenységre a gyerekeket.

Ezt kiegészítendő, vasárnap, június 3-án megtartják a hagyományos miklósvári gyermeknapot is, ahol lehetőség lesz luficsatázni, kézműveskedni, és élő mesefigurával is találkozhatnak majd a kicsik. A miklósvári kultúrotthonban az említett program 13 órakor kezdődik, végül pedig közös bográcsozással és zenei élménnyel zárnak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 30., csütörtök

Országszerte viharos idő várható csütörtökön

Záporok, zivatarok várhatók csütörtök estig az ország területének nagy részén – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) figyelmeztetésére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

Országszerte viharos idő várható csütörtökön
2024. május 29., szerda

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon

Először szerveznek főzőversenyt 10–15 év közötti gyerekek számára a gyergyószentmiklósi gyermeknapon. Az emellett még számos érdekes programot kínáló esemény helyszíne a szabadidőpark lesz.

Jótékonysági főzőverseny és más érdekességek a Gyergyószentmiklósi gyermeknapon
2024. május 29., szerda

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében

Nincs új a nap alatt, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összeomlott bentlakásának ügyében is rendkívül lassan őrölnek a malmok; gyakorlatilag papírgyártás, dokumentumpótlás zajlik.

Gyűlések, egyeztetések, dokumentumpótlások a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának ügyében
2024. május 29., szerda

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva

A védelmi minisztérium kell rábólintson a Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút legújabb tervére, hogy folytatódhasson a beruházás. A Marosvásárhelyt tehermentesítő, 11,4 kilométeres szakasz megépítését 2014-ben kezdték el.

Koronka–Jedd–Nagyernye terelőút: a védelmi minisztérium engedélyére várva
2024. május 29., szerda

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről

Az átlagosnál nehezebbnek bizonyult az az akció, amellyel a bálványosi Grand Hotel közelében feltűnt hárombocsos anyamedvét akarták áthelyezni a környékről. A beavatkozás végén már csak a bocsokról kellett gondoskodni, ám ez sem volt egyszerű.

Sokan olvasták az elárvult medvebocs történetét – itt a folytatás a megmentéséről
2024. május 29., szerda

A székely határőrök világába kalauzolnak

A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum pénteken 15 órától szervezi meg A székelyek felülmúlták önmagukat. Csíki határőrök a Napóleon elleni nagy csatákban című konferenciáját.

A székely határőrök világába kalauzolnak
2024. május 29., szerda

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben

Önsegélyező pénztárnál elkövetett sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat szerdán Hargita, Kovászna és Maros megyében.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatásokat a székelyföldi megyékben
2024. május 29., szerda

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál

Csíkszereda Csíkszentkirály felőli kijáratánál, a zsögödi OMV benzinkút közelében láttak medvét szerda délután. Erről Ro-Alert riasztásban figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál
2024. május 29., szerda

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba

Közelebb került a befejezéshez a háromszéki utakat érintő két, nagy volumenű munkálat. A feljavítások következő fázisáról és a projektek kiigazított költségvetéséről szerdán döntött a Kovászna megyei önkormányzat.

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba
2024. május 29., szerda

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!