Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mit fizet és mit nem az egészségbiztosítási pénztár?

Barabás Hajnal 2019. október 13., 22:00

Milyen paraklinikai vizsgálatokat térít meg az egészségbiztosítási pénztár, milyen esetekben kell fizetni a szolgáltatásokért, és milyen hosszúak a várólisták Hargita megyében? Egyebek közt ezeket a kérdéseket jártuk körül Duda Tihamér Attilával, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatójával.

Mit fizet és mit nem az egészségbiztosítási pénztár?
galéria
Mindenki szabadon választhatja meg a szolgáltatót, amelynél az adott paraklinikai vizsgálatot el szeretné végeztetni Fotó: Veres Nándor

Az egészségügyi alapcsomagban négyféle paraklinikai vizsgálatot különböztetnek meg: a laborvizsgálatokat (például vér-, vizelet-, mikrobiológiai vizsgálatok), orvosi diagnosztikai képalkotói eljárásokat (például CT, MR), funkcionális vizsgálatokat (például EKG, terheléses tesztek, ultrahangvizsgálatok), valamint a nukleáris medicinát (izotópos vizsgálatok).

Mindezeket térítésmentesen igényelhetik a biztosítottak azoktól a szolgáltatóktól, amelyeknek szerződésük van az egészségbiztosítási pénztárral, de csak háziorvos vagy szakorvos által kiállított küldőpapírral, akinek szintén szerződéses viszonyban kell állnia a biztosítási pénztárral. Egy ilyen küldőpapír akut betegségek esetén 30 napig, krónikus betegek számára 90 napig érvényes. Korábban utóbbit is csak 30 napig lehetett felhasználni, azonban a júliusi új egészségügyi keretszerződésnek köszönhetően 90 napra módosult az érvényessége. A változtatásra azért volt szükség, mert többször előfordult, hogy a hosszú várólisták miatt a betegnek új küldőpapírt kellett kérnie orvosától, mivel az időközben érvényességét vesztette.

Csak megyén belül

Mint Duda Tihamér Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója magyarázta,

mindenki szabadon választhatja meg a szolgáltatót, amelynél az adott paraklinikai vizsgálatot el szeretné végeztetni, de csak akkor ingyenes számára, ha megyén belüli szolgáltatót vesz igénybe, amely szerződésben áll a pénztárral.

Ezen szolgáltatók listája megtalálható az intézmény honlapján, de érdeklődni lehet a biztosítópénztárnál akár telefonon, akár személyesen is. Noha készült már arra vonatkozó jogszabálytervezet, hogy ezeket az egészségügyi szolgáltatásokat az egész országban igénybe lehessen venni úgy, hogy azokat az intézmény fizetné, egyelőre nem lépett érvénybe. Holott a Hargita megyei intézmény vezetője szerint ez a változtatás jelentősen csökkenthetné a várólistákat, főleg ami a mágnesesrezonancia-vizsgálatokat (MR) illeti.

Jelenleg csak Csíkszeredában működik ilyen szolgáltató megyei szinten, ezért az egészségbiztosító csak velük köthet szerződést. A várólistán szereplő pácienseknek pedig akár fél évet is várniuk kell a vizsgálatra. „Nemsokára pénzeket csoportosítunk át a szolgáltatónak, ezzel bizonyára jelentősen csökkenhet a jelenlegi féléves várakozási idő az MR-re. Átlagban naponta tizenhat vizsgálat költségét térítjük meg” – mondta a vezérigazgató. Egyébként

az intézménynek a szolgáltatók rendszeresen jelentik, hogy mekkora a várólistájuk, és a biztosító a jelentéseket figyelembe véve oda csoportosítja át a pénzeket, ahol nagyobb az igény a szolgáltatásra.

Erre korábban háromhavonta került sor, de az új keretszerződés bevezetésével most már havonta végzik el, ezzel is csökkentve a várólistákat, ahol lehet. Ugyanakkor a biztosítópénztár is rendszeresen jelzi az egészségügyi minisztériumnak, hogy mekkorák a várólisták a megyében, és szükség esetén a költségvetés függvényében hívhat le plusz összegeket. A várólisták naponta változnak, mint fentebb is írtuk, a legtöbbet, azaz fél évet a mágnesesrezonancia-vizsgálatokra kell várni, a laborvizsgálatokra pedig főleg Székelyudvarhelyen hosszabb a várólista, de ezek szolgáltatónként is változnak.

Mit fizetnek és mit nem? 

Azoknak a paraklinikai vizsgálatoknak a listája, amelyeket megtérít a biztosító, megtalálható az intézmény székhelyén, illetve online, a bukaresti intézmény honlapján, amelyet azért is érdemes ellenőrizni, hogy ne fordulhassanak elő esetleges visszaélések, hogy a szolgáltatók kifizettessék a pácienssel az adott vizsgálatot, holott azt megtérítené az egészségbiztosítási pénztár.

Abban az esetben viszont, ha a beteg küldőpapír nélkül szeretne különböző vizsgálatokat végeztetni, vagy bár van küldőpapírja, de nem akarja megvárni, amíg sorra kerül a várólistán, kénytelen a vizsgálatokat saját zsebből fizetni, ezeket még utólag sem téríti meg a pénztár.

Az egészségbiztosítási pénztár által megtérítendő vizsgálatok listája elérhető online a fővárosi intézmény honlapján Fotó: Gábos Albin

Egy kivétel van, amelyről Duda Tihamér említést tett, éspedig ha egy Hargita megyei orvos által kibocsátott küldőpapírral a biztosított például Magyarországon végezteti el az adott vizsgálatot, akkor igényelheti a szolgáltatás árának megtérítését a biztosítótól, ha a számlákat és egyéb igazoló orvosi iratokat a küldőpapírral együtt leadja. A vezérigazgató elmondása szerint nagyon sok ilyen esetük van. Ugyanakkor egyelőre abban az esetben sem fedezi a biztosító a vizsgálat költségeit, ha olyan orvos küldi analízisre a betegét, akinek nincs szerződése a pénztárral – ennek módosítására is van kezdeményezés, de bevezetéséről még nem döntöttek.

Évről évre nő a költségvetés

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár éves költségvetése évről évre nő, és egyre többet fizetnek ki paraklinikai vizsgálatokra, főleg az MR-re. 2017-ben a megyei pénztár éves költségvetése 338 millió lej fölötti volt, amelyből 6,8 millió lejt fizettek paraklinikai vizsgálatokra, 2018-ban már 420 millió lejes költségvetéssel gazdálkodtak, amelyből 7,4 millió lejt fordítottak vizsgálatok kifizetésére. Az idei év első félévében 3,7 millió lejbe kerültek a paraklinikai analízisek a pénztárnak. Általában a legnagyobb összeget a laboratóriumi vér- és vizeletvizsgálatok emésztik fel, tavaly 2,3 millió lejt költöttek ezekre, idén júniusig 988 ezer lejt. Az MR-vizsgálatokra pedig tavaly 1,3 millió lejt, idén az első félévben 622 ezer lejt fordítottak.
A hozzávetőleges várólisták Hargita megyében
Paraklinikai vizsgálatok  Várakozási idő Várakozó páciensek
Laborvizsgálatok 1–5 hét  1000
Radiológiai vizsgálatok  0–3 hét  120
Képalkotói vizsgálatok (CT) 2 hét  50
Mágnesesrezonancia-vizsgálatok (MR)  24 hét  700
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat