Miket is gyűjt a székely? – tévhitek és gombakülönlegességek szakértőszemmel

Miket is gyűjt a székely? – tévhitek és gombakülönlegességek szakértőszemmel

Gombagyűjtés szempontjából környékünkön nagyon gazdag a felhozatal, ám a gombagyűjtők keveset ismernek belőlük

Fotó: Beliczay László

Több száz ehető gombafaj van a környékünkön, ám az emberek leginkább 5-6 megszokott fajt gyűjtenek és fogyasztanak. Gombaszakértőket és ellenőröket kérdezünk Udvarhelyszék gombavilágáról, gombakülönlegességekről és tévhitekről. Egyúttal részt is vettünk egy szakellenőri gombabegyűjtésen a Kerekerdőn.

Pál Emil

2022. szeptember 03., 15:062022. szeptember 03., 15:06

2022. szeptember 03., 15:082022. szeptember 03., 15:08

Három napig tartó fajlista szerinti gombagyűjtést és kiállítás utáni szakszerű meghatározást tartottak Székelyudvarhelyen a gombaszakértők. A szakellenőrzést és fajlista-összeállítást Császárné Erdélyi Katalin elismert magyarországi mikológus (gombaszakértő) vezette. A közel harminc fős csapat a Hargitán, Varságon és a Kerekerdőn is megfordult, számos gombafajt sikerült feljegyezniük, még annak ellenére is, hogy rendkívül aszályos volt a nyár. Az utolsó gyűjtőnaphoz csatlakoztak lapunk munkatársai.

Hatalmas választék

Gombagyűjtés szempontjából Erdélyben és főleg környékünkön nagyon gazdag a felhozatal, ám a gombagyűjtők keveset ismernek belőlük – jelezte beszélgetésünk elején Bodó Gyula székelyudvarhelyi gombaszakértő. Mint elmondta,

mindössze féltucatnyi, tehát csak 5-6 olyan gombafaj van, amit előszeretettel gyűjtenek a gombászók, viszont a kínálat ennél jóval nagyobb.

Környékünkön népszerű a rókagomba, az őzláb, a csiperke, a vargánya – utóbbit azonban kevesen gyűjtik.

Galéria

Székelyföld gombafelhozatala rendkívül gazdag, a szárazság azonban keresztbe tesz a gombászóknak

Fotó: Beliczay László

„Ezeken kívül közel 100 ehető gomba gyűjthető környékünkön. Jó hír, hogy napjainkban egyre többen kezdenek nyitni más gombák gyűjtése felé is” – részletezte Bodó, aki számos környékbeli hobbigombásznak segít a gyűjtött gombák beazonosításában. Vargányák közül az okkerszínű, az érdestönkű, a bronzos és az ízletes vargánya, továbbá számos galambgomba faj, nedvesebb és párásabb helyeken pedig rókagomba is gyűjthető most – sorolta. Hozzátette, ez az év a keserűgomba kedvelőinek kedvezőtlen volt, mivel a növekedés és termő időszak alatt egyáltalán nem esett eső.

Igazi különlegessége a környéknek a sötét trombitagomba, ami a szarvasgomba után az egyik legdrágább gomba faj

– folytatta Bodó, aki megjegyezte, sajnos az utóbbi években nem talált ebből nagyobb mennyiséget, mivel az évszak egyre inkább kezd szárazabbá válni.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A fekete színű gombáról megjegyezte, bármilyen ételben nagyon finom ízhatása van, leves és paprikás is készíthető belőle; mi több, darálmányait is fel szokták használni ételek fűszerezéséhez, akár a vargányát. Most a piruló galócának van a csúcsideje, erről a gombáról azt kell tudni, hogy olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek hő hatására bomlanak le –

húszperces gombának is szokták nevezni, mivel annyi ideig ajánlott sütni, hogy fogyasztható legyen.

Bodó szerint az elkészítése után kétségkívül ez az egyik legízletesebb gomba. Hasonlóan hosszabb folyamatot igényel a tölgyfák törzsén növekvő májgomba elkészítése is. Mivel ez a gomba nagy mennyiségben tartalmaz csersavat, sokáig kell vízben vontatni, hogy ehető legyen, ám elkészítése után nagyon ízletes csemege lehet;

íze és állaga összetéveszthető a húséval.

Más fatörzsekről gyűjthető gombák is nagyon ízletesek, mint a sárga gévagomba, számos laskagombafajok, júdásfüle gomba (népies nevén fagomba), a ganoderma nemzetséghez tartozó fajok és a nyírfatapló – részletezte.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Csak óvatosan!

A legösszetéveszthetőbb gombák – állította Bodó, ami sokszor a szakértőket is nagyító elé kényszeríti – az ízletes tőkegomba és a fenyves sisakgomba. Utóbbi nagyon mérgező, a legújabb vizsgálatok alapján még a gyilkos galócát is felülírja.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Piacosabb gombák közül a piruló galóca téveszthető össze a szintén mérgező párducgalócával, utóbbi annyiban különbözik, hogy nincsenek téglaszínű elszíneződések a kalapbőrön, továbbá amíg a piruló galóca burokmaradványa szürkés, a párducgalócáé teljesen fehér.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A galambgombák közül a zöldeskékes és a világosabb kalapú galambgombákat szokták összetéveszteni különböző másabb fajtákkal, mivel a galambgombák családja – a susulykáéhoz hasonlóan, bár ezek közül egyik sem ehető – hatalmas, a szakértők a kalapjuk csípős ízét érezve tudják ezeket az ehetőktől megkülönböztetni. A mindenki által mérgezőnek ismert gyilkos és légyölő galócák mellett fontos megemlíteni a farkastinórut, melyet vöröses tönkéről és sérülés esetén annak kéküléséről lehet felismerni.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Tévhitek

Mivel a puhatestűek és az emlősök emésztési rendszere nagyban különbözik, nem bizonyul igaz állításnak az, hogy csigarágott gombát meg lehet enni – fejtette ki Papp Krisztina mikrobiológus, aki szerint ez az egyik legveszélyesebb tévhit, ami miatt az emberek gombamérgezést szenvednek.

Idézet
Nagyon sok gomba tartalmaz olyan mérget, amit csak a csigák tudnak megemészteni, mivel csak az ő testük termel olyan enzimeket, amelyek a méreganyagokat képesek lebontani.

Az is tévhit, hogy minden tinóru, amelyik érintésre kékül, mérgező. Tudni kell, hogy a kék­ülést kétféle kémiai vegyület okozza: az egyik hő hatására elbomlik, a másik meg hőálló, ami a farkastinóru esetén okozhat súlyos mérgezési tüneteket – taglalta a szakember. „Szintén tévhit, hogy az alkohol és a gomba együttes fogyasztása minden esetben mérgező. Ebben az állításban annyi az igazság, hogy a koprinnak nevezett vegyület – ami a tintagombáknak egy részében található meg – blokkolja az alkohol bontásáért felelős enzimeket és ezekhez kapcsolódik” – vázolta. A keletkezett acetaldehid – ez a vegyület felelős a másnaposságért – felhalmozódik a szervezetben.

Például egy ráncos tintagomba elfogyasztása, már csekély mennyiségű alkoholra is, 72 órás másnaposságot tud okozni

– pontosított a mikrobiológus. Fontos tudni továbbá azt, hogy a gombák sejtfala kitint tartalmaz, ez az ember számára nagyon nehezen emészthető, ezért javallott minél apróbbra vágni a fogyasztás során a gombákat, így nagyobb mennyiségű tápanyag nyerhető ki belőlük – tette hozzá Papp.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A gombaszakértők mindenkinek felhívják a figyelmét, hogy csak olyan gombát fogyasszon el, amit kétségkívül ismer, ellenkező esetben vizsgáltassa be.

Abban az esetben, ha nem gyűjti be a gombát és azonosítani szeretné, fontos, hogy a készített fotón jól látszódjon a gomba minden része – kalap, tönk, lemezek, szín. Sok esetben a gombák a fákkal szimbiózisban vannak, ezeket mikorrhizás fajoknak (görögül: gombás gyökér) nevezzük. A gombák azonosításához ezért feltétlenül fontos, hogy a közvetlen környezetük is pontosan látható legyen – tudtuk meg az udvarhelyi gombagyűjtés utolsó napján, amikor több szakértő is hangsúlyozta: a mérgezések 80%-át nem mérgezés, sokkal inkább a mértéktelen fogyasztás és az egyén emésztési, illetve allergiás reakciója váltja ki. A szakértők minden gombafogyasztót mértékletességre és tudatosságra intenek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM