Megszokott nyaralás itthon vagy egzotikus utazás külföldre – mekkorára nyílik a pénztárcánk?

Megszokott nyaralás itthon vagy egzotikus utazás külföldre – mekkorára nyílik a pénztárcánk?

Már a belföldi nyaralás is minősülhet luxusnak

Fotó: Tuchiluș Alex

A török riviéra és a Vörös-tenger korallszigetei idén is húzóerők a nyaralás úti céljának kiválasztásánál, csakúgy mint az üdülési utalványok, amelyek viszont itthon marasztalják a szabadságolók egy részét. Olcsónak azonban egyik utat sem nevezhetjük, még akkor sem, ha külföldön csak csekély a drágulás, a román tengerparton pedig minimális árcsökkenés érezhető. Háromszéki utazási irodáknál érdeklődtünk az idényről, a költségekről és változásokról.

Farkas Orsolya

2024. június 16., 15:212024. június 16., 15:21

Tengervíz, homok és napsütés – három fontos tényező nyáron, amelyet itthon és háromezer kilométerrel távolabb is megkaphat a kikapcsolódásra vágyó turista. Nem mindegy azonban, hogy ugyanazon összegért a Fekete-tenger megszokott partjait, vagy más országok jellegzetességeit fedezi fel az ember. Ez a számottevő különbség pedig idén is fennáll, még akkor is, ha a román tengerparton sok helyen a tavalyihoz képest stagnálnak, külföldön pedig némileg megemelkedtek a költségek az idei szezonban.

Túlélő fokozaton a román tengerpart

A háromszéki utazási irodáknál egyetértenek abban, hogy

a belföldi nyaralásokat továbbra is azok választják főként, akik üdülési utalványokból szeretnék finanszírozni a nyaralást.

„Ez a jellemző, legalábbis nálunk. De a román tengerpart iránti érdeklődést tekintve nem lehet összehasonlítani a székelyföldieket a déli megyékből származó és a bukaresti turistákkal” – hangsúlyozta László Endre, a sepsiszentgyörgyi Transilvania Tourist Service (TTS) vezetője.

Galéria

A román tengerpartnak is megvan a szépsége, főleg, ha üdülési utalvánnyal utazunk

Fotó: Tuchiluș Alex

Hozzátette, aki vakációs utalvánnyal rendelkezik, az még mindig a Fekete-tenger partjára megy sütkérezni, esetleg a hazai, hegyvidéki gyógykezelést választja.

Idézet
Az utazóközönség nagyon büntette a magas árakért a román tengerpartot, főleg Mamaiát. Utána volt egy olyan tendencia, hogy nem emelnek az árakon, esetleg 1-2 százalékkal visszább is hozzák.

Ez a túlélési szindróma, amikor három hónapig azért küzdenek, hogy annyi profitot sikerüljön termelni, amivel át tudjuk vészelni az évet. Ez a szezonalitás átka” – vélekedett a turisztikai szakember.

Ennek a jelenségnek az a vonzata is érződik, hogy

az árak alapvetően magasak, a minőség azonban csak romlik.

Ennek ellenére még most is sikeresek a hazai tengerpartra szóló utazási csomagok, kiemelendő azonban, hogy ezek többsége nem tartalmaz étkeztetést, szállítást, csupán elszállásolást.

A TTS ajánlatában egy háromcsillagos szállodában egy hétre egy főre 500 euró körül, a kézdivásárhelyi Treff Travelnél egy négytagú család számára 1300 euró körül (fejenként 325 euró) alakulnak az árak. Erre azonban rá kell számítani az utazási költséget és az étkezést, néhány esetben a strandhasználatot, napozóágyakért fizetendő összegeket is.

Az egzotikus országok köszönik, megvannak

Ami a külföldi utakat illeti, László Endre szerint némileg mindenhol növekedtek az árak, Horvátországról pedig egyenesen kijelenthetjük, hogy megdrágult.

A kézdivásárhelyi Treff munkatársai, Siposs Zita és Bene Krisztina szerint ugyanakkor a bulgáriai part utáni érdeklődés csökkent, Olaszország iránt viszont jelentősen nőtt. A nyaralási úti célok toplistája a háromszékiek körében viszont változatlan,

Törökország, Görögország, Horvátország, Egyiptom és Tunézia még mindig magasan az élen járnak.

Ezekért pedig a többség hajlandó is kifizetni a magasabb összeget, jóllehet, hogy az ellátás is jóval színvonalasabb, nem beszélve a táj változatosságáról.

Aki idén a nyári szezonban nyaralna, és nem foglalt előre, több száz, esetleg több ezer eurós költségekkel is számolhat, az átlagos csomagok egyhetes utat, teljes ellátást, repülőjegyet, transzfert és idegenvezetőt is tartalmaznak.

Galéria

A legnépszerűbb úti célok között szerepel Egyiptom és Törökország is

Fotó: Tuchiluș Alex

Ennek megfelelően a sepsiszentgyörgyi TTS ajánlatában a török riviérán egy jobb szállodában (legalább négy csillagos) fejenként 1000 euróért pihenhet a turista, Görögországban valamivel olcsóbban, 800 euróért is. A kézdivásárhelyi Treff a törökországi Antalyába egy négyfős családnak 1800 euró környékén tud ötcsillagos szállodát ajánlani, ugyanezzel az ellátással ez családtagokra leosztva 450 euróba kerül. Ugyanennél az irodánál két fő számára 800-1000 euróéért is találni Egyiptomba szóló utazási csomagot.

Ezek nem kis összegek, azonban sok tényezőtől függ az, hogy miként alakulnak a költségek: főként az utazási időszaktól, a szálloda besorolásától, az utazás hosszától és a foglalás időpontjától. Igény szerint ugyanis ezek több száz euróval alacsonyabbak, de magasabbak is lehetnek, mindenképp érdemes azonban kiemelni, hogy

ha előre foglalunk, akkor a pénztárcánk is hálásabb lesz érte.

Alakul a brassói reptér

Tekintve, hogy a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér a legközelebbi a háromszéki utazóknak, valamint azt, hogy számos „vakációs” járatot is bevezettek idén nyáron, felmerült a kérdés: mennyire segítheti ez az utazási irodák munkáját. Törökországba például rekordszámban indulnak gépek, heti ötször, összesen 900 férőhellyel.

„Most meglátjuk azt, hogy ezt be tudjuk-e tölteni teljesen.

Idézet
A mi szempontunkból, mint utazási iroda, a brassói repülőtér jól működik.

A charter járatok rendben vannak, viszont a menetrend szerinti járatoknál várjuk azt, hogy mit hoz a Fly Lili. Nem szeretnék, ha megismétlődne az, ami a Dan Airrel történt, mert a Fly Lili viszonylag kevés géppel sok úticélt vállalt” – vélekedett László Endre.

Galéria

Horvátország jelentősen megdrágult a tavalyhoz képest

Fotó: Farkas Orsolya

A Dan Air társaság még tavaly visszakozott a brassói reptérről, annak szűk napi programját kifogásolva Bákót választotta, azóta azonban történtek újdonságok. A Fly Lili légitársaság ugyanis kilenc új városba fogja repíteni rendszeresen az utasokat, a Wizz Air továbbá budapesti úti célt is kitűzött, ősztől pedig növeli a londoni és dortmundi járatait is.

„A mi álláspontunk az, hogy nekünk kell a brassói repülőtér, tehát még hogyha nehézségek vannak is, ki kell állnunk mellette” – nyilatkozott a turisztikai szakember.

Időben, és jó kedvvel kell nekivágni

A múlt év hasonló időszakához képest idén 10 százalékkal többen foglaltak utazási csomagot, és László Endre szerint ez a dinamika látszott az elmúlt években is, kivéve 2019-2020-at, amikor a világjárvány tombolt.

Idézet
Ugyanakkor a turisták is visszavettek a költekezésből, csak az a kellemetlen a szállásadók és az utazási irodák számára, hogy ezzel együtt az elvárások megmaradtak”

– fogalmazott László Endre, aki szerint nehéz egyensúlyozni a minőség és az alacsony árak között, főként azért, mert az ember hajlamos rá, hogy utólag megfeledkezzen a költségekről, azonban az utazás emléke megmarad, és eszerint fog választani a turista a következő utazás tervezésénél is.

Galéria

Lehet szép a látvány, minőségi az ellátás, ha a turista frusztráltan vág neki az útnak

Fotó: Tuchiluș Alex

Az sem mindegy ugyanakkor, hogy alapvetően frusztrált az utazó, és ezzel végleg megpecsételi a nyaralást, vagy kiegyensúlyozottan vág neki az útnak, élményszerzés céljából.

Viszont egyvalamit mindenki megtanult, függetlenül attól, hol nyaral:

ha időben foglalnak, jelentősen csökkennek a költségek, akár negyven százalékkal olcsóbban is hozzá lehet jutni az utazási csomagokhoz.

Ehhez a turisztikai szakember szerint ideális a decembertől áprilisig terjedő periódusban foglalni, valamint figyelni az időszakos (charter) járatok telítettségét is.

A Treff munkatársai szerint Kézdivásárhelyen is jól működik az előfoglalás, de csak azoknál, akik előreláthatóan tudják, hogy szabadságot vehetnek ki a munkahelyen az adott periódusban. Itt például a költségek 10-30 százalékát foglaláskor, a többit utazás előtt egy hónappal kell kifizetni. Érdemes tehát előre gondolkodni, legyen szó belföldi vagy külföldi utazásról.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 16., vasárnap

Hétfőn kezdődik az érettségi

Hétfőn kezdődik a nyári érettségi, amelyre idén több mint 134 ezren iratkoztak be.

Hétfőn kezdődik az érettségi
Hétfőn kezdődik az érettségi
2024. június 16., vasárnap

Hétfőn kezdődik az érettségi

2024. június 16., vasárnap

Nagyon gyakorivá váltak az avar- és erdőtüzek Romániában, a helyzet pedig fokozódni fog

A klímaváltozás miatt egyre veszélyeztetettebb területté válik Románia az erdőtüzek szempontjából, a székelyföldi erdészetek pedig igyekeznek felkészülni a vészhelyzetre. Ezért is szerveztek konferenciával egybekötött műhelymunkákat Udvarhelyszéken.

Nagyon gyakorivá váltak az avar- és erdőtüzek Romániában, a helyzet pedig fokozódni fog
2024. június 16., vasárnap

Innen szép feljönni: 5 fokig csökkent a hőmérséklet Csíkszeredában

Jócskán visszaesett a hőmérséklet vasárnapra virradóan a hargitai megyeszékhelyen: a lakott települések sorában itt volt a leghidegebb.

Innen szép feljönni: 5 fokig csökkent a hőmérséklet Csíkszeredában
2024. június 16., vasárnap

Egyik faluban a tűz, a másikban egy kidőlőfélben lévő fa adott munkát a tűzoltóknak

Tűz ütött ki Somosdon egy lakóházban, Vajdaszentiványon pedig egy kidőlőfélben lévő fa sodorta veszélybe egy lakóház épségét szombaton este.

Egyik faluban a tűz, a másikban egy kidőlőfélben lévő fa adott munkát a tűzoltóknak
2024. június 15., szombat

„Az elrabolt múlt visszaszerzése” – régi fényében pompázik a fiatfalvi Ugron-kastély

Gyönyörűen megújult a hosszú ideig leromlott állapotban a lévő, több száz éves múlttal rendelkező, hányatott sorsú fiatfalvi Ugron-kastély. A kívül-belül felújított patinás épületre alig lehetett ráismerni a szombaton tartott ünnepélyes átadón.

„Az elrabolt múlt visszaszerzése” – régi fényében pompázik a fiatfalvi Ugron-kastély
2024. június 15., szombat

Ezer ifjú néptáncos alakította óriásszínpaddá a perkői nyerget

Még a nap is kisütött a díszesen öltözött, táncoslábú ifjak zsibongására, akik a kézdiszentléleki Perkőn gyülekeztek szombaton, az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozón.

Ezer ifjú néptáncos alakította óriásszínpaddá a perkői nyerget
2024. június 15., szombat

Életét vesztette az autójával felborult férfi Székelyberénél

Közúti baleset történt Székelybere Nyárádmagyarós felé vezető kijáratánál szombat délután. A tűzoltók és mentők közös erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az autóba szorult férfi életét.

Életét vesztette az autójával felborult férfi Székelyberénél
2024. június 14., péntek

Medve kószál Kézdivásárhely kijáratánál

A Ro-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették medve jelenlétére a kézdivásárhelyieket pénteken este. A nagyvadat a város Szentkatolna felőli kijáratánál látták.

Medve kószál Kézdivásárhely kijáratánál
2024. június 14., péntek

Bezárt tejcsarnokok, levert felvásárlási ár – voltak előzmények

Nem alaptalanul terjedt el a hír korábban, hogy bezárja csíkszeredai gyárát a Lactalis. Mint kiderítettük, a tejgyár már nem vette át a kisgazdáktól a tejet, ezért több tejcsarnok is bezárt, illetve a felvásárlási árat is nevetségesen alacsonyra tették.

Bezárt tejcsarnokok, levert felvásárlási ár – voltak előzmények
2024. június 14., péntek

Édes gyümölccsel csalták ki a dobozból a denevéreket – videó

Dél-Amerika erdeiben vagy barlangjaiban őshonos denevérek érkeztek a marosvásárhelyi állatkertbe. Gazdagodott a papagájok népes családja is, valamint egy hím pumát is meg lehet csodálni a népszerű létesítményben.

Édes gyümölccsel csalták ki a dobozból a denevéreket – videó
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!