Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mentor: pontot tesznek a könyvkiadás végére

Becze Dalma 2015. február 04., 22:02

Több mint húsz év munkája vész kárba a Mentor Kiadó megszűnésével. Több mint 65 ezer könyv kerül állami kézbe, s ez akár azt is jelentheti, hogy papírhulladékként végzi. A kiadó marosvásárhelyi könyvesboltja is bezár, a Mentorból már csak a felmutatott érték és néhány örök érvényű kiadvány marad fenn.

Mentor: pontot tesznek a könyvkiadás végére
galéria
Fotó: Boda L. Gergely

A huszonhárom éve működő Mentor Kiadó 1998-tól kezdődően hozta igazán a formáját, öt év tevékenység után évi negyven-ötven könyvet adott ki – tudtuk meg a kiadó vezetőjétől, Káli Király Istvántól. „A Mentor Kiadó elkötelezetten közszolgálati jellegű kiadó volt, mi voltunk azok, akik felvállaltuk azon könyvek kiadását, amelyek nagy bizonyossággal nem lehettek nyereségesek, sőt egyáltalán nem érhették el az önfenntartás esélyét sem. Mindezt 1999 és 2006 között a Wass Albert életműsorozat jövedelméből fedeztük. Amikor ez a sorozat befulladni látszott, akkor a jövedelmek egyre kisebbé váltak, lassan nem tudtuk fedezni ezeknek a nagyon fontos történelmi, néprajzi, művészettörténeti jellegű könyveknek a kiadási költségeit” – fogalmazott Káli Király István.

Elmondása szerint az igazi problémák 2007-ben kezdődtek. Magyarországi terjesztőjük csődöt jelentett, de ez csak a probléma kezdetét jelentette, elveszett kilencmillió forint, a nyomdánál fedezetül használt Wass-életműsorozat pedig megtöltötte a piacot, így később a Mentor hiába próbálkozott ezek terjesztésével. „Ráadásul volt egy hibás könyvelésünk is. Hangsúlyozom, hogy a román államot mi semmivel be nem csaptuk, csak valamit rosszul könyveltünk el, emiatt elvitték körülbelül egy évi forgótőkénket. Ennek következtében 2007 szeptemberében oda jutottunk, hogy nem tudtuk fizetni az állam felé az adókat és illetékeket, emiatt lefoglalták a kiadó vagyonát. Ezt úgy oldottam meg, hogy hirtelen kölcsönkértem pénzt, és kifizettem az adósságokat, utána pedig eladtam a családi házat, hogy visszafizessem a kölcsönt, és tudjam finanszírozni a kiadót annyira, hogy működőképes legyen” – fogalmazott a kiadóvezető.

Az intézkedésnek meg is lett az eredménye, 2008 és 2009 jobb évek voltak, de 2010-ben, amikor végérvényesen begyűrűzött a gazdasági válság a könyvszakmába, ismét bajba került a kiadó. „Zárolták a számlánkat, és attól kezdve egy kínlódás volt az egész. El kellett bocsátani alkalmazottakat, le kellett csökkenteni a kiadott könyvek számát. Az adósságok halmozódtak, és emiatt 2013 májusának végén kénytelenek voltunk fizetésképtelenséget jelenteni. 2013. június 12-től jóváhagyták azt a hároméves átszervezési tervet, illetve az adósság kifizetésének átütemezésének tervét, amivel mi a 85-ös törvény alapján a kiadó megmentésével próbálkoztunk. Becsülettel tartottuk is a vállalásainkat, de egy adott pillanatban ráébredtünk arra, hogy az állammal szembeni adósságunk nem hogy csökken, hanem nőtt, holott mi fizettük a tartozást. Végül idén január végén kimondták a csődeljárás megkezdését és a cég feloszlatását” – magyarázta a kiadó vezetője.

Egy kiváló közösség munkája válik semmivé – ezt tartja a legfájdalmasabbnak a megszűnő magyar kulturális intézmény feje. „Nagyszerű szerkesztők, nagyszerű kiadói munkatársak tevékenysége vész oda azáltal, hogy több mint 65 ezer könyv az állam birtokába kerül, ami nem volna gond – részemről legalábbis – ha értékesíteni tudnák, de úgy hiszem, hogy nem fogják értékesíteni, és az is lehet, hogy hulladékpapír áron elkótyavetyélik. Ez az én nagy fájdalmam, hiszen több mint húsz éven keresztül szenvedéllyel, odaadással szolgáltam ezt a szakmát, és közös munkával egy igazi értéket teremtettünk. Legalább kétszáz-kétszázötven olyan kiadványunk van, amelyek több évtized múlva is forrásként használhatók, úgyhogy munkánk kézzelfogható nyoma sem vész el teljesen. Mindaz, amit fel tudunk mutatni, az közös munka eredménye, azé a csapaté, amely keményen dolgozott. Az, hogy a csődöt kimondták, az az én személyes hibám, ugyanis egy adott pillanatban felmerült, hogy áttérjünk olcsóbb kiadványok megjelentetésére, amelyből nagyobb lett volna a bevétel, így kifizethettük volna az adókat, és a kiadó működhetett volna tovább. Én azonban úgy találtam, hogy a Mentornak olyan neve van, elsősorban a tényirodalomban, hogy ezt a fajta váltást nem vállalhatjuk fel. Ez az én döntésem volt, ami nagy anyagi veszteséggel is járt számomra, és egy élet munkája van benne” – mondta a kiadóvezető.

A Mentor a 2014-es tervükben szereplő könyveket mind megjelentette, s ezzel még nem állnak le: 2015-ben is pályáztak, most is van résztámogatásuk a Nemzeti Kulturális Alaptól, így Káli Király István kijelentette, hogy azokat a kéziratokat, amelynek birtokában vannak, és amelyek szerzőivel szerződést kötöttek, azokat 2015-ben mindenképp megjelentetik. Ezek után azonban a Mentor történelme véget ér, a kiadó megszűnik létezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb