Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Küzdelem az árral: három udvarhelyszéki községben okozott komoly problémákat a heves esőzés

Fülöp-Székely Botond 2020. június 23., 17:34

Számos háztartást és pincét öntött el, valamint utakat, hidakat is elmosott a heves esőzések miatt keletkezett áradás hétfőn este Homoródszentmárton, Etéd és Parajd községekben. A települések vezetői összesítik ugyan a károkat, de el sem tudják képzelni, mikor kapnak támogatást a helyreállításhoz.

Fotó: Bálint Előd Erdély

A Gyepes és a Nagy-Homoród patakok áradtak meg a legjobban Homoródszentmárton községben a heves esőzések miatt – tájékoztatta lapunkat Jakab Attila polgármester. Mint mondta, számtalan utat megrongált a víz, ám a legnagyobb gondok a községközpontban, illetve Gyepesben és Abásfalván voltak, ahol a házakba is behatolt az ár.

A medréből kilépő Nagy-Homoród átfolyt a Homoródszentmártonban épített ideiglenes hídon, de szerencsére azt sikerült járhatóvá tenni egy órán belül.

A polgármester hangsúlyozta, annyi áradás érte már a községet, hogy szinte kidobott pénz helyreállítani a károkat, amíg az esőzések tartanak, hiszen csak idő kérdése, és az újbóli árvizek miatt kezdhetik elölről a munkát. Félő, hogy így nem marad anyagi forrás a végső munkálatokra. Az állami segélyhez sok reményt nem fűz Jakab, hiszen máshol is gondok vannak az országban és kérdéses, hogy van-e mindenre elegendő pénz az államkasszában. Ettől függetlenül elkészítik és továbbítják a kárjelentéseket.

Negyven éve nem volt akkora árvíz Parajd községben, mint hétfőn este, amikor csupán húsz percig esett hevesebben az eső

– fejtette ki lapunknak lapunknak Bokor Sándor parajdi polgármester, aki megkeresésünkkor is a károk összegzésén fáradozott. Rámutatott, a Kis-Küküllő szerencsére nem lépett ki a medréből, de a patakok és a hordalékok miatt eldugult sáncokból kitóduló víz bizony nagy károkat okozott. Információi szerint

nem volt háztartás a községben, amit ne öntött volna el az ár.

Nagyobb problémák összesen 150 portán történtek, ahol felteltek a pincék és az épületekbe is behatolt a víz. A legnagyobb gondok Alsósófalván és Parajdon voltak. Utóbbi településen több utcában is patakként folyt le a víz: különösen veszélyes volt a helyzet a Baromtér utcában. A településvezető arra is kitért, hogy számtalan utat megrongált az ár. Mindemellett kedden még több háztartásból és pincéből is szivattyúzták a vizet a környékbeli önkéntes tűzoltók segítségével. Úgy véli,

egy részletes árvízvédelmi stratégia kidolgozásával és annak megvalósításával lehetne védekezni a hasonló történések ellen.

Ők is folyamatosan összegzik a károkat, ám kétségesnek tartják, hogy a központi költségvetésből kaphatnak pénzt a helyreállításokra.

Küzdelem az árral

Éppen az ár tetőzésekor érkeztünk meg hétfőn éjjel az Etéd községhez tartozó Kőrispatakra, és már útközben sejtettük, hogy nagy a baj, hiszen a domboldalakról lezúduló víz sok hordalékot sodort a faluba vezető 136A jelzésű megyei útra.

Fotó: Bálint Előd Erdély

A település központjában homokzsákokkal igyekeztek eltorlaszolni portáikat az emberek, aggódva kémlelve a megáradt Küsmöd-patak vízállását. Sajnos erőfeszítéseik hiábavalónak bizonyultak, hiszen így is több utcát öntött el a medréből kilépő patak vize, beleértve a megyei út egy részét is. Az ár udvarokra, pincékbe és több háztartásba is betört.

Sokan otthonukban ragadtak, mások pedig nem tudtak hazamenni, amíg le nem apadt a vízszint.

Siklód fele vettük az irányt hajnali egy óra körül, amikor Kőrispatakon némileg javulni látszott a helyzet, ám Küsmödnél tovább nem jutottunk, hiszen hetven centi mély árkokat mosott az ár a felújítás alatt álló kövezett megyei útba. Tiboldi Elek ideiglenesen kinevezett polgármestertől kedden megtudtuk, hogy csak egy szakasza rongálódott meg az útnak, amit járhatóvá is tettek. A károkat sorolva ugyanakkor elmondta, több út és utca is megrongálódott, egy pallót és lengőhidakat is elvittek a megáradt patakok, valamint Etéden pincéket és három háztartást is elöntött a víz. Ők is központi segélyét fognak kérni, de Tiboldi sem tudja, mikor utalnak majd pénzt a károk rendbetételére.

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Fotó: Bálint Előd Erdély

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat