Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Kritikus a helyzet a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál

Székelyhon 2019. június 24., 18:43 utolsó módosítás: 2019. június 24., 19:04

Kritikus a helyzet a hargitafürdői volt kaolinbánya zagytározójánál, ahol az utóbbi hetek heves esőzései miatt „súlyos következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyeget” – közölte hétfőn Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus, aki gyors közbelépést sürgetett.

Kritikus a helyzet a hargitafürdői kaolinbánya zagytározójánál
galéria
A Hargitafürdői zagytározónál. Környezeti katasztrófa fenyeget? Fotó: Veres Nándor

Az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint a megyei katasztrófavédelmi bizottság ülésén a prefektus elmondta: a helyzetre egy erdész hívta fel a figyelmüket. „Ha ez a savas üledék megcsúszik és elindul a völgyön, az büntetőjogi probléma. Azok, akik megtagadják a cselekvést, nem válaszolnak, nem jönnek tárgyalni, viselik a törvény szigorát. Mert ott (...) baleset, hatalmas ökológiai katasztrófa lesz” – mondta a prefektus. 

Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség felügyelője kifejtette: már áprilisban felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal – a bányát üzemeltető cég csődbe jutott –, hisz neki lenne kötelessége, hogy gondoskodjék a zagytározó biztonságáról, ám ez egy hosszadalmas folyamat és az esőzések miatt egyelőre semmit sem lehet tenni.

Miklós Géza, az Olt Vízügyi Igazgatóság Hargita megyei kirendeltségének igazgatója beszámolt arról, hogy

a legnagyobb problémát az okozza, hogy a kettes számot viselő zagytározóban eltömődött az úgynevezett fordított szűrő, amely a meddőhányón kívülre csatornázta az esővizet, és ezt a problémát sürgősen meg kell oldani.

A prefektus július 2-ára megbeszélést hívott össze, amelyen minden érintett fél részt vesz, és ezen döntenek arról, hogy miként lehetne megelőzni egy természeti katasztrófát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat