Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Köztéri bicikliszervizek Székelyudvarhelyen

Fülöp-Székely Botond 2019. november 12., 15:38

Biciklipumpa és különböző szerszámok találhatók azon a köztéri kerékpárjavító-állomáson, amelyet a Bethlen-lakótelepi parkban szerelt fel Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala. A projekt az intézmény tavaly indított Szólj bele! elnevezésű programja részeként valósult meg.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A kerékpárok javításához, karbantarttásához szükséges eszközökkel – például kerékpumpával, franciakulccsal, harapófogóval, csavarhúzókkal – felszerelt biciklijavító-állomást adott át kedden a Bethlen-negyedi parkban Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala.

„Itt valószínűleg nem lehet majd kicserélni a különböző csapágyakat a biciklin, de egy kotyogó kormányt vagy ülést, esetleg egy meglazult, leereszkedett kereket helyre lehet hozni, hogy el lehessen indulni. De egy rolleren is lehet kisebb javításokat végezni” – fejtette ki Jakab Attila városmenedzser. Az ötletet egyébként még tavaly vetette fel Mátyás Artúr, a Szólj bele! program részeként. Ő és egy helyi vállalkozás is segítette a megvalósítást. A Delkamet cégnek köszönhetően két hasonló köztéri szervizt alakíthatnak ki Székelyudvarhelyen.

HIRDETÉS

A másikat szerdán szerelik fel a Sétatéren. A javítóállomások darabja egyébként háromezer lejbe kerül. Jakab hangsúlyozta, már csak azért is örvend a projekt megvalósításának, mert az összhangban van a városvezetés környezetbarát elképzeléseivel.

Vigyázni kell rá

„Nagyon szép és jó minőségű lett a javító, már csak arra kell vigyázzunk, hogy minél tovább megmaradjon a közösségnek” – jelentette ki a városmenedzser. Ennek érdekében óvintézkedéseket is tettek, hiszen fémsodronnyal vannak rögzítve a betonba csavarozott állomás szerszámai.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Újságírói kérdésre Jakab Attila arra is kitért, hogy megpróbálnak máshol is létrehozni hasonló köztéri szervizeket, amennyiben érkezik rá lakossági igény. Persze biztosítani kell azt is, hogy a megvalósítás után felügyelet alatt lesz az állomás.

Régi-új program

Jakab Attila emlékeztetett, tavaly hatszázezer lejes kerettel hirdették meg a Szólj bele! programjukat, amelynek az volt a lényege, hogy a lakók saját ötleteiket javasolják megvalósításra hat kategóriában. A város pedig azokat az elképzeléseket finanszírozza, amelyek kategóriánként a legtöbb szavazatot kapták. Korábban két, civilektől érkező ötlet (kutyafuttató, mezítlábas park) valósult meg a tavalyi javaslatok közül, hamarosan pedig az okosátjárókkal kapcsolatos elképzelést is kivitelezik a Bethlen Gábor utcában. Egyébként jelenleg is zajlik a program új kiadása, az újabb ötletekre regisztrálás után lehet szavazni. A voksolási lehetőség pénteken zárul.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS