Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Korszerű sportlétesítménnyel gazdagodott Csíkszentdomokos

Dobos László 2019. október 18., 17:51

Alig egy év alatt korszerű labdarúgópálya és sportközpont épült Csíkszentdomokoson. A pénteken délben átadott sportlétesítmény felvette a magyar csapat legendás hátvédjének, Buzánszky Jenőnek a nevét.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke üdvözli a megjelenteket Fotó: Pinti Attila

Még a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra készülő bukaresti stadionoknak sincs jelenleg ilyen jó minőségű gyepszőnyegük – állapították meg egyhangúan azok, akik pénteken délben ráléptek az új csíkszentdomokosi futballpályára. A magyar kormány 100 millió forintos beruházásához kellett a Binder Levente helyi projektmenedzser hozzáállása és munkája – hangsúlyozta köszöntőbeszédében Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, aki elmondta, hogy a beruházás a Szabó Alapítványon keresztül valósult meg.

HIRDETÉS

Karda Róbert, Csíkszentdomokos polgármestere Fotó: Pinti Attila

Karda szerint

nagy feladat lesz Csíkszentdomokos számára a létesítmény megfelelő működtetése, őrzése, gondozása.

Az új drénezéssel, öntözőberendezéssel, esti megvilágítással ellátott futballpályát a 4. Ligában szereplő Csíkszentdomokosi SE és a helyi gyermekcsapatok fogják használni. A közeli sportközpontban a hazai és a vendégcsapat, illetve a játékvezetők számára alakítottak ki öltözőket.

Az avatóünnepségre érkezőket Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány elnöke köszöntötte, majd megkérte ifj. Buzánszky Jenőt, a legendás Jenő bácsi fiát, illetve Molnár Andreát, a Buzánszky Jenő örökösödési ügyeinek kezelőjét, engedélyezzék a Buzánszky Jenő név használatát.

Ifj. Buzánszky Jenő, Molnár Andrea, Karda Róbert, Binder Levente és Kurkó István Fotó: Pinti Attila

A pozitív válasz után a hagyományos Erdélyi Focikupát 17 éven át szervező Kurkó István, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanára megköszönte Buzánszky Jenő örököseinek, hogy 2019 októberétől engedélyezték a Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupa névhasználatot.

Bánki Erik, az MLSZ elnökségi tagja Fotó: Pinti Attila

Bánki Erik parlamenti képviselő, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja beszélt a beruház fontosságáról, a magyar kormány sportstratégiájáról, majd Szöllősi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője két labdát adott ajándékba a csíkszentdomokosiaknak. Szintén labdát ajándékozott a Hargita Megyei Labdarúgó Egyesület, amelyet Hompóth Dezső és Kecseti Pál képviselt az ünnepségen.

Megható pillanata volt az ünnepségnek, amikor Székelyföldi Labdarúgó Akadémia csíkszentdomokosi csoportjának tagjai, Bodó Károly edző vezetésével, a székely zászló fogva fogadalmat tettek arról, hogy „a pályát belakják, és vigyáznak rá”.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Fotó: Pinti Attila

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke visszatérő vendég Csíkszentdomokoson, rendszeresen részt vesz azon a minden ősszel megrendezendő labdarúgó-mérkőzésen, amelyen a székely közméltóságok az Országgyűlés válogatottját fogadják. A házelnök felidézte Buzánszky Jenővel kapcsolatos erdélyi emlékeit, kihangsúlyozva, hogy

a nemzeti újraegyesítés egyik fontos része, a magyar kormány prioritása a sport.

Kövér elmondta, hogy az egyik ilyen mérkőzés után merült fel annak ötlete, hogy épüljön új labdarúgópálya és sportközpont Csíkszentdomokoson.

Fotó: Pinti Attila

Csibi László csíkszentdomokosi plébános áldotta meg és szentelte fel az új labdarúgópályát és a klubházat, beszédében emlékeztetve arra, hogy Buzánszky Jenő gyakorló keresztény ember volt, többször találkozott vele személyesen Csíkszentdomokoson, majd arra kérte a jelenlévőket, mondjanak együtt imát az Aranycsapat tagjaiért.

Fotó: Pinti Attila

Az avatóünnepséget körmérkőzés torna zárta az Országgyűlés, a székely közméltóságok és a moldvai csángók csapatainak részvételével. Az ifj. Buzánszky Jenő által elvégzett kezdőrúgást – a helyi fúvós zenekar kíséretében – a magyar, a székely és a csángó himnusz eléneklése előzte meg.

A sportközpontban Gordon Eszter Buzánszky Jenő életét megörökítő fotókiállítását nézhették meg az érdeklődők, az épület előtt pedig az arra kíváncsiak teqball-bemutatón vehettek részt.

Fotó: Pinti Attila

Mit mondtak az örökösök?

Ifj. Buzánszky jenő: „Nem volt szerencsém édesapámmal annak idején együtt jönni Erdélybe, de most igyekszem bepótolni, többször jövők, s

próbálom folytatni mindazt, amit ő szívvel-lélekkel, belülről érkező feladatként csinált az erdélyiekért, a külhoni magyarokért.

Sokszor elmondta, hogy ő rengeteget kapott a sporttól, és ezt szeretné visszaadni a következő generációknak, ezért vállalt feladatot a gyermekmentő szolgálatnál, az utánpótlás-nevelés népszerűsítésében”

Molnár Andrea abban a szerencsés helyzetben van, hogy az évek során több mint 30 ezer kilométert utazhatott együtt Buzánszky Jenővel. „Rengeteget utaztunk Jenő bácsival sportrendezvényekre, avató ünnepségekre, a gyermekmentők akcióira, a parlamenti válogatott mérkőzéseire, sokat mesélt arról, hogy mennyire szívügye a határon túli magyarság, mennyire fontos az utánpótlás-nevelés. Többek között a nemzeti sport-ovi programot vezetem, Jenő bácsi pedig halálos ágyán is azt mondta, vidd el a határokon túlra is ezt a programot. Nem is volt kérdés, hogy mi itt legyünk Csíkszentdomokoson, minden jogi procedúrát elvégezzünk annak érdekében, hogy a sportközpont, a labdarúgópálya és az évente megrendezendő gyermekfocikupa a Buzánszky Jenő nevet viselje. Jenő bácsi még életében úgy rendelkezett, hogy a nevével kapcsolatos összes jog és kötelezettség miránk hárul, ifj. Buzánszky Jenőre és énrám, mi ketten közösen döntünk a névhasználatról, illetve a nevével kapcsolatos összes más feladatról” – mondta el dr. Molnár Andrea sportjogász.

Ifj. Buzánszky Jenő, Molnár Andrea sportjogász és Szöllősi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke Fotó: Pinti Attila
Ifj. Buzánszky Jenő Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Csibi László csíkszentdomokosi plébános Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS