Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kopjafát avattak az eredeti Bolyai János-sír helyén

Bakó Zoltán 2010. január 27., 18:58

Bolyai János 1860. január 27-én hunyt el, január 29-én temették. Mindössze három civil személy, egy lelkész és két vásárhelyi polgár volt jelen az elhantolásnál. 1894-ben a Mathemtahikai és Physikai Társulat sírkövet álltott a sírra. 1911. június 7-én reggel Jánost kihantolták, délután 5 órakor eltemették édesapja, Farkas mellé a temető ravatalozója közelében levő sírba.

Fotó: Boda L. Gergely
Az eredeti sír helyét nehezen találta meg Bandi Árpád, nyugalmazott matematika-tanár, aki dr.Oláh-Gál Róberttel kezdeményezte a kopjafaállítást az eredeti sírra. Egy hajdani, a kihantoláskor készült fénykép alapján azonosították a sírt, így sikerült megjelölni a helyet, ahova a kopjafát állítani kellett.

Az elmúlt év januárjától indult meg a tulajdonképpeni munka, amelynek során Bandi Árpád (az elhunyt Bandi Dezső faragóművész testvéröccse) rengeteg segítőre lelt. A faragást a csittszentiványi alkotótáborban készítették el a Bandi Dezső nevét viselő kör tagjai. Az alap megöntésénél az Izorep tulajdonosa segített, a sokszázkilós kopjafát Zima Ferenc sáromberki vállalkozó szállította, ugyancsak ő segített a talapzat elkészítésénél, a Baumax üzletház egyik igazgatója, Ilyés Levente a talapzatot borítóköveit adományozta, a Pax Kft. a talapazat négy fekete-márvány tábláját készítette el. Sok tucat marosvásárhelyi lakos és diák segített az építési munkálatnál, élőláncba fejlődve adták kézről kézre a malterrel, cementtel töltött vedreket. Így a kopjafa már decemberben elkészülhetett, szerdán délelőtt 11 órakor pedig sor kerülhetett az avatásra.

A Maros megyeiek mellett Hargita, Kovászna, Brassó, Kolozs megyei résztvevők érkeztek az avatási ünnepségre. Négy lelkész áldotta meg a kopjafát, dr.Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere, dr. Oláh-Gál Róbart Bolyai-kutató, dr. Weszely Tibor mondott beszédet a fánál, majd Bandi Árpád méltatta a segítőkészséget, összefogást, amelyet a marosvásárhelyi és más vidékekről érkezett magyarok tanusítottak a nemes cél megvalósítása érdekében.

Az 1860-as temetésen mindössze a lelkész és két vásárhelyi polgár kísérte a sírgödörhöz kapitány Bolyai János holttestét. 150 évvel később ennél százszor több résztvevő állta körül a lepelbe borított kopjafát, mingtegy igazságot és elégtételt szolgáltatva a nagy matematikus szellemének, egyben bizonyítva az összefogás, az együttgondolkodás erejét. És több mint 60 koszorút helyeztek el a kpojafa talapzatánál a résztvevők.

A résztvevő matematikusok, intézményi és alapítványi képviselők örömmel nyugtázták, hogy az avatáson a vártnál sokkal több fiatal, iskolás, diák vett részt bizonyítva ezáltal, hogy él még a bolyai-szellem.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS