Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kitartanak a sztrájkolók, gyűl a szemét Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. március 21., 13:17 utolsó módosítás: 2019. március 21., 13:18

Kedd délelőttől nem vitték el a háztartási hulladékot Marosvásárhelyen a Salubriserv szolgáltató autói. A munkások spontán sztrájkot hirdettek, és nem hajlandók azóta sem munkába állni. A központban és a Tudor lakótelep több részén is a felszíni, illetve a földalatti kukákban maradt a szemét.

Kitartanak a sztrájkolók, gyűl a szemét Marosvásárhelyen
galéria
Egyelőre nincs megoldás a szemétgondokra Fotó: Haáz Vince

A hulladékelszállítással megbízott cég alkalmazottai kedden délben a cég udvarán gyűlték össze, és Tolvajok, tolvajok! felkiáltással tiltakoztak a vezetőség legújabb intézkedései ellen. Értesülésük szerint a vállalat vezetősége 28 százalékkal csökkenteni akarja a fizetésüket, illetve a megígért ebédjegyeiket sem biztosítja. Az alkalmazottak azt állították, hogy bár tőlük levonták a társadalom- és egészségbiztosítási hozzájárulást, ezek értékét nem utalta át az államnak a munkaadó. A jogi felszámolás alatt lévő cégnél az elmúlt években

szétesett a szakszervezet, így a munkások most maguk próbálnak érvényt szerezni jogaiknak.

Beadtak egy kéréslistát a vezetőségnek, és követelték, hogy a jogi felszámolást végző cég képviselője tárgyaljon velük. Erre azonban szerdán nem került sor.

Közben a marosvásárhelyi városháza közleményt adott ki, amelyben tudatja, hogy a Salubriserv alkalmazottainak spontán sztrájkja miatt maradt a háztartási hulladék a városban. Kilátásba helyezte, amennyiben a cég nem oldja meg a belső gondjait, felbontják vele a szerződést.

A Székelyhon érdeklődésére Makkai Gergely alpolgármester csütörtökön elmondta, egész délelőtt a szemétügy megoldását keresve üléseztek, és megpróbálnak közvetíteni a jogi felszámolást végző ügyvédi iroda, illetve az alkalmazottak képviselői között. Kiemelte, nem céljuk szerződést bontani a szolgáltatóval, azt szeretnék elérni, hogy újra elszállítsák a hulladékot a magánházak és tömbházak elől, a közintézményektől.

„Egy magáncégnek van gondja, belső ügy, de mivel minket, mindannyiunkat érint, megpróbálunk segíteni nekik, hogy megoldják a konfliktust” – mondta az alpolgármester.

Dorin Florea polgármester saját Facebook-oldalán kommentálta a kialakult helyzetet. A csütörtök délelőtt közzétett bejegyzésében felháborodásának adott hangot, állítva, hogy tízszer jobban haragszik a kialakult helyzet miatt, mint a többi városlakó.

„Tehetetlenül kell néznem a kialakult helyzetet, miközben a hulladékproblémát már öt éve a megyei tanács és az általa igazgatott egyesület próbálja megoldani. Komolyan gondolkodom azon, hogy hozzunk létre egy saját céget, amely összeszedi és különválogatja a hulladékot.”

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat