Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kisrégiós márkanév alá tömörülhetnek a Nyárád és Küküllő mente termelői

Szász Cs. Emese 2019. július 31., 09:13
HIRDETÉS

Hivatalosan is megszületett a Nyárád–Küküllő menti Natura 2000 márkanév, amelyet a marosvásárhelyi Milvus Csoport jegyzett be az Állami Találmányi és Védjegyhivatalnál (OSIM). A márkanév használati jogát bárki kérheti, aki az említett természetvédelmi területen él, termel valamit, az ötletgazdák pedig azt szeretnék, hogy nemsokára ezzel a márkanévvel megjelölt termékek lepjék el a piacokat, vásárokat, de akár az üzletek polcait is.

Sokszor nehéz megkülönböztetni a helyi termelőt a viszonteladótól. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Nyárád–Küküllő menti Natura 2000 márkanév ötletét egyrészt az adta, hogy az ember, ha kimegy a piacra, nehezen tudja megkülönböztetni a helyi termelőt a viszonteladótól, aki lehet, pár órája egy nagy bevásárlóközpontból szerezte be termékét, másrészt pedig a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület szeretett volna valamit nyújtani a természetvédelmi területeken élőknek – tudtuk meg Kelemen Katalintól, aki három éven át dolgozott a projekt megvalósításán.

HIRDETÉS

A Milvus biológusa hozzátette, a Natura 2000-es területen élők sokszor csak a hátrányát érzik annak, hogy természetvédelmi területen élnek, mert különböző szabályok kötik őket, a Milvus pedig a Nyárád–Küküllő menti Natura 2000-es terület gondnokaként úgy érezte, lehetne ebből előnyt is kovácsolni.

Azt gondoljuk, hogy ha egy közös márkanév alá hozzuk a helyi termelőket, akkor ez egy segítség számukra, hogy láthatók legyenek, hogy könnyebben el tudják adni termékeiket.

Fotó: Gecse Noémi

A vásárló is tudja, hogy ez olyan termék, ami a Nyárád és a Kis-Küküllő mentéről származik, és lehet, hogy hajlandó akár többet is fizetni azért, hogy természetvédelmi területről származó terméket vegyen” – mondta a Székelyhonnak Kelemen Katalin. Ő úgy látja, hogy míg húsz évvel ezelőtt szinte mindenki a spanyol termékeket vette le a polcról,

ma már egyre több a tudatos vásárló Maros megyében, Székelyföldön is, aki számára érték, ha hazait, helyit vásárol, csak sokszor ezt nehéz megkülönböztetni a többitől.

Ezt segítené a márkanév, amivel ugyanakkor a Natura 2000-es területet és a természetvédelmet is népszerűsítik. „Nem biót termelnek majd ezen márkanév alatt, szó sincs erről, csak minimális természetvédelmi szabályokat kell betartaniuk a jelentkezőknek” – mutatott rá a biológus.

Nagy a biodiverzitás

A márkanévnek a vidék szimbólumait tartalmazó logója is született, melybe belekerült a stilizált Nyárád menti murok és alma, a kibédi hagyma, a makfalvi kerámia, a bözödi, jobbágytelki szalmakalap és a nyárádszeredai Bekecs együttesre utaló táncospár is.

A Nyárád menti muroktól a néptáncoló párig sok minden szerepel a logóban

A márkanév használati jogára már vannak jelentkezők, de bárki igényelheti, aki a Nyárád menti és Kis-Küküllő menti Natura 2000-es területen él és termel, alkot valamit.

Kelemen Katalin szerint ez a több mint 19 ezer hektár az ország egyik legnagyobb ilyen természetvédelmi területe, amely egyebek közt azért értékes, mert itt még nagy a biodiverzitás, nincsenek nagy parcellák, hanem szántók, erdőfoltok váltják egymást, de él itt békászó sas, haris, vagy akár a medvét is említhetjük mint különlegességet. „Ezt a természetvédelmi területtípust az Európai Unió hozta létre, az országnak mintegy harminc százalékát kell Natura 2000-es területté nyilvánítani, ahol majd megfelelő védelmi intézkedésekkel kell elérni, hogy ott ne legyen olyan mértékű természetkárosítás, mint az ezeken kívüli területeken. A természetvédelemben nagyon fontos, hogy ne elszigetelt védett területek legyenek, hanem legyenek ökológiai folyosók a különböző fajok számára, és az Unió ezzel ezt igyekszik fenntartani. A mi mostani intézkedésünk pedig azt segítené, hogy az emberek ezeken a területeken meg is tudjanak élni” – összegzett a Milvus biológusa.

Maros és Hargita megye egy részét érinti
A márkanevet a következő települések és azok környékén élők kérhetik: Ákosfalva, Alsóbölkény, Alsóköhér, Backamadaras, Balavásár, Bonyha, Csatófalva, Csíkfalva, Dános, Dicsőszentmárton, Dózsa György, Erdőszentgyörgy, Erzsébetváros, Etéd, Farkaslaka, Gyulakuta, Havad, Kóródszentmárton, Makfalva, Mikefalva, Nyárádgálfalva, Nyárádkarácson, Nyárádmagyarós, Nyárádszereda, Nyárádremete, Parajd, Szásznádas, Székelyhodos, Székelyvécke, Szováta, Vámosgálfalva.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS