Kérdések, számonkérések, javaslatok, döntések

Kérdések, számonkérések, javaslatok, döntések

Tárgyalások kezdődhetnek a városi könyvtár azon épületrészének megvásárlásáért, amely még nem a város tulajdona

Fotó: Erdély Bálint Előd

A városi könyvtár által használt épületrész megvásárlásáról tárgyalhatnak a székelyudvarhelyi városháza munkatársai, ám az Ikos Conf Rt.-nél eladóvá vált ingatlanok esetében nem kaptak ehhez jóváhagyást a februári soros tanácsülésen, csütörtökön. Mindemellett az ifjúsági lakások (ANL) bérbeadásáról és helyi pályázatok meghirdetéséről is döntés született.

Fülöp-Székely Botond

2023. február 23., 15:072023. február 23., 15:07

2023. február 23., 15:322023. február 23., 15:32

A megnyert európai uniós pályázatok évek óta akadozó kivitelezése miatt ismét szót emelt – a napirendi pontok megtárgyalása előtt – Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője, egyebek mellett hangsúlyozta, továbbra is várják a projektek havi szintű ütemezési tervét és a Székelyudvarhelyen elképzelt terelőút megvalósíthatósági tanulmányát.

Ugyanakkor felrótta, hogy a városvezetés tavaly óta nem válaszol az Országos Befektetési Ügynökség levelére, amely a Bányai János Szakközépiskolában tervezett úszómedencével kapcsolatos. Ez utóbbiról Gálfi Árpád polgármester azt állította, hogy „az egyeztetések folyamatosak”.

Bíró Jolán, a Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselője a szejkefürdői beruházásokról érdeklődött. Először a helyszínen kiépített ivóvíz- és szennyvízhálózat átvételével kapcsolatban megtett lépésekre volt kíváncsi, hiszen az egyezség szerint március 31-ig el kell készíteni a projekt kijavításához szükséges dokumentumokat, a határidő pedig vészesen közeleg. Azt kérte, hogy

a hivatal vezetősége mondjon konkrétumokat

ezzel kapcsolatban. A helyszíni gyógyfürdők hasznosítása érdekében szintén konkrétumokat vár el arra, hogy a városháza mikor szerződik a szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése érdekében. Ha ez a dokumentum megvan, akkor lehet pályázni támogatásért a kivitelezés érdekében.

A feltett kérdéseire a konkrét válaszok elmaradtak, Venczel Attila főjegyző ugyanis jelezte, hogy némi

felkészülési időre van szüksége a városvezetésnek a megalapozott kijelentésekhez.

Megjegyezte, készül egyébként egy szabályzat, amely a hasonló interpellációk rendjét fogja meghatározni.

Az ingatlanvásárlásokról

Két ingatlan és a hozzájuk tartozó terület is eladóvá vált az Ikos Conf Rt. textilipari nagyvállalat udvarán, ahol bentlakást és szociális lakásokat alakíthatna ki az önkormányzat, hiszen ezekre nagy szükség van – hangzott el a napirend bemutatójában, amely az ingatlanok megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről szólt.

A vásárlás szükségességét egyébként azzal is igyekeztek alátámasztani a hivatal munkatársai, hogy ezáltal biztosíthatnák a zavartalan bejárást a Ficánka Napköziotthonhoz, valamint a közeli tanintézményekhez.

Meglátásukkal nem értett egyet Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője, hiszen nem tartotta azokat megalapozottnak. Mint mondta, hamarosan átveszi a város az Eötvös József -iskolától a Nicolae Bălcescu utcai 4+1 szintes ingatlant (volt fiúbentlakás), ám az ott lévő lakrészek többségének esetében még csak elképzelés sincs arra, hogy mire lesznek hasznosítva.

Mindemellett tudomása szerint még vannak üres helyiségek a Kós Károly és a Bányai János iskoláknál is. Szerinte így bőven van ingatlanja a városnak azokra a célokra, amelyeket korábban felsoroltak a hivatal munkatársai. A Ficánka napköziotthon megközelíthetőségére is van más megoldás – tette hozzá.

Az Ikos Conf Rt. igazgatója is jelen volt az ülésen, aki kifejtette,

nagyjából 1,3 millió euróért válnának meg a két ingatlanjuktól.

Ő kötelességének érezte, hogy először a városnak ajánlják fel ezeket, hiszen az odatartozó területek egy részét az említett napköziotthon megközelítésére használják a lakók, az egyik épületet pedig bérli a tanintézmény. Hangsúlyozta, a vásárlási szándékkal kapcsolatban választ szeretne kapni márciusban a városvezetéstől, hiszen azt közölnie kell a cég részvényeseivel.

Péter Balázs POL-os képviselő rámutatott,

jelenleg nincs annyi pénze a városnak, hogy erre az ingatlanvásárlásra is fordítson, hiszen az európai uniós pályázatokhoz szükséges önrészekre kell koncentráljanak.

Felvetette azt is, hogy esetleg csak a kisebb ingatlant vásárolják meg, amely 145 ezer euróba kerül. Hozzátette, a törvények értelmében mindenképp átjárást kell biztosítani az épületek által közre zárt napköziotthonhoz.

Berde Zoltán szintén arról beszélt, hogy a szövetségiek komoly elképzelések nélkül megalapozatlannak tartják a vásárlást, így a testület végül elutasította a határozattervezetet.

A napirendi pontok között szerepelt az is, hogy a hivatal tárgyalásokat kezdene egy épületrész megvásárlása érdekében, amelyet jelenleg a városi könyvtár használ (az ingatlan másik felét már korábban megvásárolták). Ezt már jóváhagyta a testület.

Adókedvezmények, pályázatok

A tanácsosok jóváhagyták az adókedvezményeket a hibrid autótulajdonosoknak, illetve azon ingatlanok esetében, amelyeket közhasznú céllal használnak. Összesen 180 ezer lejes keretösszeget hagytak jóvá az egyházaknak szánt helyi pályázatok esetében. További 1,5 millió lejt különítettek el hasonló céllal a sporttevékenységek, és 330 ezer lejt az ifjúság-nevelési, környezetvédelmi és szociális programok esetében.

Benedek Árpád Csaba szövetségi képviselő módosító javaslatként kérte, hogy

a pályázók kaphassanak 25 százalékos előleget az odaítélt összegekből.

Ezzel is egyetértettek a jelenlévők. A kulturális programokra szánt összegről egy későbbi tanácsülésen fognak dönteni.

Elfogadták a képviselők azt is, hogy a tanintézmények bérbe adhassák bizonyos ingatlanrészüket – például büfék üzemeltetéséhez, illetve sporttevékenységek lebonyolítására. Pozitívan döntöttek a kiosztott ifjúsági lakások névjegyzékéről, miszerint

huszonkilenc család költözhet be.

A meghozott döntések alapján évente 350–350 ezer lejes bérleti díjat fog fizetni a város a katolikus és a református egyházaknak az ingatlanjaikban működő iskolák után.

A Székely Támadt-vár felújításának részeként földbe helyeznék a villanykábeleket és eltávolítanák az oszlopokat a szomszédos Tó utcában. Ez 209 ezer lejbe kerül áfástól, amit közösen finanszíroz majd a város és a szolgáltató.

Közösen fog pályázni az önkormányzat és a város az Országos Helyreállítási Terv programban (PNRR) az egészségügyi intézményhez tartozó családtervezési rendelő felújítása, valamint a betegellátást elősegítő eszközök beszerzése érdekében. Egy másik pályázatot is benyújt Székelyudvarhely a művelődési ház energetikai szempontból fontos felújítása érdekében, ám azt megelőzően – a tanácsosok jóváhagyásával – ki kellett vegyék a projektből a betervezett elektromos töltőállomásokat. Ennek finanszírozására ugyanis már nincs anyagi kerete a kormánynak.

Miért kapunk kevesebb pénzt?

Péter Lóránt, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója megosztotta: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház tavaly 1,8 millió lejt kapott a jövedelemadóból, amelyből 781 ezer lejt fordítottak működési költségekre, 310 ezer lejt pedig fejlesztésekre. A fennmaradó összeget idén szeretnék elkölteni. Az igazgató arra is kitért, hogy noha csak 6,5 millió lej járt volna, a Hargita megyei színházak 2022-ben összesen 8,3 millió lejnyi pénzt kaptak a jövedelemadóból. A probléma az, hogy míg székenként összesítve Csíkszereda és Gyergyószetmiklós is arányosan több pénzt kaphatott a többletösszegnek köszönhetően, Székelyudvarhelyre 460 ezer lejjel kevesebb jutott, vagyis

azt sem kapta meg, ami járna.

Gálfi Árpád a helyzet rendezése érdekében az RMDSZ-es képviselők segítségét kérte. Berde Zoltán megjegyezte, szívesen segítenek minden hasonló esetben, ám „Székelyudvarhelyen a pénzek elköltése okozza a nagyobb gondot”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 26., kedd

Erdővidék daloló tehetségeit keresik

Nép- és könnyűzenei énekversenyen csillogtathatják meg rátermettségüket a gyerekek és ifjú művészek az idén első alkalommal megszervezett Erdővidéki Tehetségkutatón.

Erdővidék daloló tehetségeit keresik
Erdővidék daloló tehetségeit keresik
2024. március 26., kedd

Erdővidék daloló tehetségeit keresik

2024. március 26., kedd

Példamutató életükkel szolgáltak rá a magyar állami kitüntetésre

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott magyar állami kitüntetéseket adták át Csíkszeredában kedden azoknak az erdélyieknek, akik tehetségükkel és szorgalmukkal, példamutató életükkel szolgálták Magyarországot, a magyar nemzetet.

Példamutató életükkel szolgáltak rá a magyar állami kitüntetésre
2024. március 26., kedd

Egy lépéssel közelebb a Zabolát és Barátost összekötő út újjáépítéséhez

Tíz kilométeres megyei útszakasz korszerűsítésére pályázott Kovászna Megye Tanácsa az Anghel Saligny fejlesztési kormányprogram keretében.

Egy lépéssel közelebb a Zabolát és Barátost összekötő út újjáépítéséhez
2024. március 26., kedd

Kampányszagú rendezvényre hívta a sajtót, vitává fajult az esemény

Előválasztási kampányeseményre készült Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós polgármestere, ám végül egy rögtönzött köztéri vita alakult ki, mivel egy helyi vállalkozó is megosztotta a meglátásait a polgármester terveivel kapcsolatban.

Kampányszagú rendezvényre hívta a sajtót, vitává fajult az esemény
2024. március 26., kedd

Fontos változás történt a választói névjegyzékbe történő felvételnél

Az európai parlamenti és önkormányzati választásokat megelőző időszak eseménynaptára volt Ráduly István háromszéki prefektus havi sajtótájékoztatójának egyik kiemelt témája, tekintettel arra, hogy azt nemrég hagyta jóvá a kormány.

Fontos változás történt a választói névjegyzékbe történő felvételnél
2024. március 26., kedd

Csíkszeredai VKT: a politika nem az eljárásokról és a politikusokról szól

Az RMDSZ Csíkszeredai Szervezetét működtető VKT elnöke és négy elnökségi tagja – Korodi Attila (elnök), Bors Béla, Sógor Enikő, Ábrahám Előd és Szikszai Tamás – reagált az előválasztást követelő négy önkormányzati képviselő korábbi nyílt levelére.

Csíkszeredai VKT: a politika nem az eljárásokról és a politikusokról szól
2024. március 26., kedd

Szintet lép a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ: négy oktatási intézetet hoznak létre

Gazdasági és karrierfejlesztési, vidékfejlesztési, műszaki és innováció, illetve egészségtudományi oktatási intézeteket hozott létre a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK), hogy magasabb szintű, hatékonyabb munkát végezhessenek.

Szintet lép a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ: négy oktatási intézetet hoznak létre
2024. március 26., kedd

Felborult üzemanyag-szállítóval kapcsolatos gyakorlatot végeznek Korondon

Tűzoltósági gyakorlatot tartanak a 13A jelzésű országút korondi szakaszán március 28-án, csütörtökön délelőtt 11 órától – hívja fel a lakosság figyelmét a korondi polgármesteri hivatal Facebook-bejegyzésben.

Felborult üzemanyag-szállítóval kapcsolatos gyakorlatot végeznek Korondon
2024. március 26., kedd

Elkezdődik a hulladékudvar építése Székelyudvarhelyen

Elkezdik az új hulladéklerakó kialakítását Székelyudvarhelyen, ahová a lakosság önkéntesen viheti majd leadásra a szelektíven gyűjtött szemetet. A kivitelezési határidő ez év vége – olvasható a polgármesteri hivatal oldalán.

Elkezdődik a hulladékudvar építése Székelyudvarhelyen
2024. március 26., kedd

A benzinkútnál gyulladt ki egy teherszállító autó

Kigyulladt egy teherszállító autó a marosvásárhelyi Segesvári úton található töltőállomásnál kedden délután – adja hírül rövid közleményében a Maros megyei tűzoltóság.

A benzinkútnál gyulladt ki egy teherszállító autó
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!