Kérdések, számonkérések, javaslatok, döntések

Kérdések, számonkérések, javaslatok, döntések

Tárgyalások kezdődhetnek a városi könyvtár azon épületrészének megvásárlásáért, amely még nem a város tulajdona

Fotó: Erdély Bálint Előd

A városi könyvtár által használt épületrész megvásárlásáról tárgyalhatnak a székelyudvarhelyi városháza munkatársai, ám az Ikos Conf Rt.-nél eladóvá vált ingatlanok esetében nem kaptak ehhez jóváhagyást a februári soros tanácsülésen, csütörtökön. Mindemellett az ifjúsági lakások (ANL) bérbeadásáról és helyi pályázatok meghirdetéséről is döntés született.

Fülöp-Székely Botond

2023. február 23., 15:072023. február 23., 15:07

2023. február 23., 15:322023. február 23., 15:32

A megnyert európai uniós pályázatok évek óta akadozó kivitelezése miatt ismét szót emelt – a napirendi pontok megtárgyalása előtt – Berde Zoltán, az RMDSZ frakcióvezetője, egyebek mellett hangsúlyozta, továbbra is várják a projektek havi szintű ütemezési tervét és a Székelyudvarhelyen elképzelt terelőút megvalósíthatósági tanulmányát.

Ugyanakkor felrótta, hogy a városvezetés tavaly óta nem válaszol az Országos Befektetési Ügynökség levelére, amely a Bányai János Szakközépiskolában tervezett úszómedencével kapcsolatos. Ez utóbbiról Gálfi Árpád polgármester azt állította, hogy „az egyeztetések folyamatosak”.

Bíró Jolán, a Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselője a szejkefürdői beruházásokról érdeklődött. Először a helyszínen kiépített ivóvíz- és szennyvízhálózat átvételével kapcsolatban megtett lépésekre volt kíváncsi, hiszen az egyezség szerint március 31-ig el kell készíteni a projekt kijavításához szükséges dokumentumokat, a határidő pedig vészesen közeleg. Azt kérte, hogy

a hivatal vezetősége mondjon konkrétumokat

ezzel kapcsolatban. A helyszíni gyógyfürdők hasznosítása érdekében szintén konkrétumokat vár el arra, hogy a városháza mikor szerződik a szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése érdekében. Ha ez a dokumentum megvan, akkor lehet pályázni támogatásért a kivitelezés érdekében.

A feltett kérdéseire a konkrét válaszok elmaradtak, Venczel Attila főjegyző ugyanis jelezte, hogy némi

felkészülési időre van szüksége a városvezetésnek a megalapozott kijelentésekhez.

Megjegyezte, készül egyébként egy szabályzat, amely a hasonló interpellációk rendjét fogja meghatározni.

Az ingatlanvásárlásokról

Két ingatlan és a hozzájuk tartozó terület is eladóvá vált az Ikos Conf Rt. textilipari nagyvállalat udvarán, ahol bentlakást és szociális lakásokat alakíthatna ki az önkormányzat, hiszen ezekre nagy szükség van – hangzott el a napirend bemutatójában, amely az ingatlanok megvásárlásával kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről szólt.

A vásárlás szükségességét egyébként azzal is igyekeztek alátámasztani a hivatal munkatársai, hogy ezáltal biztosíthatnák a zavartalan bejárást a Ficánka Napköziotthonhoz, valamint a közeli tanintézményekhez.

Meglátásukkal nem értett egyet Godra Zsolt, a POL frakcióvezetője, hiszen nem tartotta azokat megalapozottnak. Mint mondta, hamarosan átveszi a város az Eötvös József -iskolától a Nicolae Bălcescu utcai 4+1 szintes ingatlant (volt fiúbentlakás), ám az ott lévő lakrészek többségének esetében még csak elképzelés sincs arra, hogy mire lesznek hasznosítva.

Mindemellett tudomása szerint még vannak üres helyiségek a Kós Károly és a Bányai János iskoláknál is. Szerinte így bőven van ingatlanja a városnak azokra a célokra, amelyeket korábban felsoroltak a hivatal munkatársai. A Ficánka napköziotthon megközelíthetőségére is van más megoldás – tette hozzá.

Az Ikos Conf Rt. igazgatója is jelen volt az ülésen, aki kifejtette,

nagyjából 1,3 millió euróért válnának meg a két ingatlanjuktól.

Ő kötelességének érezte, hogy először a városnak ajánlják fel ezeket, hiszen az odatartozó területek egy részét az említett napköziotthon megközelítésére használják a lakók, az egyik épületet pedig bérli a tanintézmény. Hangsúlyozta, a vásárlási szándékkal kapcsolatban választ szeretne kapni márciusban a városvezetéstől, hiszen azt közölnie kell a cég részvényeseivel.

Péter Balázs POL-os képviselő rámutatott,

jelenleg nincs annyi pénze a városnak, hogy erre az ingatlanvásárlásra is fordítson, hiszen az európai uniós pályázatokhoz szükséges önrészekre kell koncentráljanak.

Felvetette azt is, hogy esetleg csak a kisebb ingatlant vásárolják meg, amely 145 ezer euróba kerül. Hozzátette, a törvények értelmében mindenképp átjárást kell biztosítani az épületek által közre zárt napköziotthonhoz.

Berde Zoltán szintén arról beszélt, hogy a szövetségiek komoly elképzelések nélkül megalapozatlannak tartják a vásárlást, így a testület végül elutasította a határozattervezetet.

A napirendi pontok között szerepelt az is, hogy a hivatal tárgyalásokat kezdene egy épületrész megvásárlása érdekében, amelyet jelenleg a városi könyvtár használ (az ingatlan másik felét már korábban megvásárolták). Ezt már jóváhagyta a testület.

Adókedvezmények, pályázatok

A tanácsosok jóváhagyták az adókedvezményeket a hibrid autótulajdonosoknak, illetve azon ingatlanok esetében, amelyeket közhasznú céllal használnak. Összesen 180 ezer lejes keretösszeget hagytak jóvá az egyházaknak szánt helyi pályázatok esetében. További 1,5 millió lejt különítettek el hasonló céllal a sporttevékenységek, és 330 ezer lejt az ifjúság-nevelési, környezetvédelmi és szociális programok esetében.

Benedek Árpád Csaba szövetségi képviselő módosító javaslatként kérte, hogy

a pályázók kaphassanak 25 százalékos előleget az odaítélt összegekből.

Ezzel is egyetértettek a jelenlévők. A kulturális programokra szánt összegről egy későbbi tanácsülésen fognak dönteni.

Elfogadták a képviselők azt is, hogy a tanintézmények bérbe adhassák bizonyos ingatlanrészüket – például büfék üzemeltetéséhez, illetve sporttevékenységek lebonyolítására. Pozitívan döntöttek a kiosztott ifjúsági lakások névjegyzékéről, miszerint

huszonkilenc család költözhet be.

A meghozott döntések alapján évente 350–350 ezer lejes bérleti díjat fog fizetni a város a katolikus és a református egyházaknak az ingatlanjaikban működő iskolák után.

A Székely Támadt-vár felújításának részeként földbe helyeznék a villanykábeleket és eltávolítanák az oszlopokat a szomszédos Tó utcában. Ez 209 ezer lejbe kerül áfástól, amit közösen finanszíroz majd a város és a szolgáltató.

Közösen fog pályázni az önkormányzat és a város az Országos Helyreállítási Terv programban (PNRR) az egészségügyi intézményhez tartozó családtervezési rendelő felújítása, valamint a betegellátást elősegítő eszközök beszerzése érdekében. Egy másik pályázatot is benyújt Székelyudvarhely a művelődési ház energetikai szempontból fontos felújítása érdekében, ám azt megelőzően – a tanácsosok jóváhagyásával – ki kellett vegyék a projektből a betervezett elektromos töltőállomásokat. Ennek finanszírozására ugyanis már nincs anyagi kerete a kormánynak.

Miért kapunk kevesebb pénzt?

Péter Lóránt, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója megosztotta: a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház tavaly 1,8 millió lejt kapott a jövedelemadóból, amelyből 781 ezer lejt fordítottak működési költségekre, 310 ezer lejt pedig fejlesztésekre. A fennmaradó összeget idén szeretnék elkölteni. Az igazgató arra is kitért, hogy noha csak 6,5 millió lej járt volna, a Hargita megyei színházak 2022-ben összesen 8,3 millió lejnyi pénzt kaptak a jövedelemadóból. A probléma az, hogy míg székenként összesítve Csíkszereda és Gyergyószetmiklós is arányosan több pénzt kaphatott a többletösszegnek köszönhetően, Székelyudvarhelyre 460 ezer lejjel kevesebb jutott, vagyis

azt sem kapta meg, ami járna.

Gálfi Árpád a helyzet rendezése érdekében az RMDSZ-es képviselők segítségét kérte. Berde Zoltán megjegyezte, szívesen segítenek minden hasonló esetben, ám „Székelyudvarhelyen a pénzek elköltése okozza a nagyobb gondot”.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 23., csütörtök

Amerikában is Babitsot olvasnak a felolvasómaratonon

Erdélytől Amerikáig megközelítőleg 25 ezer felolvasó jelentkezett eddig a világ hét országából a XV. Nemzetközi Felolvasómaratonra.

Amerikában is Babitsot olvasnak a felolvasómaratonon
2023. február 23., csütörtök

Napelemekkel látják el a csíkdelnei iskolát

Várhatóan legalább 25 százalékkal fog kevesebbe kerülni a csíkdelnei iskola fűtésszámlája, miután felújítják, növelve energiahatékonyságát. A kivitelezés során a tanintézet tetőzetére hatvan napelemet fognak felszerelni.

Napelemekkel látják el a csíkdelnei iskolát
Napelemekkel látják el a csíkdelnei iskolát
2023. február 23., csütörtök

Napelemekkel látják el a csíkdelnei iskolát

2023. február 23., csütörtök

Háború Ukrajnában: egyre gyakrabban kerül szóba Moldova

Az ukrán fegyveres erők egységei hamarosan provokációt hajthatnak végre a szakadár Dnyeszter menti terület ellen az Azov fegyveres alakulat bevonásával – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Háború Ukrajnában: egyre gyakrabban kerül szóba Moldova
2023. február 23., csütörtök

A legújabb trendekkel készülnek az esküvői kiállításra és vásárra

Az idei év legújabb esküvői trendjeivel várják az érdeklődőket, a házasulandó párokat, örömszülőket és koszorúslányokat a 8. esküvői kiállításra és vásárra a csíkszeredai Hunguest Hotel Fenyő február 25-én, szombaton.

A legújabb trendekkel készülnek az esküvői kiállításra és vásárra
2023. február 23., csütörtök

Ami nem ment, azt nem erőltették tovább

Napra pontosan húsz esztendővel ezelőtt – 2003. február 23-án – zajlott az a népszavazás, amelyen eldőlt: a mamutközség Csíkszentkirály három önálló közigazgatási egységre bomlik. Egy 1968-as „kényszerházasság” 35 év után válással végződött.

Ami nem ment, azt nem erőltették tovább
Ami nem ment, azt nem erőltették tovább
2023. február 23., csütörtök

Ami nem ment, azt nem erőltették tovább

2023. február 23., csütörtök

Nagyon sok pénzt fektetne a fejlesztésekbe és a beruházásokba a háromszéki közműszolgáltató

Míg tavaly 9,8 millió lejes beruházási tervvel vágott neki az esztendőnek a Kovászna megyei Közüzemek Rt, idén már 54 millió lejjel számolnak.

Nagyon sok pénzt fektetne a fejlesztésekbe és a beruházásokba a háromszéki közműszolgáltató
2023. február 23., csütörtök

3,9-es erősségű földrengés volt csütörtök hajnalban Gorj megyében

A Richter-skála szerinti 3,9-es erősségű földrengés történt csütörtökön 2 óra 18 perckor Olténiában, Gorj megyében – írja az Agerpres hírügynökség az országos földfizikai intézet (INCDFP) közlésére hivatkozva.

3,9-es erősségű földrengés volt csütörtök hajnalban Gorj megyében
2023. február 23., csütörtök

Ma van torkos csütörtök. Vagy mégsem?

Székelyföldön zabáló csütörtök, torkos csütörtök, tobzódó csütörtök, maradékcsütörtök, Kolozsvárott böjtfőcsütörtök, de más elnevezései is ismeretesek. A címben jelzett dilemma azonban nagyon is indokolt.

Ma van torkos csütörtök. Vagy mégsem?
Ma van torkos csütörtök. Vagy mégsem?
2023. február 23., csütörtök

Ma van torkos csütörtök. Vagy mégsem?

2023. február 22., szerda

Nyeli a pénzt az úzvölgyi út

Jó néhány évbe, és még több mint százmillió lejbe kerül a Csíkszentmártontól Úzvölgyéig vezető megyei út teljes korszerűsítése. Már az első szakasz költségei nehéz helyzetbe hozták a Hargita megyei önkormányzatot, amely hitelből is fizetett.

Nyeli a pénzt az úzvölgyi út
Nyeli a pénzt az úzvölgyi út
2023. február 22., szerda

Nyeli a pénzt az úzvölgyi út

2023. február 22., szerda

Bálint Dani különös esete Petőfivel

Milyen legendák, történetek élnek Petőfiről Székelykeresztúron? Hogyan kapcsolódik egy temetkezési vállalkozó neve a költőhöz? És miként lett ez a vállalkozó, Bálint Dani a Petőfi-potomság című előadásának központi figurája?

Bálint Dani különös esete Petőfivel
Bálint Dani különös esete Petőfivel
2023. február 22., szerda

Bálint Dani különös esete Petőfivel

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM