Karácsonyi film- és sorozatajánló, avagy mit nézzünk, ha már unjuk a Reszkessetek betörőket

Karácsonyi film- és sorozatajánló, avagy mit nézzünk, ha már unjuk a Reszkessetek betörőket

Ha csak a legfrissebb megjelenéseket vesszük számba, az is sok órányi néznivalót biztosít számunkra

Fotó: Székelyhon-montázs

Elképesztő mennyiségű film és sorozat közül választhatunk manapság, még akkor is, ha nem csak a kereskedelmi televíziók ünnepi kínálatára hagyatkozunk. Összeállításunkban a kilenc legújabb, a napokban vagy épp az elmúlt hetekben megjelent sorozatokat és filmeket ajánljuk a karácsonyi lazítós napokra.

Tamás Attila

2021. december 25., 21:272021. december 25., 21:27

2021. december 26., 13:422021. december 26., 13:42

Bár a karácsony elsősorban az együttlétről, családról, az ünnep és a szeretet megéléséről és az ünnepi szentmisén/istentiszteleten való részvételről szól, azért hozzátartozik az evés-ivás és a lazítás is. Ezen belül a karácsonyi sziesztához hozzátartozik az orrvérzésig ismételt, a karácsonyhoz már hozzátartozó filmklasszikusok, vagy épp a kereskedelmi tévécsatornák kínálatába beemelt jó néhány éve vagy évtizede megjelent hollywoodi filmek újranézése, vagy egy alapos netflixezés. Ez utóbbihoz adunk néhány támpontot, és ajánlunk pár filmet és sorozatot a streamingplatformok kínálatából.

8-Bit Christmas (HBO)

A Reszkessetek betörők népszerűségére és a Stranger Things nosztalgiafaktorára nagyban építő, december 24-én az HBO Max-en (és nálunk, az HBO Go-n) is megjelent karácsonyi vígjáték egy Jake Doyle nevű kissrácról szól, aki felnőttként, amolyan Így jártam anyátokkal stílusban meséli a kislányának gyerekkorának egyik emlékezetes karácsonyát (ráadásul felnőttkori verzióját épp a sorozatból ismert, Barneyt alakító Neil Patrick Harris játssza), amikor is nagyon szeretett volna barátaival egy – akkor csúcstechnológiának számító – 8 bites képmegjenítésre alkalmas Nintendo-játékkonzolt beszerezni. A retró-nosztalgiában tobzódó vígjáték jó kikapcsolódás lehet mondjuk a Reszkessetek betörők helyett, vagy éppen azok megnézése után.

Videó: HBO Max

Don't Look Up (Ne nézz fel!) (Netflix)

Szintén karácsonyra jelent meg a Netflix egyik idei nagy dobása, az A-listás sztárokkal teletűzdelt filmje. Adam McKay (The Big Short, Vice – mindkettőt jelölték Oscarra) legújabb filmjében Leonardo DiCaprio és és az utóbbi időben a filmes pályafutásában éppen szünetet tartó Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Cate Blanchett, Timothée Chalamet, Mark Rylance alakítják a főbb karaktereket, de még sok ismert színész is feltűnik a több mint két órás filmben. A hivatalos szinopszis szerint ebben a társadalmi görbe tükörben két tudós próbálja a világ vezetőit meggyőzni arról, hogy egy hatalmas üstökös tart a Föld irányába, aminek becsapódása végzetes lesz az emberiségre nézve. Hogy ez sikerül-e nekik vagy, sem, a karácsonyi sziesztázás közben könnyen kideríthető.

Videó: Netflix

Emily in Paris (Netflix)

Aki szereti a Szex és New Yorkot, vagy éppen a limonádénak is beillő könnyed, csajos sorozatokat, azoknak biztosan ott van a néznivaló listáján a Netflix égisze alatt készült Emily in Paris, aminek a napokban jött ki a második évada, ami tovább szövi a gyönyörű Lily Collins által alakított amerikai marketinges párizsi élményeit. Aki agykikapcsolós, sekélyes romantikázásra, gyönyörű ruhák és elegáns vacsorák, valamint amerikai és francia sztereotípiák felvonultatására vágyik, annak ez a sorozat a tökéletes darálnivaló az ünnepnapok alatt.

Videó: Netflix

Hawkeye (Disney)

Bár nálunk még nem elérhető a Disney+ streamingszolgáltató, az igazi Marvel-rajongók biztosan megtalálják a módját annak, hogy ne maradjanak le a filmes szuperhős-univerzumot bővítő sorozatokról sem, mint az év elején megjelent VandaVision, az ezt követő The Falcon and the Winter Soldier, a Loki, valamint a What if. A legújabb, mindössze hatrészes, streamingre készült folytatásos történet az egyik, szuperképességekkel nem rendelkező bosszúállóról, Sólyomszemről (Hawkeye) szól, és megismerteti a nézőkkel is a képregényekből ismert, szintén íjász Kate Bishop karakterét, aki a későbbiekben az új Sólyomszem lehet az újjászerveződő Bosszúállókban. Bár a történet és az akciók a középszerű Marvel-filmeket idézik, a Hawkeye-sorozat a karaktereiben és a világépítésben erős: feltűnnek korábbi Marvel-produkciókban bemutatott karakterek és újakat is behoznak a másod- és harmadvonalból, a szereplők közötti kémia pedig hihetetlenül erős. Marvel-rajongongóknak kötelező, mindenki másnak ajánlott, ráadásul a történet is karácsonykor játszódik, úgyhogy most a legalkalmasabb ledarálni, már csak a hangulat miatt is.

Videó: Disney+

The Wheel of Time (Amazon)

Pénteken kijött az utolsó rész is az Amazon új, nagyköltségvetésű fantasy-sorozatából, így akik eddig halogatták, az ünnepek alatt pótolhatják a folytatásos történetet, ami többek között képet ad arról, hogy milyen lesz majd a még ennél is több pénzből készülő, jövő ősszel érkező Gyűrűk Ura-sorozat. A Wheel of Time máris az Amazon legnépszerűbb fantasyje lett (mondjuk nincs túl sok kihívója, legalábbis házon belül), a készítők pedig több évadra terveznek, hiszen Robert Jordan 14! kötete vár televíziós adaptálásra. Kérdés, hogy kitart-e a nézői lelkesedés, hogy a streamingóriás újabb és újabb évadokat készítsen belőle. Addig is a most véget ért első évaddal kell beérnünk.

Videó: Prime Video

The Witcher (Netflix)

Egy év kihagyás után, nagy várakozást követően folytatódott a képernyőn is Ríviai Geralt, Ciri, Yennefer és a többi, sokak által a játékokból és a könyvekből ismert dark fantasy-karakterek története, amit a Netflix 2019-ben egyértelműen egyfajta Trónok harca pótlónak szánt. A számok őket igazolták, hiszen bár a nézői és kritikai visszajelzések alapján nem sikerült a legjobbra az adaptáció, de rengetegen nézték meg ahhoz, hogy a platform egyik húzócíme legyen, és ami komoly rajongóbázissal rendelkezik, akik tűkön ülve várták a második szezont. Ezt tudják most az ünnepek alatt ledarálni azok is, akik eddig nem tették meg.

Videó: Netflix

The Silent Sea (Netflix)

A Netflix legújabb, december 24-én megjelent dél-koreai sci-fi sorozata nagy érdeklődésre tarthat számot a Squid Game példátlan népszerűsége nyomán, ez a történet azonban egy thriller-elemekkel tűzdelt, grandiózus sci-fi, aminek története szerint jelentősen megcsappan a Föld ivóvíz-készlete, ami miatt egy csapat űrhajós és tudós kénytelen a visszamenni a korábban magára hagyott holdbázisra, ahol nem várt történésekkel kell szembesülniük, és mindenről kiderül, hogy nem az, aminek első látásra tűnt. Tényleg nem egy Squid Game, de mivel a dél-koreai mozgókép-gyártás az elmúlt időszakban nem is egyszer lepte meg a világot, ennek tükrében érdemes esélyt adni a nyolc epizódos sci-finek, főleg ha szeretjük a nem is annyira távoli jövőben játszódó rejtélyes és fokozatosan kibontakozó történeteket.

Videó: Netflix

The Matrix Resurrections (Warner Bros. Studios)

Ki gondolta volna, hogy 22 évvel az első Mátrix film és a folytatásai után ismét Mátrixot fogunk nézni, ami tulajdonképpen a negyedik része egy, az évek során elsatnyuló, egyedi látásmódú filmes univerzumnak. A korábbi filmekhez hasonlóan szintén Keanu Reeves és Carrie-Ann Moss főszereplésével készült negyedik felvonás az aktualitása miatt lehet érdekes, hiszen a Mátrixban játszódó történetszál a jelenünkben játszódik, Neo és Trinity fölött is elszállt az idő, és a virtuális valóság irányítását is átvette valaki más, így továbbra is van aki ellen küzdeni a Mátrixon belül és kívül. A Warner ezt a filmet is járványhelyzet miatt kialakított hibrid forgalmazási rendszerben dobta piacra (egyszerre jelent meg moziban és streamingen az HBO Max felületén), ami a kényelmi szempontokat figyelembe vevő potenciális nézőket tántoríthatja vissza attól, hogy jegyet váltsanak a filmre az ünnepek alatt, továbbá gyakorlatilag, mivel online is elérhető a film a legjobb minőségben, ezért bárki számára elérhetővé, megnézhetővé vált, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag szélesebb körben emelkedhet be a köztudatba. A Mátrix-rajongók biztosan megnézik, akik pedig egy filmklasszikus folytatására kíváncsiak, nem fogják kihagyni a reneszánszát élő Keanu Reeves legújabb filmjét két John Wick között (aminek negyedik része a várt 2022 helyett csak 2023-ban jelenik meg).

Videó: Warner Bros. Pictures

Spider Man: No Way Home (Marvel/Disney)

Minden idők legjobb Pókember-filmje csak a mozikban nézhető, így ha ünnepi mozizásra adnánk a fejünket, akkor érdemes ezt választani, egyrészt azért, mert a fél internet erről beszél, és már egyre több spoiler kiszivárog a netre a történetről, másrészt pedig, hogy nem csak agyatlan szuperhős-mozi, hanem igazi érzelmi töltete, íve, és megannyi, rajongókat kiszolgáló része van, egyszóval egy valóban szerethető alkotás. Ha nem a Mátrixot, vagy valamelyik jelenleg futó filmet néznénk meg egy plázamozi kínálatában, akkor a Pókember legújabb történetével biztosan nem lövünk mellé, és biztosan tátva marad a szánk bizonyos jeleneteknél.

Videó: Sony Pictures Entertainment

korábban írtuk

Az új Pókember-mozi a rajongói filmek netovábbja
Az új Pókember-mozi a rajongói filmek netovábbja

Ha valami mostanában kifogástalanul sikerült a szórakoztatóiparban, akkor az a legújabb Pókember film, amely a Nincs hazaút alcímet kapta. A pénteken megjelent filmhez hatalmas nézői elvárások társultak. De hogy jutottunk idáig? Spoilermentes elemzés.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM