Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Jótékonysági hajtóvadászaton begyűlt összeggel segítenek egy édesanyát

Fülöp-Székely Botond 2020. január 19., 19:43

Jótékonysági hajtóvadászatot rendezett szombaton a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület, amely a begyűlt összegből egy leukémiában szenvedő székelykeresztúri nő kezeléséhez fog hozzájárulni. Noha a nemes célt támogató vadászokból nem volt hiány, végül csak egy vaddisznó látta kárát a megmozdulásnak.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Ötvennégy vadász gyűlt össze szombaton Recsenyéden, hogy részt vegyen a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület által második alkalommal megrendezett, Romániában egyedinek számító jótékonysági hajtóvadászaton. Összesen négy erdős részen zajlott hajtóvadászat, mindegyik terület távol van a sertéspestissel fertőzött gyepesi zónától – tudtuk meg Mărmureanu-Bíró Leonárdtól, az egyesület igazgatójától.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Minket Jakab Attila egyesületi elnök mellé osztottak be, aki a Sükő környéki erdőben vadászhatott. A közelbe érve a helyi vadőr tartott eligazítást, megkérve a vadászokat, hogy csak a számukra kijelölt negyvenöt fokos szögön belül lőjenek, jelezzenek a közelben lévő társaiknak, és csak akkor hagyják el a lőállást, ha már vége a hajtásnak. Arra is kitért, hogy

csak vaddisznókat és rókákat szabad lelőni.

Ezután egyenként vezette el a vadászokat a lőállásokhoz.

HIRDETÉS

A vadászat kezdetét egy puskalövés jelezte, ekkor indultak el ugyanis a hajtók, akik hangos zajkeltéssel igyekeztek a fegyverek irányába terelni a vadakat.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jakab Attila elmagyarázta, hogy először a rókák, farkasok – közben esetleg őzek és szarvasok –, majd a medvék és legvégül a vaddisznók fognak kitörni az erdőből. Hozzátette, utóbbiak roppant figyelmes állatok, ezért

a lőállásban nemcsak csendben kell maradni, de a mozgást is kerülni kell.

Elmondta továbbá, hogy normális esetben a vadászok nem lövik ki a jól fejlett vaddisznókat, sem pedig a kocákat, inkább csak a kan süldőkre céloznak. Jelenleg azonban sertéspestisveszély van, így bármelyikre lőhetnek. A vadászat során mi csak őzeket láttunk, a kijelölt vadakkal nem találkoztunk, így nem is kellett meghúzni a ravaszt.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Később társaink elmondták, hogy

medve és szarvasok is jártak a közelben.

Recsenyédre visszaérve ugyanakkor megtudtuk, hogy másoknak sem volt nagyobb szerencséjük, csupán egy vadat sikerült elejteni. „Ilyen a vadászat, nem mindig van szerencséje az embernek” – mondták többen is.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az akcióban részt vett Osváth Pál, Gambia utazó nagykövete is, aki Románia mellett több kelet- és közép-európai országban képviseli a kis afrikai köztársaságot. Mint mondta, először vadászott környékünkön, de kifejezetten örült, hogy itt lehetett. Ő is megjegyezte, hogy bár nagyon jók voltak a körülmények, sajnos semmit sem sikerült lőnie, de „ilyen a vadászat”. Hozzátette, neki úgyis elsősorban a rászoruló személy segítése és egy kis kikapcsolódás volt a cél. „Remélem, lesz folytatása az akciónak és engem is meghívnak majd, hiszen szívesen társulok a jótékonysági megmozdulásokhoz” – jelentette ki.

Kezelésekre szánják az összegyűlt pénzt

A részvevőknek 400 lejt kellett befizetniük, az így befolyt összeget pedig a kétgyerekes székelykeresztúri Vári Tímea megsegítésére ajánlják fel. A hölgy nemrég csontvelő-átültetésen esett át, és továbbra is költséges kezelések várnak rá. A jelenlévőkön kívül több olyan személy és szervezet is hozzájárult jótékonysági alapjuk növeléséhez, aki ugyan nem tudott eljönni, de mindenképp szeretett volna segíteni. A felajánlásokat mielőbb összesítik és eljuttatják az említett személynek.
Fotó: Erdély Bálint Előd
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS