Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
10 365
+152
Maros megye
29 114
+377
Kovászna megye
9 870
+66
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 10. 15.
Összes eset
1 430 475
+15828
Elhunytak
41 130
+365
Gyógyultak
1 220 953
+10459
Járványhelyzet számokban

A csíkszeredai labdarúgás közelmúltja, jelene és ígéretes jövője

Gerczuj Timea 2017. március 31., 21:27

Egy ideje látványos fejlődés tapasztalható a csíkszeredai labdarúgásban: a néhány évvel ezelőtt még a megszűnés szélére jutott utánpótlás-nevelés mára ontja magából a tehetséges fiatalokat. Ráadásul a város felnőtt csapata is B-osztályos magasságokban gondolkodik, ami nem tűnik reménytelen elképzelésnek.

A csíkszeredai labdarúgás közelmúltja, jelene és ígéretes jövője
galéria
Leendő labdarúgók képzése Csíkszeredában a Márton Áron Tehetséggondozó Központ szomszédságában Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai labdarúgás története több évtizedes múltra tekint vissza. Ez idő alatt a környéken ugyancsak őshonos, a gyerekeket tömegesen bevonzó téli sportágak mellett mindvégig másodszereplőnek bizonyult, de ami a legfontosabb: képes volt fennmaradni.

Ma viszont már akadémiai keretek között vezetik be a gyerekeket a labdarúgás rejtelmeibe, lefödve egész Székelyföld területét.

Évtizedek a futball szeretetében

Major Ágoston 1972-ben kezdett el dolgozni a csíkszeredai sportiskolánál. „Akkor ketten voltunk Jónás Bélával a futball katedrán. Aztán 2002-től egyedül maradtam a sportiskolánál mint futballedző, egészen 2010-ig. Amikor onnan nyugállományba vonultam, akkor meg is szűnt a futballszakosztály” – így foglalt össze tömören néhány évtizedet a több mint 38 évig labdarúgást oktató Major Ágoston, aki kérésünkre arról is beszélt, hogy akkoriban hogyan zajlott a gyerekek felkészítése, milyen versenyeken vettek részt.

Én 18 éves korukig foglalkoztam a gyerekekkel, azután elkerültek különböző felnőtt csapatokba. A felkészülésnél a legfontosabb a fizikai erőnlét volt, csak ezután foglalkoztunk a technikával, taktikával. Minden edzésen kiértékeltük az előző mérkőzést, utána jött a bemelegítés, játék és levezetés. 2002-től csak a megyei bajnokságban szerepeltünk

– foglalta össze.

„A létszám mindig megvolt”

Bár Guszti bácsi állítása szerint nem volt egyszerű a munka az akkori hiányos feltételek miatt, mégis mindig voltak a sportág iránt érdeklődő gyerekek. „A létszám mindig megvolt. Eljártunk az iskolákba, ott próbáltunk gyerekeket toborozni. Nem volt könnyű, néha akadtak adminisztratív problémák, például nekünk kellett megszerveznünk a szállítást, felkérnünk a bírót, beszereznünk a felszerelést, de szerettük a focit, ezért nem hagytuk abba a munkát.

Számomra a legnagyobb elégtétel az volt, amikor egy gyerek a csapatomból feljutott a felnőtt csapatba. Aztán persze minden győzelem elégtételnek számított, főként lelki pluszt adott

– zárta az egykori tréner.

Fotó: Veres Nándor

Változások az ezredfordulón

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke kérésünkre a 2000-es évek utáni időszak történéseit foglalta össze röviden. „2000-ben Csíkszereda felnőtt labdarúgócsapata kiesett a harmadosztályból. Szintén 2000-ben viszonylag új vezetőség került a város élére, csak a polgármester maradt ugyanaz a személy. Ez az új vezetőség megszüntette a felnőtt labdarúgócsapatot Csíkszeredában. Kompenzációképpen azonban a városi tanács létrehozta a Csíki Sportegyletet.

Volt egy olyan elképzelés, hogy az utánpótlásra alapozva új alapokra helyezzük a csíki focit, mert annak a csapatnak, amelyik kiesett a C-ből, körülbelül 90 százaléka nem volt helyi

– kezdte a legelején.

„Ekkor alakult meg a Start 2000 nevű egyesület, amelynél Burus Csaba és Gál Ervin foglalkoztak az utánpótlással. Ezzel párhuzamosan viszont – és nem egymás ellen – működött a sportiskolánál is utánpótlás-nevelés, Major Guszti bácsi irányította az U16-os és U18-as csapatokat. Ők a sportiskola színeben a republikánus bajnokságban szerepeltek. Ez azért nem jelentett gondot a két egyesület között, mert a Start 2000 a kisebb korosztályokkal foglalkozott, aztán amikor elérték az adott kort, akkor leigazolta őket a sportiskola” – összegezte a két egyesület közötti kapcsolatot.

Start 2000 és FC Siculum

Az FK Csíkszeredánál jelenleg is edzőként tevékenykedő Gál Ervin a Start 2000 alapításakor is aktívan részt vett a csíkszeredai labdarúgás újjáélesztésében. „A Start 2000 egyesület 2000 őszén alakult. A kezdetekben edzőként Burus Csaba, valamint jómagam dolgoztunk ott. Egy tehetségkutató akcióval láttunk neki a munkának. A legelső kiírás 1990–91 között született gyerekek számára volt, a városból és a környező településekről. Később megalakult egy csapat 1992–93 között született gyerekekből. Velük Albu László és Tamás Attila edzők foglalkoztak. Ők azonban később leváltak és megalapították az FC Siculum sportegyletet. A csapataink kezdetben a megyei korosztályos gyermekbajnokságokban versenyeztek, majd középiskolás korukban az országos Junior B (9–10. osztály) és Junior A (11–12. osztály) republikánus bajnokságban vettek részt” – számolt be a Start 2000-nél zajlott tevékenységről röviden az edző.

10 év, újabb fordulat

2010 újabb fordulatot hozott a csíkszeredai labdarúgás életében. Erről az időszakról szintén Szondy Zoltánt kérdeztük. „2010-ben létrehozta a város a Csíkszeredai VSK-t azokkal a szakosztályokkal, amiket a város szeretett volna működtetni. Ezek közül én lettem a labdarúgó-szakág vezetője. Akkor megszüntettem a sportiskolánál működő szakosztályt, mert bár számos előnnyel járt, volt egy óriási hátránya is: azáltal, hogy a gyerekeket a sportiskolához igazolták át, és gyakorlatilag a sportiskola lett a nevelőegyesületük (mert az ifjúsági bajnokságban az ő színeiben mutatkoztak be), a 18 évet betöltött gyerekeket mi már nem tudtuk itt tartani.”

A Sportiskolának nem lévén felnőtt csapata, szabadon igazolhatóvá váltak a fiatalok

– summázta.

Fotó: Veres Nándor

Magánosítás? Magánosítás

A ma is működő FK Csíkszereda megalakulásához egy a Román Labdarúgó Szövetség által meghozott rendelet vezetett. „2012-ben jött egy olyan rendelkezés a Román Labdarúgó Szövetségtől az Európai Unióhoz való csatlakozás vonatkozásában, hogy az önkormányzatok nem támogathatnak focicsapatot. Kaptunk hat hónap türelmi időt, hogy átalakuljunk magánklubbá.

Kihasználva a lehetőséget, hogy úgy is magánklubbá válunk, megváltoztattuk a nevet is, valamint elértük, hogy egy 1904-es csíkszeredai kezdeményezésnek a labdarúgás terén mi vagyunk a jogutódja.

Még hozzátenném azt, hogy utólag kiderült, Romániában csak mi voltunk azok, akik ezt komolyan vettük. Eltelt a már említett hat hónap türelmi idő, amire következett újabb hat hónap. Úgy volt, hogy aki nem hajtja végre, attól elveszik a versenyjogot. Azonban eltelt a másik hat hónap is, ami után Bukarestben úgy döntöttek, hogy marad minden a régiben” – foglalta össze röviden az FK Csíkszereda megalakulását Szondy.

Akadémia és tehetséggondozó

Tehát 2012-ben létrejött az FK Csíkszereda, majd rá egy évre megalakult a Székelyföld Labdarúgó Akadémia, amely a magyarországi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával kialakított partneri kapcsolat eredményeként jött létre.

2016. szeptember 12-én pedig átadták a Székelyföld Labdarúgó Akadémia által építtetett és a magyar kormány által támogatott Márton Áron Tehetséggondozó Központot, e projekthez hozzátartozott a kollégiumi épület mellett a városi labdarúgópálya lelátójának építése is.

A tehetséggondozó központ ad otthont az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia fiatal labdarúgóinak. Az egyesületnél zajló munkáról, a jövőbeni elképzelésekről Varga Károllyal, az FK Csíkszereda és Székelyföld Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatójával, valamint Dusinszki Zoltánnal, az U17-es csapat edzőjével beszélgettünk.

Fotó: Veres Nándor

Tizenöt csapat

Varga Károly a klub csapatainak ismertetésével kezdte.

Az FK Csíkszereda színeiben 15 csapat versenyez, ezen belül van két felnőtt csapatunk. Az első csapat a román harmadosztályban, a második a megyei bajnokságban szerepel.

Van három akadémiai csapatunk: ezek közül az U19 és az U17 az országos republikánus bajnokságban vesz részt, az U17-es Elit csapatunk pedig a tavalyi bajnoki címével kivívta a Elit ligában való szereplés lehetőségét. Alatta az U15-től egészen U6-ig vannak csapataink, illetve van egy lánycsapatunk is. Ugyanakkor tavaly beindítottunk egy ovi-foci programot nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél több gyereket próbáljunk bevonzani a labdarúgás bűvkörébe” – összegezte.

Labdarúgók egész Székelyföldről

„Az egyesületnél egészen óvodás kortól kezdünk el foglalkozni a gyerekekkel. Először megpróbáljuk a saját környezetükben foglalkoztatni őket, tehát kimegyünk az óvodákba, ott tartunk foglalkozásokat. Hatéves kortól fogadjuk a kicsiket, egészen 14-15 éves korukig az FK-nál futballoznak.

Azt tudni kell, hogy egész Székelyföldet igyekszünk felölelni: Kolozsvártól Marosvásárhelyen át Sepsiszentgyörgyig vannak alközpontjaink.

Ott sportolnak a gyerekek, és 15 éves kor után jön az a határ, amikor az itt megjelenő kiemelkedő tehetségeket behozzuk a csíkszeredai központba, ahol aztán a már említett három akadémiai csapatban igyekszünk nekik kiemelt képzést biztosítani” – ismertette az egyesület felépítését Varga.

A csapatok felkészítéséért és eredményes szerepléséért több edző is felel.

A 15 csapattal 16 edző dolgozik, de lényegesen nagyobb azoknak a személyeknek a száma, akik a csapatok felkészítéséért felelnek.

Alapelgondolásunk az, hogy az akadémiai csapatoktól fölfelé minden korosztálynál legyen jelen legalább két edző minden edzésen, hiszen azáltal igyekszünk hatékonyabbá tenni a szakmai munkát” – foglalta össze.

A Márton Áron Tehetségkutató avatásán. Megtérülő befektetés Fotó: Veres Nándor

Egyéni képzések, tehetséggondozás

Az utánpótlás-nevelés a szakember szerint komoly munkát és odafigyelést igényel.

Egyre inkább abba az irányba tart a sport, illetve a futball is, hogy több egyéni képzést kell tartanunk, tehát magára a tehetséggondozásra próbálunk nagy hangsúlyt fektetni.

A konkrét labdarúgói tevékenységeken túl igyekszünk megfelelő élettani hátteret biztosítani, ezen belül nagy hangsúlyt fektetni a regenerációra, a rehabilitációra, sérülésmegelőzésre. Erre az intézményi keretek is lehetőséget adnak, hiszen kollégisták a labdarúgók, így az étkezésüket, illetve a folyadékpótlásukat vagy akár a vitaminozásukat sokkal könnyebben tudjuk megoldani. Olyan speciális képzési formákat igyekszünk beépíteni a hétköznapi szakmai munkába, mint a kapusedzés, koordinációs edzés, gyorsaságfejlesztés” – magyarázta.

Előnyt jelentő mentális plusz

Az igazgató egy éve dolgozik az egyesületnél, így a tapasztalatairól is kérdeztük. „Ez alatt az egy év alatt nagyon sok behatás, élmény ért. Az a kép alakult ki bennem, hogy nagyon sok tehetség van ebben a régióban, akik ráadásul egy rendkívüli mentális plusszal rendelkeznek. Én Magyarországról jöttem, az ottani fiatalokkal tudom elsősorban összehasonlítani őket, és velük szemben olyan mentális plusszal bírnak, amit fontos, hogy megtartsanak.

Az itteni fiatalokat lényegesen nagyobb alázat, fegyelem vagy a munkába vetett hit, küzdeni tudás jellemzi. Hogyha ez mellé taktikailag, fizikailag, technikailag felkészítjük őket, akkor meggyőződésem, hogy nemcsak az ország határain belül, hanem közép-európai vagy akár európai szinten is versenyképes futballistákat tudunk adni a jövő székelyföldi futballnak

– summázta.

Nagyon sok tehetség van ebben a régióban, akik ráadásul egy rendkívüli mentális plusszal rendelkeznek Fotó: Veres Nándor

Az ország legjobbjai közé kerülni

Dusinszki Zoltánt, az U17-es csapat edzőjét arról kérdeztük, hogy szerinte mit jelent az akadémia megléte a székelyföldi labdarúgás életében. „Fontos az, hogy a gyerekek kollégiumba vannak, így a legtehetségesebbek egy helyen, az akadémia falain belül vannak. Véleményem szerint ezért tudunk hatékony munkát végezni, és rövid időn belül fölkerülni akár az országos elit körbe, a legjobb öt-tíz csapatba. Ugyanakkor,

ha tudjuk folytatni ezt a szakmai munkát és ezt a kiválasztást, akkor rövid időn belül ott lehetünk az ország legjobb csapatai között

– húzta alá a rendkívül tehetséges elitcsapat edzője, aki a cikk megjelenésekor épp arra készíti csapatát, hogy bejusson a Románia-kupa döntőjébe. Április 5-én, a Románia-kupa elődöntőjének csíkszeredai visszavágóján kiderül, hogy jól pattog-e a székelyek focilabdája.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport