Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Javításokat végeznek a több mint 160 éves csíksomlyói, kórházként használt épületen

Kovács Attila 2019. október 15., 22:00

Újrafödik és új nyílászárókkal látják el a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában lévő csíksomlyói épületet, ahol jelenleg a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház két osztálya működik.

Javításokat végeznek a több mint 160 éves csíksomlyói, kórházként használt épületen
galéria
Állványok az épület körül. A javítások jövőre is folytatódnak Fotó: Gábos Albin

A hónap elején körülállványozták az épületet, és a munka is megkezdődött. Először a tetőről távolították el a régi, elhasználódott cserepeket, majd

újrafödték a több mint 160 éve Csíkszék székházának épült ingatlant.

Ezt követően a meglévő nyílászárók cseréje kezdődött el. A munkálatokat a tulajdonos, az egyház megbízásából végzik, idén ezen kívül nem lesz más beavatkozás – tudtuk meg Darvas-Kozma József címzetes esperestől, aki az érsekség gazdasági tanácsának elnöke is. Az állványzat viszont marad, mert a javítások jövőre folytatódnak – a külső, homlokzati felújítás következik –, ismertette kérdésünkre Darvas-Kozma, hozzátéve, hogy

mivel műemléképületről van szó, a korábbival megegyező típusú cserép került a tetőre, és a hőszigetelt ablakok is formailag a meglévőkhöz igazodnak.

Fotó: Gábos Albin

A tető javítása mellett az ablakcserére is nagy szükség volt, ugyanis az épület utca felőli részén, ahol a tüdőgyógyászati osztály kórtermei is találhatók, csak egyrétegű, egyszeres üvegezésű ablakok vannak, ez is nehezíti a helyiségek kifűtését – magyarázta az esperes. De ugyanez a helyzet a belső udvarra néző folyosókon is, ahol szintén hiányoznak a kettős üvegezésű ablakok.

A költözéshez építeni kell

A kórházat fenntartó Hargita Megyei Tanács részéről nehezen találták meg a jogi megoldást a javítások finanszírozására

– tájékoztatott kérdésünkre Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke. ,,Közvetett megoldásként emelt bérleti díjat fizetünk az egyháznak. Bízunk benne, hogy a megegyezés szerint a szükséges javításokra is visszafordítanak ebből az összegből. Korábban ugyanebből az összegből tanulmányokat rendeltek meg, illetve szakértői véleményezéseket készíttettek.

A jelenlegi jogszabályok ugyanis nem engedik a bérlő részéről a beavatkozást

– részletezte.

Fotó: Gábos Albin

Nagyobb felújítást csak akkor tervez a tulajdonos, ha a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségek és tüdőgyógyászati osztálya elköltözik az épületből. Erre azonban még várni kell,

a Nagy Laji-dombján, a kórház főépületének közelében felépíteni szándékozott új épület még tervezési szakaszban van, a munkálat finanszírozása sincs még biztosítva.

Borboly emlékeztetett, a megyei kórház regionális klinikává alakításának része az osztályok új épületének megépítése is, amit az Országos Beruházási Társaság (CNI) felvett beruházási listájára. ,,A kormány bukása után az elkövetkező napok kérdése, hogy miként tudjuk ezt folytatni” – tette hozzá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat