Így alakul a településvezetés Kézdiszéken és Erdővidéken

Így alakul a településvezetés Kézdiszéken és Erdővidéken

Sok más településhez hasonlóan Kézdiszentléleken is marad a korábbi polgármester

Fotó: Tuchiluș Alex

Ugyan az RMDSZ a korábbiakhoz képest is jelentős teret nyert Háromszéken az idei helyhatósági választásokon, a többi magyar párt pedig alulmaradt, néhány községben változott a helyzet a polgármesterek és a helyi önkormányzatok képviselői számát illetően. A kézdiszéki Csernátonban, valamint az erdővidéki Baconban és Bölönben is új személyt léptettek élre a választópolgárok. Összeállításunkban a települések újonnan megválasztott vezetőit és az önkormányzati képviselői listákat fogtuk egy csokorba.

Farkas Orsolya

2024. június 11., 17:362024. június 11., 17:36

Úgy is mondhatnánk, Felső-Háromszéken a helyzet majdhogynem változatlan: a kézdivásárhelyi városvezetés az előző mandátummal megegyezően alakult, ugyanakkor a községek esetében csak egyetlen helyen következett be említésre való változás. Ezzel szemben

az erdővidéki településeken több esetben is cserélődött a községvezetés, míg Baróton második mandátumára készül a korábbi polgármester.

Az RMDSZ háromszéki településeken indított 37 polgármesterjelöltjéből 34-en szereztek mandátumot,

Illyefalván, Bölönben és Baconban az ellenzék győzedelmeskedett.

Kézdiszéken csak Csernáton váltott polgármestert

Kézdivásárhelyen Bokor Tibor 69,77 százalékos szavazati aránnyal aratott fölényes győzelmet az RMDSZ színeiben. Ellenfele, a függetlenül induló, PSD-PNL koalíció és EMSZ által támogatott Imre Csaba a szavazatok mindössze 24,6 százalékát tudta bezsebelni, az MPE-s Lukács László 5,63 százalékkal végzett. A helyi tanácsban 14 hely az RMDSZ, 3 az EMSZ jelöltjeinek jár.

Csernátonban 73,16 százalékkal aratott sikert Mágori István RMDSZ-jelölt a korábbi független polgármesterrel, Rákosi Árpáddal (19,98 százalék), és az EMSZ színeiben induló Matei Zoltánnal (6,84 százalék) szemben. A helyi tanács összetétele a következőképpen alakul: 10 helyet az RMDSZ, kettőt az MPE, egyet pedig az EMSZ képviselője fog betölteni.

Dálnokon 67,61 százalékkal választották meg Marti István korábbi polgármestert az RMDSZ színeiben, ellenfele, az EMSZ-es Muzsnai László 32,38 százalékkal veszített. Kétharmados arányban, 6 széket az RMDSZ és 3-at az EMSZ jelöltjei foglalhatnak el a tanácsban.

Szentkatolnán fej-fej mellett versenyzett két jelölt, akik közül végül az RMDSZ-es Tusa Levente nyerte el a tisztséget 57,97 százalékos támogatottsággal. 42,03 százalékkal maradt alul az EMSZ jelöltje, Zsigmond Zoltán. A tanácsban 7 helyet szerzett az RMDSZ, 5-öt az EMSZ, egyet a Pro Europa Roma Párt.

Ozsdolán nem volt ellenfele a korábban függetlenül, most RMDSZ-színekben mandátumot nyert Pénzes Ágostonnak, aki 1235 szavazatot zsebelt be. Összesen 7 RMDSZ-es, 4 EMSZ-es és 2 roma pártot képviselő tanácsos fog részt venni az önkormányzati döntéshozatalban.

Bereckben az RMDSZ-es Dimény Zoltánt választották újra, ő egyedüli jelöltként indult. A helyi tanács összetétele: 9-en az RMDSZ, 3-an az EMSZ, egy személy a PSD listájáról jutott be.

Lemhényben 764 lakost győzött meg az egyedüliként induló RMDSZ-es Jénáki Csongor. A helyi tanács 11 székének mindegyikét RMDSZ-jelöltek foglalják el, segítve az újrázó polgármester munkáját.

Kézdialmás Molnár Istvánnal folytatja tovább, aki 2018-ban veszítette el a 2004 óta betöltött polgármesteri pozícióját összeférhetetlenség miatt, most azonban újra élre állhat. Az RMDSZ jelöltjét 582-en támogatták, a helyi tanácsban mind a kilenc helyet ugyanezen párt jelöltjei foglalják el.

Esztelneken újra Salamon Balázs fog vezetni, most azonban nem az EMSZ színeiben, hanem függetlenként. Győzelmét 519-en támogatták, akárcsak a tanácsosi listán szereplő kilenc RMDSZ-es jelöltet.

Kézdiszentkereszten 60,11 százalékkal nyert újra az RMDSZ-es Páll Endre, szemben a 39,88 százalékot elérő EMSZ-es Szalló János-Adolffal. A tanácsot 7-en a megválasztott polgármesterrel megegyező párt jelöltjei, 4-en az EMSZ jelöltjei alkotják.

Kézdiszentléleken egyedüliként pályázott a községvezetői tisztségre Balogh Tibor az RMDSZ színeiben, akit 1848-an támogattak. A helyi tanácsban mind a 13 helyet RMDSZ-jelöltek töltik be.

Torján sokadjára szavaztak bizalmat Daragus Attilának, aki RMDSZ-esként 1451 szavazattal menetel tovább az ötödik mandátumában a párt 13 tanácsosával együtt.

Erdővidéken történtek meglepetések

Baróton a négy évvel ezelőtt függetlenként induló, majd az RMDSZ csapatába „átigazoló” Benedek Huszár János 63,15 százalékot gyűjtött be vasárnap, szemben a függetlenként induló, az MPE által támogatott Derzsi-Ráduly Kázmérral, aki 36,84 százalékot ért el. Az RMDSZ 10, az MPE 3, az EMSZ 2 képviselővel jutott be a 15 fős helyi tanácsba.

Baconban érdekesen alakultak az eredmények, sokakat meglepett ugyanis, hogy a függetlenül induló Nagy-István Csongor a szavazatok 64,75 százalékával maga mögött hagyta a korábbi, RMDSZ-es polgármestert, Simon Andrást, akit mindössze 33,44 százalékban támogattak a lakosok. Az EMSZ csúnya vereséget szenvedett, 1,8 százalékot ért el. A helyi tanácsban 10 helyet az RMDSZ, kettőt az EMSZ, egyet pedig egy független jelölt fog betölteni.

Vargyason nem akadt kihívója Imets Lajos RMDSZ-es polgármesternek, aki 787 embert mozgatott meg vasárnap. A tanácsot 8 RMDSZ-es, 2 EMSZ-es és egy független jelölt fogja alkotni.

Bardocon a többség, 86,28 százalék a régóta polgármesterként tevékenykedő Balázsi Dénesre szavazott az RMDSZ színeiben. Vele szemben azonban az AUR is „remekelt”, 9,46 százalékos támogatottságot szerzett jelöltjük, Borzos Samuil, az MPE-s Tókos Ernő még ennyit sem gyűjtött be. Így 14 helyet az RMDSZ-et képviselők, egyet az AUR jelöltje fog betölteni a helyi tanácsban.

Nagyajtán továbbra is marad Bihari Edömér RMDSZ-es polgármester, aki 601 lakost bírt szavazásra. Színesen alakul viszont a hely tanács: 7-en az RMDSZ-től, egy személy függetlenül, egy a PNL, egy a PSD és egy képviselő az EMSZ részéről fog részt venni a 11 tagú testület döntéshozatalában.

Bölönben a roma közösség választottja, Alexandru Racolța győzedelmeskedett. A Pro Europa Roma Párt polgármesterjelöltje 56,47 százalékkal győzte meg a bölönieket, míg az eddigi településvezető, az RMDSZ-es Ferencz Zoltán 41,18 százalékkal alulmaradt. Kozma Albert független jelölt 2,34 százalékot gyűjtött. A magas számú roma támogatónak köszönhetően a helyi tanács összetétele így alakul: 7 a roma párt, 5 az RMDSZ és egy jelölt az MPE részéről alkotja a 13 tagú testületet.

A háromszéki városokban a polgármesteri tisztségének mindegyikét, valamint a helyi tanácsok kétharmados többségét az RMDSZ-jelöltjei szerezték meg. A sepsiszéki és orbaiszéki települések adataival a későbbiekben jelentkezünk, összeállításunk a kedd délután közzétett részeredményeket tartalmazza.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Elégedetlenek Maros megye prefektusával a párttársai, lemondásra szólították fel

Ciprian Dobre, Maros megye prefektusa és a liberális párt megyei elnöke lemondását várja a párt megyei szenátora és parlamenti képviselője, akik úgy értékelik, hogy a választásokon elszenvedett vereségek miatta történtek. Dobre válasza nem késett.

Elégedetlenek Maros megye prefektusával a párttársai, lemondásra szólították fel
2024. június 11., kedd

Bezárták átmenetileg a csíkszeredai park forrásházát

Nem sokáig tartott nyitva a csíkszeredai központi park forrásháza, mivel a meggyengült vízhozam miatt ezt átmenetileg be kellett záratnia a csíkszeredai önkormányzatnak. Jelenleg keresik a probléma okát.

Bezárták átmenetileg a csíkszeredai park forrásházát
2024. június 11., kedd

Nem tudta növelni a polgármesterei számát az RMDSZ Udvarhelyszéken

Nem változott az RMDSZ-es polgármesterek száma Udvarhelyszéken a választásokat követően (Székelyudvarhelyen nyert, míg Etéden vesztett a jelöltjük), ugyanakkor több szövetségi képviselő jutott be a helyi önkormányzatokba.

Nem tudta növelni a polgármesterei számát az RMDSZ Udvarhelyszéken
2024. június 11., kedd

Nem maradt büntetlenül a vasárnapi kampányolás

Marosvásárhelyen összesen négy pénzbírságot róttak ki azért, mert az érintettek olyan autóban ültek, amelyre kivetítő volt szerelve, és azon egyik polgármesterjelölt szlogenje és fényképe volt.

Nem maradt büntetlenül a vasárnapi kampányolás
2024. június 11., kedd

Ahol „döntetlent” sikerült összehozni: szavazategyenlőség alakult ki Maroskecén

Szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Maros megyei Maroskecén.

Ahol „döntetlent” sikerült összehozni: szavazategyenlőség alakult ki Maroskecén
2024. június 11., kedd

És akkor kampány után jöjjön egy kis Azahriah

„Vészesen közeleg” Azahriah csíkszeredai koncertje. A magyarországi énekes-dalszerzővel kötött szerződésben 75 perces műsoridőt rögzítettek – és a ráadást. A tudnivalókról Boér-Markó Orsolyát, a NyárOn Szereda fesztivál főszervezőjét kérdeztük.

És akkor kampány után jöjjön egy kis Azahriah
2024. június 11., kedd

Még nagyobbat nyert Csíkszeredában az RMDSZ, mint négy éve

A jelenleginél eggyel több képviselője lesz az RMDSZ-nek a csíkszeredai önkormányzatban a helyhatósági választások eredményei alapján. Korodi Attila polgármester úgy értékelt, az RMDSZ a választásokból erősebben jött ki, mint négy évvel ezelőtt.

Még nagyobbat nyert Csíkszeredában az RMDSZ, mint négy éve
2024. június 11., kedd

Viharosra fordulhat az időjárás kedden is

Az ország több mint felére érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen és délkeleten kánikulára figyelmeztetnek.

Viharosra fordulhat az időjárás kedden is
2024. június 11., kedd

Több tonna faszén semmisült meg a balavásári tűzesetben

Lángok csaptak fel egy Balavásárnál található szénüzemben keddre virradóra, és villámcsapás miatt ütött ki tűz egy elhagyatott lakóházban Csatófalván – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Több tonna faszén semmisült meg a balavásári tűzesetben
2024. június 11., kedd

Focizz a Rádió GaGával!

Hogy is mehetnénk el szó nélkül a labdarúgó Európa-bajnokság mellett. Végigizguljuk az egy hónapot, meglátjuk, hogy bejönnek-e tippjeink. Nektek azonban könnyebb dolgotok van, mert ha a GaGával fociztok, fix nyereménnyel gazdagodtok.

Focizz a Rádió GaGával!
Focizz a Rádió GaGával!
2024. június 11., kedd

Focizz a Rádió GaGával!

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!