Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Hogy lehet így felújítani egy műemlék épületet?

Antal Erika 2018. január 09., 17:33 utolsó módosítás: 2018. január 09., 17:40
HIRDETÉS

Az egykori Görög ház hosszú hónapokon át körbe volt állványozva Marosvásárhelyen, a munka szünetelt, tavaly, az év vége közeledtével azonban gyorsan befejezték a munkálatokat. A kivitelezés finoman fogalmazva nem sikerült jól, a látvány felháborítja azokat a marosvásárhelyieket, akik ragaszkodnak városuk értékeihez.

Fotó: Haáz Vince

Nem csupán a szakembereket, de a város iránt érdeklődő laikusokat is megdöbbentette a frissen felújított egykori Görög ház, a mai Hadsereg ház látképe. A főtér felső végében álló, 19. századi épületet alul rikító kékre, középen narancssárgára, felül pedig sárgára, sárgás drappra festették, ráadásul a Forradalom utca felőli oldalát a homlokzattól eltérő, visszafogottabb színárnyalattal.

Fotó: Haáz Vince

Keresztes Géza műépítész érdeklődésünkre úgy fogalmazott,

„katasztrófa”, ahogy lefestették,

de nem is ez a baj, hanem az, hogy A kategóriás műemlékről lévén szó, felvetődik a kérdés, kaptak-e engedélyt a műemlékvédelmi hivataltól, a kulturális minisztériumtól, végeztek-e falkutatást?

Ha a kulturális minisztérium jóváhagyta a felújítást, vajon az eredeti tervben is ezek a színek szerepeltek?

– sorolta a felmerülő kérdéseket a szakember, hozzátéve, hogy ha volt is rá valami engedélyük, valószínűleg a katonai parancsnok kijelentette, így festik le, és az úgy is történt. Ugyanakkor valószínű, hogy a felháborodás visszhangja hozzájuk is eljutott, hiszen

kedden már megjelentek a festő-mázolók, és szürkés színű olajfestékkel fedték le az erős kék színt.

Semmilyen szempontból – sem szakmailag, sem esztétikailag – nem felel meg a felújítás – válaszolta lapcsaládunknak Kiss Loránd restaurátor. Nemcsak a kinézet rettenetes, hanem az elfuserált munka is, az ahogy

a nem történelmi homlokzatra való olajfestékkel lemázolták a falat, ami fénylik és fél éven belül lepattogzik.

Fotó: Haáz Vince

Valószínű, hogy az előkutatások nem történtek meg, a felújítást igénylők nem értettek meg semmit abból, hogy egy műemlék épület restaurálásánál, azt megelőzően mit kell tenni – mondta Kiss Loránd. Például a homlokzati kerámiadíszek szerepét sem értették, hiszen akkor nem hagyták volna festetlenül. (Eredetileg ezeket a domborműves díszeket ugyanúgy festették, színezték, mint a homlokzat többi elemeit.)

Az esettel kapcsolatban Dan Mașca, a Szabad Emberek Pártjának vezetője is véleményt nyilvánított, Facebook-oldalán tette közzé, elfogadhatatlannak tartja, hogy műemlék épületeket, függetlenül attól, hogy a belügyminisztérium tulajdonát képezik, ilyen formában restauráljanak.

Fotó: Haáz Vince

„Eltekintve attól, hogy a városközpontban, a hadsereg tulajdonában áll, és kihasználatlan az épület, felháborító, hogy közpénz felhasználásával űznek gúnyt a közösség múltjából” – fogalmaz a pártvezető, aki a két alpolgármester nevét is megemlíti, a szociáldemokrata Sergiu Papuc és az RMDSZ-es Makkai Gergelyt, akik szerinte, „elintézték ennek is az engedélyeztetését”. Mașca január 6-án írásban iktatta a városházán a kérvényt, amelyet a városi főépítészhez intézett, és amelyben Daniela Miheț főépítész válaszára várva azt kérte, kaphasson egy másolatot az építkezési engedélyről a homlokzat tervrajzával, illetve azt is szeretné tudni, ki volt a tervezője a felújításnak, és az is érdekli, hogy a munkálatok hivatalos átadása, átvétele megtörtént-e már.

És Önnek hogy tetszik?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS