Hiánycikk az influenza elleni védőoltás, a jogosultak köre sem bővült

Hiánycikk az influenza elleni védőoltás, a jogosultak köre sem bővült

A koronavírus-járvány hatására az influenza elleni védőoltásra is megnőtt az igény. Pénzért is nehéz hozzájutni

Fotó: 123RF

Az oktatási rendszerben dolgozók szakszervezetének a kérése ellenére nem valószínű, hogy a pedagógusok felkerülnek az országos programban ingyenesen biztosított influenza elleni védőoltások prioritási listájára. Az ingyenes vakcinából mindeddig meglehetősen kevés érkezett Hargita megyébe, de még pénzért is nehéz beszerezni a védőoltást, ugyanis hiánycikk a gyógyszertárakban. Az oktatási rendszerben idén a szokásosnál is jobban tartanak a légúti megbetegedésektől, annál is inkább, mivel a szülők egy része felelőtlen a megelőzést illetően.

Széchely István

2020. október 17., 20:202020. október 17., 20:20

Egyelőre nem került be az oktatási személyzet az egészségügyi minisztérium irányítása alatt zajló influenza elleni ingyenes védőoltások országos programjába. Indokolt lenne ugyan, hogy ők is prioritási kategóriaként megkapják idén az influenza elleni védőoltást, de

az országos védőoltási programban a vakcinák közbeszerzési eljárásáig nem kerültek be az ingyenes oltásra jogosultak csoportjába, utólag pedig ekkora módosítást nehéz lenne elvégezni.

Továbbá nyilván anyagi korlátai is lennének ennek – mondta megkeresésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője.

Megalapozott aggodalom

Az oktatásban dolgozók érdekvédelmi tömörülése, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) már szeptember végén nyilvános kérést intézett Nelu Tătaru egészségügyi miniszterhez, amelyben kérte, hogy

a tárcavezető tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az oktatában dolgozók kérésre elsőbbséggel kaphassanak ingyenes influenza elleni ingyenes védőoltást.

Kérésüket az egészségügyi miniszter egy korábbi kijelentésére is alapozták, mely szerint

a pedagógusok részét kellene képezzék annak a kockázati csoportnak, amely jogosult az ingyenes védőoltásra.

Aggódnak amiatt, hogy mi fog történni a tanintézetekben amikor a koronavírus-járvány mellett elkezdődik az influenzaszezon is – jelentette ki Simion Hancescu, a FSLI elnöke, hangsúlyozva, hogy meglátásuk szerint

az oktatási intézmények minden munkatársát fenyegeti a megbetegedés veszélye, különösen a 60 évnél idősebb, különböző krónikus betegségekben szenvedő tanügyi alkalmazottakat.

Intézményesített védekezés

Néhány tanintézet igazgatójánál érdeklődve megtudtuk, az oktatásban dolgozók álláspontja megoszlik az influenza elleni védőoltással kapcsolatban. Van, aki korábban is minden évben beadatta magának az influenza elleni védőoltást, sőt, az egész családja is hasonlóan járt el, ők idén meg fogják tenni, mások soha nem adatták be maguknak és idén sem tervezik, továbbá vannak olyan pedagógusok is, akik egyszer rávették magukat, de rosszul voltak tőle, ezért nem ismétlik meg – számolt be tapasztalatairól Koncz Melinda, a székelyudvarhelyi Eszterlánc Napköziotthon igazgatója.

A légúti megbetegedések szezonjával kapcsolatban elmondta, a fülfájás, orrfolyás, lázas mandulagyulladás-megbetegedések időszaka már elkezdődött, és mivel a náthás megbetegedések és a koronavírus tünetei sok esetben nagyon hasonlóak, ezért ők

azt próbálják elérni, hogy semmilyen fertőző betegséggel ne menjenek napközibe a gyerekek.

A személyzet esetében a felelős magatartásban és az óvintézkedések betartásának a hatékonyságában bíznak, illetve, ha egy óvónő „megszortyogósodik”, akkor a társa helyettesíti két-három napig, az alatt pedig kiderül, hogy milyen jellegű megbetegedésről van szó – mondta. A gyerekek szűrése esetében annyit változtattak a korábbi gyakorlaton, hogy nem reggeli után végzik ezt el az egészségügyi szűrést, hanem kimondottan a szülő jelenlétében, már az érkezéskor, és

ha valamilyen fertőző megbetegedésre utaló jelet észlel az asszisztensnő, már a bejárattól visszafordítja az adott gyereket az őt elkísérő szülővel.

Már a szülők is kezdik megszokni, hogy nincs értelme ilyenkor próbálkozni, mert úgyis visszafordítják őket – magyarázta a napközi igazgatója.

A szülők egy része felelőtlen

Felelőtlen a kisebb gyerekek szüleinek egy része – véli Sebestyén Jolán, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum igazgatója.

Idézet
Mi tájékoztattuk a szülőket, hogy ha beteg a gyerek, ne küldjék iskolába. De a szülők részéről érzek egy kis felelőtlenséget: ha tüsszög, folyik az orra, akkor is itt van a gyerek. Főleg a kisebb osztályokban

– számolt be az utóbbi idők tapasztalatairól a tanintézet vezetője. Elmondta ugyanakkor, kérték azt is a szülőktől, hogy ne szervezzenek gyerekzsúrokat, születésnapokat a csoportos érintkezések elkerülése érdekében, de ezt nem tudják betartani, utólag titkolóznak, „aztán kiderülnek dolgok, ha egy járványügyi ankét történik” – azaz, hogy valaki kontaktszemély lehet, amiről nem tájékoztatta a tanintézetet. „Ezzel veszélybe kerül a gyerek, a társai, és mi, pedagógusok is. Ezt nem tartom helyesnek a szülők részéről” – hangsúlyozta.

Noha a tanintézet vezetője szerint rájuk hárul a legnagyobb veszély, ő is úgy tapasztalja, hogy

az influenza elleni védőoltással kapcsolatban két táborra oszlanak a pedagógusok, egyik részük – akik korábban is beadatták maguknak – élnének az ingyenes influenza elleni oltás lehetőségével, a másik részük viszont nem adatná be magának.

Hiánycikk az oltóanyag

A védőoltást idén még pénzért is nehéz beszerezni. Székelyudvarhelyi és csíkszeredai gyógyszertárakban is érdeklődtünk a készletekről, de minden patikában azt a választ kaptuk, hogy korábban ugyan kaptak, de nagyon hamar elfogytak az 55 lej körüli áron megvásárolható vakcinák. Volt olyan gyógyszertár, ahol

a közeljövőben várnak újabb szállítmányt, máshol leghamarabb december elején lesz kapható a vakcina.

Az országos programban Hargita megyébe mindeddig egy oltóanyag-szállítmány érkezett: 300 adag kisgyerekeknek beadható influenza elleni védőoltás, illetve valamivel több mint 2600 felnőtteknek szánt vakcina.

A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság idén 23 ezer dózist igényelt az egészségügyi minisztériumtól.

Tar Gyöngyi, az igazgatóság vezetője elmondta, a legutóbbi videokonferencián is kérte a tárca illetékeseitől, hogy a korábbi lehűlés miatt Hargita megyét vegyék előre az ellátási listán az ország géli megyéihez képest, hogy az ingyenes oltásra jogosultaknak időben beadhassák a vakcinákat. Az első szállítmányból a várandós nőket oltják be, illetve a gyerekeket öt éves korig.

A második oltóanyag-szállítmányt a hét végére, jövő hét elejére várják, abból az egészségügyi személyzetet immunizálják.

Az igazgatóság vezetője elmondta, többször is kérték a minisztériumtól, hogy a közintézmények ügyfélszolgálatain dolgozók számára is biztosítsanak védőoltást – hiszen ők naponta nagyon sok emberrel kerülnek kapcsolatba –, ám sajnos nem értek el változást ez ügyben. Arról viszont ígéretet kapott a minisztériumtól, hogy a korábbi évekkel ellentétben idén megkapja az igényelt mennyiségű influenza elleni védőoltást a megye.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. január 23., kedd

Kamarazenei alkalmak fiataloknak

Átváltozások címmel szervez kamarazenei alkalmakat Marosvásárhelyen az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.

Kamarazenei alkalmak fiataloknak
Kamarazenei alkalmak fiataloknak
2024. január 23., kedd

Kamarazenei alkalmak fiataloknak

2024. január 23., kedd

Két jármű ütközött az A3-as autópályán, egy személy megsérült

Egy furgon és egy teherautó ütközött össze az A3-as autópálya Maroskece és Marosludas közötti szakaszán kedden délelőtt – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Két jármű ütközött az A3-as autópályán, egy személy megsérült
2024. január 23., kedd

A mellrákos betegek lelki gyógyulását segíti a Kovászna Megyei Vöröskereszt

Tapasztalatcserére, beszélgetésre és szellemi feltöltődésre ad lehetőséget a mellrákkal érintetteknek a Kovászna Megyei Vöröskereszt támogatócsoportja, amely immár nyolc éve segít a betegek lelki gyógyulásában.

A mellrákos betegek lelki gyógyulását segíti a Kovászna Megyei Vöröskereszt
2024. január 23., kedd

Elsőként Marosvásárhelyen vetítik Koltai Lajos Semmelweis című filmjét Erdélyben

Erdélyben is látható lesz Koltai Lajos Semmelweis című filmje: elsőként közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti tripla vetítéssel várják az érdeklődőket Marosvásárhelyre január 28-án.

Elsőként Marosvásárhelyen vetítik Koltai Lajos Semmelweis című filmjét Erdélyben
2024. január 23., kedd

Jánó Mihály művészettörténész kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat

Jánó Mihály művészettörténész kapta idén a Háromszék Kultúrájáért díjat. Jó társaságba került, mert Kós Károly és Bánffy Miklós szelleme és hagyatéka is elevenen él a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum falai között.

Jánó Mihály művészettörténész kapta a Háromszék Kultúrájáért díjat
2024. január 23., kedd

Holló László előadása a csíkszeredai városházán

Holló László tart előadást Erkölcsös akarna-e lenni a láthatatlan ember? címmel a csíkszeredai városházán péntek délután. Az esemény minden érdeklődő számára nyitott.

Holló László előadása a csíkszeredai városházán
2024. január 23., kedd

Kedden újraindul a Zöldház program alkalmazása

Kedden 10 órakor üzemképessé válik a fotovoltaikus rendszerek telepítését támogató Zöldház program alkalmazása. Azoknak a pályázóknak, akik a program felfüggesztéséig nem választottak szerelőcéget, 90 nap áll rendelkezésükre, hogy ezt megtegyék.

Kedden újraindul a Zöldház program alkalmazása
2024. január 23., kedd

Esküvő- és fotókiállítás Székelyudvarhelyen

Az esküvőkről szól majd a hétvége Székelyudvarhelyen: elsőként az esküvői képek témakörében nyílt fotópályázat munkáit tekinthetik meg az érdeklődők csütörtökön, majd mintegy hetven kiállító mutatja be szolgáltatásait az Esküvő Kiállításon hétvégén.

Esküvő- és fotókiállítás Székelyudvarhelyen
2024. január 23., kedd

A puszta kiváncsiság vitt a romatelepre, ahol panaszáradat fogadott

Panaszáradat fogadta a Székelyhon munkatársait, akik a csíksomlyói romatelepre látogattak, hogy megtapasztalhassák, mennyire volt sikeres a három évvel ezelőtti tűzeset elszenvedőinek a visszailleszkedése a számukra biztosított konténerlakásokban.

A puszta kiváncsiság vitt a romatelepre, ahol panaszáradat fogadott
2024. január 22., hétfő

Drogdílert értek tetten Székelyudvarhelyen

Pszichoaktív hatású szerekkel való kereskedelem gyanújával indítottak eljárást egy magyar állampolgárságú férfi ellen a Hargita megyei rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának nyomozói.

Drogdílert értek tetten Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM