HIRDETÉS

 

Hazatért iskolájába a Csipike szerzője

Molnár Rajmond 2017. december 07., 21:40
HIRDETÉS

Emléktáblát állítottak csütörtökön Fodor Sándor csíksomlyói születésű írónak, a Csipike meseregény szerzőjének a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium dísztermében. Az emlékünnepséget az író születésének 90. évfordulója alkalmából szervezték.

Fotó: Gecse Noémi

Varga László, a Márton Áron Főgimnázium igazgatója ünnepi beszédében a csíksomlyói születésű író életútját mutatta be, többek között megemlékezett arról is, hogy annak idején Fodor Sándor is az akkori csíkszeredai gimnázium diákja volt.

HIRDETÉS

Fodor Sándor habitusa három fő összetevőből épült fel: nemzeti hovatartozása, családi háttere, neveltetése, valamint azok a tudatosan vállalt keresztény értékek, amelyeket hűségesen követett pályafutása során

– emlékezett az íróról Varga.

Fotó: Gecse Noémi

Könyveiben is kereste a választ

Ezt követően Molnár Vilmos író, a Székelyföld folyóirat szerkesztője Fodor Sándor irodalmi munkásságát méltatta. Arra is kitért, hogy a csíkszeredai önkormányzat többek között egy szoborcsoport elkészíttetésével emlékezne meg az íróról. Mint fogalmazott,

Fodor Sándor emléke nem merül feledésbe, az iskolában elhelyezett emléktábla révén pedig az író hazatér iskolájába.

„Fodor Sándor könyveiben is kereste a választ, a saját élete által feltett kérdésekre. Mindegyik egyfajta számvetés a múltjával és jelenével, az egész életével” – fogalmazott Molnár Vilmos.

Fotó: Gecse Noémi

Koszorúk az emléktáblánál

A beszédek után hét diák olvasott fel az író önéletrajzi regényéből, majd

Varga László iskolaigazgató, a tanintézet diáktanácsának elnökével leleplezte az emléktáblát, amelyet Dóczy András csíksomlyói szobrász-kőfaragó készített.

Az emléktáblához koszorút helyezett a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium részéről Tamás Levente igazgató, valamint a csíkszeredai önkormányzat részéről Füleki Zoltán alpolgármester. Az emlékünnepségen közreműködtek a Márton Áron Főgimnázium diákjai és énekkara.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS