Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Három udvarhelyszéki községben is pusztított az árvíz

Fülöp-Székely Botond 2020. június 26., 20:09

Felsőboldogfalva, Bögöz és Székelyderzs községekben léptek ki medrükből az esőzések miatt a patakok, de a feltelt árkok is problémát okoztak csütörtökön. A víz házakba, pincékbe és udvarokba ment be, ugyanakkor utakat és hidakat is megrongált.

Három udvarhelyszéki községben is pusztított az árvíz
galéria
Elöntött háztartások, megrongált hidak és utak jelzik a víz útját Székelyderzsben Fotó: Beliczay László

„Évtizedek óta nem volt ekkora árvíz, mint csütörtökön” – mesélte pénteken egy székelyderzsi lakos, akinek a pincéje telt fel. Mint a helyszínen tapasztaltuk, az esőzések miatt nagy mennyiségű víz zúdult alá a dombokról, így megáradtak a patakok, valamint felteltek a sáncok is, amelyeket a nagy mennyiségű hordalék dugított el.

Fotó: Beliczay László

Egy hidat szinte teljesen elsodort a megáradt patak, így négy háztartás záródott el a külvilágtól. Még az áradás után is veszélyes volt akár gyalogszerrel is használni az átkelőt. Az lezúduló víz ezenkívül számtalan pincét, és háztartást is elárasztott, kapubejárókat mosott el, valamint kövezett utakat tett járhatatlanná. A lakók arról is beszéltek a helyszínen, hogy két tehénbe is belecsapott a villám a legelőn az esőzések idején. A Székelymuzsna és Agyagfalva közötti aszfaltozott szakaszon is keletkezett kár, az útpadkát mosta el a lezúduló eső. 

Fotó: Beliczay László

Szintén problémákat okoztak a patakok és a feltelt árkok a Felsőboldogfalva községhez tartozó Sükőben, Farcádon, Hodgyában és Bikafalván – tudtuk meg Sándor József polgármestertől. Mint mondta, több helyen tett tönkre utakat a sükői Rezből lezúduló víz, amely Sükőben egy háztartásba is betört.

A lentebb lévő településeken már jobban védekezhettek az ár ellen, hiszen az embereket értesítették a helyzetről, így

negyven percük volt a javaik és állataik biztonságba helyezésére az ár érkezéséig.

Sándor József rámutatott, a mostani esetet leszámítva az összegzések szerint mintegy 1,1 millió lejes kár keletkezett az infrastruktúra területén község településeit sújtó árvizek miatt.

Fotó: Beliczay László

Bögöz községben Székelydobóban és Vágásban tört be több háztartásba a víz, itt a lakók igyekeztek rendet tenni, mivel nem feltétlenül volt szükség az önkéntes tűzoltók beavatkozására – tudtuk meg Szígyártó János Attilától, a Bögözi Pagyvan Tűzoltó Egyesület vezetőjétől. Közölte, a lezúduló víz aszfaltozott és kövezett utakat is megrongált az említett helyszíneken. Ezenkívül Bétában és Agyagfalván is voltak problémák az áradás miatt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat