Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hamarosan elkészülnek a póthíddal, hogy aztán elbonthassák a régit Décsfalvánál

Fülöp-Székely Botond 2019. november 14., 20:32
HIRDETÉS

Hamarosan elkészül a póthíd a 137-es megyei út décsfalvi szakaszán lévő fémszerkezetű átkelő mellett. Utóbbi lebontását és újjáépítését ezután rögtön el is kezdi a kivitelező, egy különleges technológiát alkalmazva az alapozásnál.

A végéhez közeledik a póthíd építése, két hét múlva már ezen közlekedhetnek az autósok Fotó: Erdély Bálint Előd

Helyszíni szemlén volt csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az újjáépítésre váró décsfalvi átkelőnél, ahol a végéhez közeledik a munkálatok idejére létrehozandó póthíd kivitelezése. Mint mondta, utóbbi építkezés során olyan csöveket találtak a földben, amelyekről nem rendelkeztek a tervrajzok, így egyeztetnie kellett a munkát elvállaló céggel, de sikerült megoldást találni a problémára.

Lezárják az átkelőt

Borboly Csaba lapunknak elmondta, még ezen a héten befejeződnek a póthíd megépítésével kapcsolatos lényegi munkálatok, hétfőtől pedig tizenöt centiméter vastag betonréteggel vonják be az ideiglenes átkelőt. Utóbbi anyag megszilárdulásáig további hét napot kell várni, csak azután használhatják majd az autósok. „Arra kérjük a lakókat, ez idő alatt ne lépjenek majd a póthídra, hogy az minél jobb minőségű legyen” – kérte a tanácselnök.

Amint a 640 ezer lej értékű póthíd használható lesz, azonnal le is zárják a 137-es megyei úton lévő átkelőt, hiszen elkezdődik annak lebontása és alapozása. Úgynevezett mélyalapozásról van szó, amely 14–15 méter mélyen történik. A kivitelező az időjárási viszonyok ellenére minőségi munkát fog végezni, hiszen egy

különleges berendezést visznek a helyszínre, amellyel forró vizet fecskendezhetnek a munka során leöntött beton körül lévő földbe, hogy az megfelelően szilárduljon meg

– magyarázta Borboly, hozzátéve, hogy biztonsági szempontból nagyon fontos munkafázisról van szó.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jövő nyárra kész lehet

Az új, összesen 3,9 millió lej értékű átkelő, amelynek megépítését a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozza, a számítások szerint jövő nyáron készül majd el – remélik. A kivitelező addig dolgozik idén, amíg az időjárási viszonyok engedik, aztán tavasszal folytatja a munkát. Egy

betonelemekből összeállított új átkelő fog épülni, amely nagyobb vízáteresztő képességű az előzőnél, valamint harminc tonnáig terhelhető.

„Úgy érzem, túl vagyunk a legtöbb nehézségen, ami az új híd megépítését gátolta, most már remélhetőleg haladni fog a munka” – zárta érdeklődésünkre megyei önkormányzat elnöke.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS