Gyógyturisztikai paradicsom lehetne Hargita megye, ha élne a természet adta lehetőségekkel

Gyógyturisztikai paradicsom lehetne Hargita megye, ha élne a természet adta lehetőségekkel

Hargita megye nagyon gazdag természetes gyógyászati erőforrásokban, de a lehetőségek egy része kiaknázatlan

Fotó: Gecse Noémi

Hargita megye bővelkedik rehabilitációs kezelésekre alkalmazható természeti erőforrásokban, ám az ásvány- és gyógyvizek, termálforrások, mofetták, helyi fürdők jó része kihasználatlan, vagy számtalan hiányosság miatt nem integrálható az egészségügyi rendszer szolgáltatási közé. Hargita megyében mindössze öt, rehabilitációs kezeléseket végző szolgáltató áll szerződéses viszonyban az egészségbiztosítási pénztárral, ezekben is csak ambuláns kezeléseket végeznek. Nagy lehetőségek lennének a gyógyturizmusban, de ehhez beruházásokra és szakorvosokra volna szükség.

Széchely István

2021. október 24., 13:362021. október 24., 13:36

Noha a mozgásszervi betegségektől, a krónikus ideggyulladásokon, szív-érrendszeri bántalmakon és nőgyógyászati problémákon át az emésztőrendszeri bajokig, bőrbetegségekig számtalan kóros állapot kezelésében nagyon hasznosak a gyógyvizek és -iszapok, ásványvizek, gáz- és termálforrások, Hargita megyében – amely rendkívül gazdag ilyen természeti erőforrásokban – ezek jó része kihasználatlan.

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral mindössze öt, rehabilitációs kezeléseket végző szolgáltató áll szerződéses viszonyban, azaz a biztosítottak csak ezekben juthatnak ilyen jellegű ingyenes kezelésekhez.

A kapacitás szűkös, de még annak egy részét is más megyékből érkező betegek használják ki, jellemzően előjegyeztetésre és várakozásra van szükség a kezelésekhez való hozzáférésnél.

„Hargita megyének komoly potenciálja van, ami az egészségügyi turizmust illeti. De a természeti erőforrások adta lehetőségekhez képest nagyon kevés az ilyen jellegű központ, és ezeknek a területi megoszlása sem megfelelő. Egy sincs például a székelyudvarhelyi zónában, csak a székelyudvarhelyi kórház. Ott van például Parajd, ahol van welnessközpont, sósfürdő, csak éppen egy olyan kezelőbázis nincs, ahol a betegségek gyógyulását orvosi felügyelet alatt, rehabilitációval lehetne segíteni. Vagy ott van Hargitafürdőn a mofetta, stb. Ezeket vagy kezelőbázisként kellene működtetni – de annak vannak feltételei –, vagy úgy, ahogy elindult ez a folyamat Büdösfürdőn, integrálni bizonyos egészségügyi szolgáltatók tevékenységébe. Például, ha a megyei sürgősségi kórház átveszi a büdösfürdői bázist, akkor van egy újabb lehetőség, amit biztosítani tud a betegeinek. De miért ne működtethetne a székelyudvarhelyi kórház is egy ilyen részleget Parajdon? Beruházás, koncesszió, a lehetőségek jobb kihasználása – ezek mind össze kell jöjjenek, illetve megfelelő finanszírozás is kell, és a jóváhagyási procedúra, hogy lehessen használni azt a vizet, legyen az termálvíz vagy ásványvíz, gyógyítási célra” – ismertette a jelenlegi helyzetet és a lehetőségeket Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója.

Fotó: Gecse Noémi

A biztosítás rendszeren belül jelenleg két tusnádfürdői szolgáltató, a csíkszeredai, illetve a székelyudvarhelyi kórház, valamint egy csíkkarcfalvi egység végez rehabilitációs kezeléseket Hargita megyében, ezek is csak ambuláns, azaz nem beutalásos rendszerben.

Régen az egész országból, sőt, Európa más részeiről is sokan jöttek Hargita megyébe ilyen gyógykezelésekre,

Duda Tihamér szerint vissza kellene térni a lehetőségek oly mértékű kihasználására, mint akkor. Ehhez viszont számtalan gyógy-, ásványzív-, termálvíz- és gázforrást be kellene vizsgáltatni. Igaz ugyan, hogy ezeknek a gyógyhatásáról az elmúlt évszázadok során már számtalan feljegyzés készült, de ezt be kell bizonyítani ahhoz, hogy egészségügyi szolgáltatásként integrálhatóak legyenek az egészségügyi rendszer szolgáltatásai közé – hangsúlyozta az egészségbiztosítási pénztár vezetője. Egy példát is említve hozzáfűzte:

Nagyon örülünk például annak, hogy Tusnádon beindult a wellnessközpont, mindenki tudja, hogy milyen gyógyhatása van annak a víznek, de addig, ameddig nincs ez dokumentálva, nem lehet más, csak egy wellnessközpont.

A források bevizsgálását a beruházók vagy az önkormányzatok kellene megrendeljék. Az ilyen jellegű lehetőségek kihasználását és a fejlesztéseket illetően ugyanakkor

gondot jelent a rehabilitációs szakorvosok hiánya is: kevesen végeznek ilyen szakon, és őket általában már az egyetemi éveik alatt elcsábítják máshová.

Néhány fejlesztés azonban e téren is történt az elmúlt időszakban. A büdösfürdői kezelőbázist, amelyet korábban átvett egy magánvállalkozás, ám végül nem tudta elindítani, a megyei önkormányzat és a csíkszeredai kórház közös fejlesztési stratégiája szerint átveszi a kórház, és intézményesített formában fogja működtetni. Borszéken is felépült egy kezelőbázis, amelyet várhatóan már idén befejeznek, ugyanakkor a gyergyói térségben is van ilyen lehetőség – tájékoztatott Duda Tihamér.

A biztosító által finanszírozott beutalásos kezelések hossza 14-től 21 napig terjedhet

Fotó: Veres Nándor

„Ha vannak ilyen beruházások, kezdeményezések, azokat mi támogatjuk, azáltal, hogy elmondjuk, milyen feltételeknek kell eleget tegyenek, hogy szerződést köthessenek az egészségbiztosítási pénztárral, és ha ezeknek megfelelnek, szerződést is kötünk velük.

Azt szeretnénk, hogy két év múlva arról tudjunk beszámolni, hogy a meglévő öt szolgálató még kettő-hárommal bővült, amelyek újabb lehetőségeket jelentenek ezen a palettán, ami egyelőre nálunk eléggé szűkös. Meg kell erősíteni a Hargita megyei egészségügyi turizmust.

Ehhez elsősorban szakemberek és beruházások kellenek. Ebben a folyamatban részt vehetnek magánvállalkozások, de akár önkormányzatok is üzemeltethetnek ilyen jellegű központokat, illetve kórházak is” – mondta.

Fotó: Veres Nándor

Mit finanszíroz a biztosító?

A biztosítási rendszerben a rehabilitációs kezelésekre biztosított állami finanszírozás jelenleg nem elegendő. A megyei egészségbiztosítási pénztár havonta 78 ezer lejt tud folyósítani e célra az öt szolgáltatónak. Számításaik szerint havi 95 ezer lejre lenne szükség, hogy a betegek várólista nélkül hozzáférjenek a kezelésekhez. A szolgáltatók számának a növelésével azonban az e célra lehívható összegek is növelhetőek lennének.

Rehabilitációs szakterületen 10 szakorvos dolgozik a megyében, a betegek száma, akik ilyen jellegű kezelésekben részesülnek havonta, átlagban 700 körül mozog. A rehabilitációs kezelések nem csak a természeti erőforrásokkal történő gyógyítást foglalják magukban, az eljárások közé tartozik a rádiófrekvenciás kezelés, gyógytorna, hidrokinetoterápia, a masszázs, és még számtalan más eljárás. A biztosítottak szakorvosi küldőpapírral vehetik igénybe ezeket, az ambuláns kezelések időszaka 21 napig terjedhet évente, ez szakorvosi javaslatra legfeljebb két részre osztható.

Az egészségbiztosító pénztár által finanszírozott ambuláns kezelések legfeljebb négy különböző eljárás alkalmazását teszik lehetővé naponta, és ezek közül kettő természeti erőforrást hasznosító terápiás lehetőség kell legyen ott, ahol erre lehetőség van. A biztosító által finanszírozott beutalásos kezelések hossza 14-től 21 napig terjedhet, amelyek szintén két részre oszthatók, de egy kezelés hossza nem lehet rövidebb öt napnál, és legalább négy különböző kezelési eljárás alkalmazást kell tartalmazzanak naponta.

1 hozzászólás
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 95. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 95. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

Újból ég a száraz növényzet a Székelyudvarhely kadicsfalvi határában álló Rez-tetőn, ezúttal is a domboldal erdős részén csaptak fel a lángok.

Ismét ég a Rez-tető
Ismét ég a Rez-tető
2022. március 22., kedd

Ismét ég a Rez-tető

2022. március 22., kedd

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa

Jusson lélegzethez a Hargita megyei kormányhivatal, a munkája legyen könnyebb és hatékonyabb – ez a rövid távú cél, amit kitűzött magának Petres Sándor, a megye frissen kinevezett prefektusa. 

Elképzeléseit ismertette Hargita megye frissen kinevezett prefektusa
2022. március 22., kedd

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők

Az elmúlt néhány hónapban negyven, tavaly ősz óta pedig csaknem száz százalékkal emelkedett a gabona ára. Kedden reggel kilátogattunk a székelyudvarhelyi barompiacra, hogy felmérjük a gabonapiacot.

Az egekbe szökött a gabona ára, bizonytalanok a termelők
2022. március 22., kedd

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat

Hosszabbított nyitvatartással fogadják az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokráciaközpontjai a levélszavazatokat április 2-áig, az erdélyi politikai szervezet ugyanis felvállalta, hogy eljuttatja a levélborítékokat a magyarországi külképviseletekre.

Részvételre buzdít az EMNT, fogadják és várják a levélszavazatokat
2022. március 22., kedd

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része

Egy hete kezdődött el a népszámlálás önkitöltős szakasza, szombatig csaknem hatszázezren éltek is ezzel az online lehetőséggel. Az elmúlt hét tapasztalatai azonban rámutattak a rendszer buktatóira is.

Buktatókat is rejt a népszámlálás online része
2022. március 22., kedd

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra

Befejezte a kivitelező a rábízott építkezést, így már csak kisebb, az önkormányzatra háruló munkálatok vannak hátra, a közel háromszáz háztartást érintő zeteváraljai szennyvízhálózat üzemképességének eléréséhez.

Ha ezt a problémát megoldják, elkezdődhet a lakók rácsatlakozása szennyvízhálózatra
2022. március 22., kedd

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen

Elhanyagolt, rossz állapotban áll a gyergyószárhegyi Énkány utcában az a régi harangláb, amelynek rendbetételére készülnek. Egy színjátékot készülnek előadni, amelynek célja a közösség figyelmének felhívása a csengettyű felújításának fontosságára.

Helyi színdarabot adnak elő a csengettyű felújításáért Gyergyószárhegyen
2022. március 22., kedd

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel

Stagnál a koronavírus-járvány Hargita megyében, ahol mindössze öt-hat új esetet igazolnak naponta, és a kórházban ápoltak száma is jelentősen lecsökkent, így több intézményben is lehetővé tették a betegek látogatását.

Több kórházban is engedélyezték már a beteglátogatást, de van, ahol már visszaélnek ezzel
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM