Visszavásárolja a város a gyilkostói területeit

Visszavásárolja a város a gyilkostói területeit

Fotó: Pethő Melánia

Budapesten tartotta közgyűlését a Monturist Kft., amelynek többségi tulajdonosa Budapest V. kerülete, vagyis Belváros-Lipótváros önkormányzata, Gyergyószentmiklós pedig kisebbségi tulajdonjogot birtokol. Volt mit tisztázni azok után, hogy nemrégiben Gyergyószentmiklós felszámolási eljárást kezdeményezett a közös cég ellen.

Gergely Imre

2014. május 14., 13:282014. május 14., 13:28

Jó hangulatban zajlott a május 6-ai közgyűlés, a budapestiek pedig nem tettek ellenvetéseket azzal kapcsolatban, hogy a gyergyóiak visszavásárolják a cég többségi tulajdonát – közölte Mezei János polgármester. Hogy konkrétan milyen módon történik meg a tulajdonváltás, arról a június 16-ai közgyűlésén fognak tárgyalni. Erre az időpontra egy új közgyűlést hívnak össze.

Mezei elmondta, Gyergyószentmiklós elképzelése az, hogy első lépésként a Monturist többségi tulajdonát szerezné meg a város, vagyis a teljes tulajdon 50 százalékát valamivel meghaladó részt. Most kicsivel kevesebb, mint  50 százalék van a gyergyói önkormányzat tulajdonában. Mezei úgy tervez, várhatóan 10 százalékot vásárol meg első lépésként Gyergyószentmiklós, a későbbiekben pedig több részletben a teljes tulajdont.

A budapestiek kinyilvánították, nem szeretnének beruházni a Monturistba, s szívesen eladnák a tulajdonjogot. Azt javasolták, most, egyszerre vásárolja meg ezt Gyergyószentmiklós. „Ennek akadálya, hogy a teljes, több mint 50 százalékhoz nincs elegendő pénz városunk költségvetésében. A törzstőke teljes értéke 230 ezer lej” – mondta el Mezei.

Tét: a gyilkostói területek

A Monturist Kft. 1996-ban történt megalapításához Gyergyószentmiklós 4,5 hektárnyi gyilkostói területtel, Budapest Belváros pénzzel járult hozzá. Mezei János egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, ezek a területek azóta semmilyen hasznot nem hoznak a városnak, s mivel nincsenek saját tulajdonában, fejlesztési pályázatok lehetőségeit sem lehet kihasználni. Ezért szeretné mindenáron visszaszerezni a városnak a területeket, még úgy is, ha a Monturist a felszámolás sorsára jut. 

Amint a város többségi tulajdont szerez a cégben, akadály nélkül dönthet a területek sorsáról. Mezei elmondta, ha ez megtörténik, nem feltétlenül számolnák fel a céget, hanem még az is elképzelhető, hogy tevékenységi körét bővítve egy jövedelmező vállalkozássá szerveznék át, akár az V. kerülettel közösen – mondta el Mezei.

A Monturist ellen felszámolási eljárás van folyamatban amiatt, hogy a cégnek jelentős adótartozása  van a város felé. A felszámolás  azonban megállítható – fejtette ki a polgármester. A Monturist jövedelme egyébként jelenleg nagyrészt a tó közelében található emléktárgyárusító bódék, lacikonyhák által fizetett területbér.

Elszámoltatás lesz

A közgyűlésen a két város képviselői, illetve Virág Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója volt jelen. Mezei János elmondása szerint a budapestiek is az ügyvezető tevékenységének felfüggesztése mellett szavaztak. Virág Zsolt tevékenységét átvilágítják. Ha kiderül, hogy vannak hibák, s valaki hibázott, azt számon is fogják kérni – közölte a polgármester. Az átvilágításnak június 16-áig meg kell történnie, Virág Zsoltnak pedig ez alatt az önkormányzat rendelkezésére kell bocsátania minden kért dokumentumot, válaszolnia kell minden olyan kérdésre, ami a cég tevékenységével kapcsolatos. A felfüggesztés ideje alatt nem köthet új szerződéseket, például banki átutalásokat sem tehet, kivéve ha adók kifizetéséről van szó – ismertette Mezei János, hozzátéve, hogy amint megtörténik a közgyűlés, új igazgatót neveznek ki.  

Virág Zsolt törvénytelenségeket lát

„A közgyűlés nem a tevékenységem felfüggesztéséről döntött, hanem arról, hogy a június 16-ai közgyűlésig ne kössek semmiféle szerződést a bérlőkkel. Én ehhez tartom magam” – válaszolta Virág Zsolt a múlt heti közgyűlés rá vonatkozó határozatával kapcsolatban.

Virág közölte: a budapesti közgyűlésen ismertette a tényt, hogy Gyergyószentmiklós vezetősége jogtalanul tulajdonított el területeket, a cég törzstőkéjéből, azokból, amelyeket 1996-ban, a cégalapításkor a városi tanács betett a társaságba. Négy és fél hektár területből 1,7 van eltulajdonítva, elsősorban polgármesteri rendelet alapján. Erre vonatkozóan bűnügyi feljelentést tettek az ügyészségen – mondta, hozzátéve: „A polgármester úr mindent megpróbál elkövetni, hogy engem minél hamarabb eltávolítson a kft. éléről. Felvetődik bennem a kérdés, hogy talán ezzel próbálja eltussolni azokat a törvénytelenségeket, amelyeket talán elkövetett.”

Az ügy részleteiről elmondta, hogy Mezei János polgármesteri rendelettel szolgáltatott vissza egy igénylő magánszemélynek olyan területet, ami addig a cég tulajdonában volt, annak ellenére, hogy törvény kimondja: egy kft. törzstőkéjéhez csak közgyűlési határozattal lehet hozzányúlni. Ilyen határozat pedig nem született. Virág elmondta, kiderítette, a visszaigénylőnek az államosításkor nem is ott volt területe a tó közelében, hanem egy kilométerrel távolabb.

Várjuk a budapestiek válaszait
A közgyűlésen történtekkel, az ott sorra került tárgyalásokkal kapcsolatban kérdéseket tettünk fel Budapet V.kerülete, Belváros-Lipótváros önkormányzata illetékeseinek is. Egyelőre nem kaptunk választ. Amennyiben azok megérkeznek, ismertetni fogjuk olvasóinkkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!