Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Svájci gyógyír a gyergyói betegségre

Baricz-Tamás Imola 2014. február 20., 17:27 utolsó módosítás: 2014. február 20., 18:10

Egy svájci állatorvos vette fel a kapcsolatot a gyergyói ismerőseivel, hogy megoldást kínáljon a kóbor kutyák jelentette problémára. A kutyaügyről Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere és a Svájci Állatorvosok Romániáért Egyesület (STAR Romania) képviselője, Joseph Zihlman tájékoztatott.

Svájci gyógyír a gyergyói betegségre
galéria
Fotó: Baricz Tamás Imola

 

„A svájci egyesület segítséget nyújt, hogy humánusabb módon tudjuk kezelni a kóborkutya-problémát. Az ősz folyamán már elkezdődött a program kidolgozása, hogy a jogszabály által előírt, a befogástól számított tizennégy nap elmúltával ne kelljen a kutyákat elaltatni. A svájci támogatóink abban segítenek, hogy kezelni tudjuk és jó körülmények között tovább tarthassuk az állatokat, bővíthessük a menhelyet, majd külföldi gazdákat találva örökbe adhassuk azokat” – fogalmazott tegnap Mezei János a friss partnerséggel kapcsolatosan.

A közös program háromlépcsős

Az önkormányzat által létrehozott Vitalissima cég a menhely működtetője, ahol 35 kutyát tudnak befogadni. A kóborló ebek befogására felszereléseket vásárolt a cég, illetve gyepmestert alkalmazott, továbbá a kutyák szállítására átalakított autó is rendelkezésre áll. A svájci partnerrel a közös programot háromlépcsősre tervezték. A menhely működtetése és a kutyák begyűjtése lenne az első fontos lépés. Ezt követné a városban élő kutyák nyilvántartásba vétele, ivartalanítása, ezzel párhuzamosan indítanák el a lakosság, különösképpen a fiatalok, gyerekek tájékoztatását, felkészítését a felelős kutyatartásra, amelyhez a svájci szóróanyagok magyar nyelvre fordítását nemsokára elkezdik. Továbbá nem tartják kizártnak a gyerekek számára táborok szervezését sem, ahol szintén a felelős állattartás fontosságát helyeznék középpontba – mondták el.

Összefogásra van szükség

„El szeretnénk érni, hogy december 1-ig egy kóborló állat se legyen Gyergyószentmiklós utcáin, terein” – hangsúlyozta a polgármester. „Közösen kell tenni a probléma megoldásáért, összefogásra van szükség, a város minden lakójának támogatására számítok. Az év elejétől bevezetett illeték befizetése is a tevékenységet segíti, igaz, hogy kis összeggel, ami mindenképp fontos. A STAR Románia támogatásával elkezdett projekttel a közbiztonságot tudjuk növelni” – fűzte hozzá.   

Ingyenes ivartalanítás

A projekt másik részeként idén ingyenesen biztosítanak lehetőséget a kutyatartók számára, hogy ivartalaníttassák kedvenceiket, ugyanakkor chippel is ellátják az állatokat. A svájci partner szerint a helyi állatorvosoknak kell majd nagyobb szerepet vállalniuk a program kivitelezésében, a feladatot vállaló orvos költségeit ők állják a lakók helyett. A tulajdonképpeni műtétet az engedélyezett, az állatorvosi kollégiummal szerződésben álló állatorvos végzi. A törvény szerint ebben az évben minden egyes kutya nyilvántartásba kell kerüljön. Jövőtől ezeket a beavatkozásokat az állattulajdonosoknak kell finanszírozniuk.

„Minden svájci állatorvos támogat”

Joseph Zihlman állatorvos nem érkezett üres kézzel, gyógyszereket és több tonna élelmiszert tartalmaz az a rakomány, melynek a mai nap folyamán kell megérkeznie Gyergyószentmiklósra. Mint mondta, régi kapcsolat fűzi több gyergyóihoz, köztük Baróti Lajos állatorvoshoz és Kastal Lászlóhoz. A kapcsolat létrejöttéről Joseph Zihlmann elmondta, amikor arról értesült, hogy „kutyákat kivégző központ létesítését tervezik itt”, arra gondolt, tennie kell ennek megakadályozása érdekében. A romániai kutyaprobléma súlyosságáról tizennégy svájci állatorvossal is tárgyalt. „Megfogalmazódott bennünk, hogy feladatunk ezen változtatni. Ez nem történhet meg Gyergyóban, ezért létrehoztuk az egyesületet” – mondta. Hozzátette: „Svájcban az összes állatorvos támogatta a kezdeményezést, az emberek a rendelőkbe vihették be adományaikat, és egy szállítócég jóvoltából érkezhet a kutyákat segítő adomány.”

„Nem támogatom az exportálást, de...”

„Olyan mintaértékű projektet szeretnénk megvalósítani, ami más településeken is alkalmazható lesz, akár egész Romániában működhet” – fejtette ki Zihlmann. Részletezte: nem az a céljuk, hogy minél több kutyát összegyűjtsenek, és a menhelyen tartsák életük végéig, hiszen ez az állatoknak nem jó, mert ott még rosszabb a sorsuk, mint az úton. Éppen ezért arra fektetik a hangsúlyt, hogy a menhely begyűjtő központként működjön, ahol kezelik a kutyákat, majd családoknak adják tovább. Csupán az agresszív vagy beteg ebeket altatják el. A tervek szerint különböző alapítványokkal fognak együttműködni, az egészséges kutyákat külföldi családokhoz juttatják el. „Nem támogatom az exportálást, de jelenleg nincs más megoldás” – fogalmazott az állatorvos.

A kutyatartás felelősséggel jár

„Szerintem nemcsak a gyergyói, hanem az egész romániai lakosság meg kell értse, hogy a kutyatartás felelősséggel jár. Jelenleg az emberek még nincsenek erre felkészülve, ezért van szükség az informálásra” – mondta az állatorvos, aki úgy véli, a 40 évvel ezelőtt Svájcban is bekövetkezett változás itt is megvalósítható, de ez akár 10 évbe is telhet. A lakosság, főleg a gyerekek szakemberek általi tájékoztatása nagyon fontos. „A felelős állattartásra nevelés terén, mivel Gyergyó egy zártabb térség, remélem, sikerül rövidebb idő alatt eredményeket felmutatni. Nem kell mi kitaláljuk a spanyolviaszt, hanem a mások által kidolgozott programot a legjobb tudásunk szerint kell működtetnünk, ezért vagyok itt, ez az én feladatom” – fejtette ki az állatorvos.  

A megállapodás egyelőre bizalmon alapszik

A városunkba immár két évtizede is visszatérő állatorvos a szerződéskötés kapcsán elmondta: „A szívben köttetett szerződést nem kell papírra vetni, nem kell aláírni, ez így működik Svájcban. A papír mindig veszekedéshez vezet. Eddig dolgoztunk, valószínű a szerződésekre, a formaságokra is sor kerül. A szakemberek és a politikusok össze kell fogjanak a probléma megoldásában, és azt látom, hogy itt összedolgozunk”.

Mezei János polgármester elmondta, egyelőre bizalmi alapon működik a kapcsolat az önkormányzat és a svájci partner között, szerződéskötésre nem került sor. „Minden, a városba érkező támogatásról dokumentum készül, mindenki végzi a feladatát, és betartja a szavát” – fogalmazott Mezei. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
12 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS