HIRDETÉS

Régi mesterségeket is felidéztek a gyergyóremetei gazdanapon

Gergely Imre 2015. október 26., 11:16

A szarvasmarhák, juhok, lovak, és egyéb háziállatok sokaságát látva bárki megállapíthatta a 3. remetei gazdanapon: értenek a gazdálkodáshoz a községben lakók. Minőségre, jólétre utalt az összkép.

„A gazdák találkozzanak, mutassák meg egymásnak és a többi falubelinek, hogy mit termeltek, milyen állatot neveltek. Beszélgessenek egymással, osszák meg az év során tapasztaltakat, tanuljanak egymástól” – vázolta a gazdanap célját Bakos József, Gyergyóremete alpolgármestere. „Fontos, hogy a remeteiek lássák, terményért kihez érdemes fordulni, és kitől lehet tanácsot kérni, ha úgy adódik” – tette hozzá. A vasárnapi gazdanapon a falu labdarúgópályáján az idegen látogató is láthatta, van, amit megmutassanak a remeteiek. Több, mint ötven gazda hozta ki, mutatta meg állatait, de emellett több mesterember is „kiköltözött” a helyszínre. Kolompkészítő, kovács, és ács is dolgozott itt, de káposztás kádat és egyéb fából készült használati eszközt is lehetett itt vásárolni. Ilyen termékekért tehát nem kell kimenni a faluból – mondta el Czikó Dezső, gazdálkodó, az esemény egyik szervezője.

A szervezők elmondták, a gazdanapon különösen figyelnek a hagyományok megismertetésére, megtartására, folytatására. A modern technikát, gépeket, traktort a munkához használjuk, de most nem ejtünk szót róluk – mondja Czikó Dezső. Most a régi, ősöktől örökölt szokásokat, tevékenységeket helyezték előtérbe. Ezért tartottak bemutatót cséplésből hagyományos cséplőgéppel, ezért állítottak fel esztenaházat, és ezért lehetett kipróbálni a szövést is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS