Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Falumúzeummal bővítenék a szociális központot Gyergyócsomafalván

Tamás Gyopár 2016. május 09., 21:31 utolsó módosítás: 2016. május 09., 22:46

Egy éve adták át Gyergyócsomafalván a szociális központot. Ma már az a terv, hogy napi nyolc órán át állandó személyzet fogadja az érdeklődőket, valamint falumúzeum és műhely is működjön a portán.

A létesítmény azzal a céllal épült, hogy otthona legyen minden korosztálynak, helyet adjon különböző csoportosulásoknak, közösségépítő rendezvénynek, hogy teret biztosítson arra is, hogy az idősebbek átadják tudásukat az ifjaknak.  Az Európai Unió Vidékfejlesztési Alapjának támogatásából épült e ház a plébániaépülettel szemben, egy takaros parasztház mellé.

Az ingatlan helyet adott számos rendezvénynek. Heti rendszerességgel, hétfőn Aviva-gyógytornán vehetnek részt a csomafalvi hölgyek, a Caritas munkatársai itt tartják az idősebbek számára a mozgásfejlesztést, szintén hetente a nyugdíjas klub tagjai is itt gyűlnek össze – tudtuk meg Bartalis Judit Máriától, a központ irányítójától.

A gyermekek otthona is ez az épület, bábszínházban és bábkészítő foglalkozáson vehettek részt a gyermeknapi rendezvényen, a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok számára orientációs tréninget tartottak nemrég. Itt tanulhatták meg a tej- és húsfeldolgozást több hónapos tanfolyam keretében a jelentkezők, a szociológusok is tábort „vertek”: egy hétig zajlott a településfelmérés a nemzetközi tábor keretében. Turisztikai konferenciát tartottak nemég szintén ebben az épületben, amikor is a testvértelepülésekkel együtt a turizmus fellendítéséről értekezett a községvezetés, illetve a szakemberek. Cukorbetegek találkozójának is helyet adott az impozáns központ, valamint több héten át a két családorvos valamint a fogorvos ebben a házban látta el a betegeket, amíg a rendelő épületének felújítása zajlott.

Nőnapra az idősek klubja tolfosztót szervezett  kukoricafőzéssel, és diákokkal közösen kalákáztak, ráhangolva az ifjakat arra, hogy éljék a hagyományt. Alkalom adódott így arra is, hogy az idősek és fiatalok közötti szakadékot áthidalják.

Amint Márton László Szilárd polgármestertől megtudtuk, továbbra is a szociális jellegű rendezvényeké az elsőbbség és a főszerep. A Caritasszal és az egyházzal közösen tervezik még  fiatalok számára prevenciós foglalkozások szervezését, illetve pszichológiai tanácsadást is beindítani ebben az épületben. „Úgy hiszem, akkor lesz még mozgalmasabb az udvaron és az épületben az élet, amint a régi házat kijavítjuk, és abban is beindul a tevékenység” – fűzte hozzá a községvezető. A portán ugyanis két épület van, a parasztház elgondozási szerződés fejében, öregotthonban élő helybéli lakostól került az önkormányzat tulajdonába, akárcsak az udvaron lévő műhely.

A terv az, hogy kalákában, helyi szakemberek segítségével és útmutatása mellett  feljavítják, falumúzeummá alakítják a parasztházat, megmutatva a fiataloknak a kaláka és az együttes munka előnyeit, a helyi szokásokat, amelyek az itt élést erősítették, tették könnyebbé.

Hozzávetőleg két éven belül a szociális központot saját személyzettel tervezzük működtetni napi 8 órás programmal” – mondta a polgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS