Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A szociális munka kihívásairól beszéltek

Pethő Melánia 2016. március 30., 22:05

Találkozóra hívta szerdán a szakmabelieket a Szociális Munkások Országos Kollégiumának Hargita megyei fiókszervezete – a gyergyószentmiklósi rendezvényen előadások és műhelygyakorlatok során kaptak megerősítést szakmájukban a résztvevők.

Fotó: Pethő Melánia

„Azok a társadalmak virágoznak, amelyekben minden ember jogait és méltóságát tiszteletben tartják” – szól a Szociális Munka Világnapjának idei jelmondata. A mottó szellemében tartottak fórumot Gyergyószentmiklóson is, a rendezvénnyel tisztelegve a szociális munkás szakma előtt.

„A rendezvény célja a szakma fontosságának elmélyítése. Szempont, hogy a kollégák megerősítést kapjanak abban a munkában, amit hivatásként végeznek. Merthogy nagyon szép a vállalásuk, de hivatás kérdése, hogy szociális munkásként tudnak-e olyan szakemberek lenni, hogy az általuk képviselt értékek nem csak maguk számára, hanem a társadalom minden egyes tagja számára értéket jelentsenek” – fogalmazott a rendezvény kapcsán Kiss Gabriella.

A mentálhigiénés szakember előadásában is ezt a kérdéskört taglalta, illetve egy frissen végzett kutatás eredményeire hivatkozva világított rá arra, hogy az eltérő értékrendet tiszteletben tartva a szociális munkások hogyan tudnak kapcsolódni bizonyos korcsoportokhoz annak érdekében, hogy a lehető legjobban megértsék akár a fiatalokat, akár az időseket. A személyközi kapcsolatokat műhelygyakorlat során is boncolgatták a résztvevők, és gyakorlatok által fejtegették az emberi méltóság és egyediség tiszteletben tartásának kérdéskörét is Péter Róbert és Baricz Éva vezetésével.

A Szent István Plébánia előadótermében tartott rendezvényen az United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért című projektet, mint jó gyakorlatot mutatta be a résztvevőknek Egyed Katalin, a szociális munkás szakmát érintő hírekről, újdonságokról pedig Vormair Szilárd, a szakmai kollégium megyei fiókszervezetének elnöke nyújtott tájékoztatást.

A találkozón elhangzott: összefogásra van szükség – a szerdai fórum akár az első lépést is jelentheti azon az úton, amely a szociális munkás szakmában dolgozó Hargita megyei személyek csapatának megerősítéséhez vezet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS