HIRDETÉS

A cél: közös szociális hálózat működtetése

Baricz-Tamás Imola 2014. február 02., 19:23 utolsó módosítás: 2014. február 02., 20:14

Testvértelepüléseinek küldötteit fogadta az elmúlt hétvégén Gyergyócsomafalva. Az Európai polgárokért program keretében a községek képviselői konferencián tárgyaltak a közös gondokról, célokról, kiemelten az önkormányzatok szociális szerepvállalásáról.

Január 30. és február másodika között került sor Csomafalván az Európai magatartás, európai önkormányzatok szociális szerepvállalása című konferenciára, amelyen a helyi szakemberek mellett a község testvértelepüléseinek képviselői is jelen voltak. A rendezvényt az Európa a polgárokért program keretében finanszírozta az Európai Bizottság, és célja a jó tapasztalatok megosztása volt. A konferencia során Ráckeve város bemutatta, hogyan működik településükön a gyermekjóléti szolgálat, Lukanénye testvértelepülés szociális rendezvényeinek hasznosságát elemezte, Erdőbénye község a Magyarországon működő Start programot és a Szociális Mintahelyet, Dány község a családsegítő szolgálatának működését, Heves a gondozási központjának tevékenységét, Baktalórántháza Város Önkormányzata pedig gyermekjóléti szolgáltatásait osztotta meg a jelenlevőkkel.

A házigazda, Gyergyócsomafalva önkormányzatának munkatársai Családok éve Csomafalván, illetve Szociális pályázatok témakörökben tartottak előadásokat. Az eseményen elhangzott, hogy a projekttel járó tudatformálás, illetve a hátrányos helyzetben élő személyekkel való jó kapcsolat kialakítása is hozzájárul a településen lakók szociális érzékenységének növeléséhez, és ez várhatóan érezteti majd hatását egyéb civil kezdeményezésekben is. A szociális támasz népszerűsítése növeli a lakosság európai gondolkodását és részvételét a civil kezdeményezésekben.

Közös célok, tervek

A terv szociális hálózatok létrejötte, amely hozzájárul az európai szellem kialakításához, az Egységben a sokszínűség mottó alapigazságához, mivel a települések együttműködve, szociális infrastruktúra kialakításában is partnerek lehetnek a jó tapasztalatok, módszerek megosztása mellett. A szociális hálózat működéséhez a testvértelepülések egyenlő félként járulnának hozzá. A jövőben szorgalmazzák e rendezvény kibővítését és megerősítését. A konferencia keretében a résztvevők meglátogatták a Páli Szent Vince Napközi Otthont, amelybe jelenleg 23 gyermek jár.
A négy nap alatt több műhelymunkán is részt vettek a vendégek és a háziak, különböző szociális témákat tárgyaltak meg és szakemberekkel dolgoztak ki gyakorlati lehetőségeket.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS