HIRDETÉS

105 éves nyugalmazott pedagógust köszöntöttek Gyergyószentmiklóson

Baricz-Tamás Imola 2017. február 08., 22:29

Nem akármilyen születésnapot ünnepeltek a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonban. Eigel Ágnes nénit 105. születésnapján unokájának családja köszöntötte. A borszéki iskolaalapító, erős karakterű, egyenes tartású óvónő egyike azon szép korúaknak, akiknek mindig is fontos volt a nőiesség megélése.

Fotó: Baricz Tamás Imola

A Gyergyószentmiklóson élő unoka, Eigel Tibor és családja rendszeresen látogatja Ági nénit. A születésnapján is együtt ünnepeltek. „Örvendünk, hogy a szép kora ellenére is kapunk visszajelzést a nagymamától. A kedvencét vittük most is, kedveli a kólát, habos süteményeket, a banánt. Igaz, most azt mondta: a kóla erős. Van eset, hogy megismer, nevemen szólít, és van olyan is, hogy csak néz, de hát 105 éves elmúlt”  mondta Eigel Tibor. Az 1912. február 5-én Sopronban született Ági néni 70 évet élt Borszéken, 1941-ben alapította az iskolát. 2009-ben került az otthonba, és egy ideje a nap nagy részét ágyban tölti, tudtuk meg Pázmán Enikő családorvostól.

Ági néni számára mindig is fontos volt, hogy megélje nőiességét – mondta elöljáróba az osztályvezető, amint beléptünk a szobába. „Mindig hullámos kell legyen a haja, virágmintás blúzokat visel és a világos, vidám színeket kedveli. Mai napig így öltöztetjük. Volt eset, amikor reggel csak annyit mondott, hogy: fehér. Tudtuk, hogy fehér blúzt szeretne felvenni. Kizárólag szoknyát visel, nem szereti a nadrágot, és mi ezt tiszteletben tartjuk” – mesélte Szakáli Gabriella osztályvezető asszisztens. Hozzátette: „Ági néninek mindig nagyon erős karaktere, tartása volt, attól függetlenül, hogy egy kis törékeny asszony, felnézünk rá”.

Nagyon erős hitű, mélyen vallásos néniről beszélünk, aki sokat imádkozott, és az évek alatt egyszer sem panaszkodott. Tavaly még kerekesszékkel levitték a templomba, kivitték az udvarra. „Imádja a Napot. Békében van a lelke, nem nyugtalan” –  mesélte Kiss Gabriella szociális munkás, az otthon mentálhigiénés szakembere.

Ölelj meg, szeretlek – ezeket a szavakat mondja Ági néni, de kezével, arcával is üzen az ápolóinak, akik, mint egy kisbabát, becézik, szeretettel veszik körül, simogatják, ugyanis kialakult a másodlagos család szerep.

A tavalyi farsangi mulatságon részt vett és az idén is tervezik, hogy kerekes székben ülve részese lesz az ünnepségnek. „A tavalyhoz képest gyengült Ági néni, de nagyon-nagyon ritka, hogy 105 évesen valaki ilyen fizikai állapotnak örüljön. A gondos ápolásnak köszönhető, hogy az egészségi állapota jó, az őt körülvevők szeretete, figyelme is nagyon sokat számít. A szükségletei teljes mértékben ki vannak elégítve. Talán egy kicsit most már fáradtnak tűnik. Szeretnénk, hogy a farsangi ünnepségen részt vegyen, persze, ha ő is akarja, erőltetni nem szeretnénk, de tudjuk, mindig örömmel vett részt az ünnepségeken, és ezúttal az ő születésnapját is ünnepelnénk” – mesélte Kiss Gabriella.

Nemrég látogatói voltak Agi néninek, egy autóbusznyi borszéki nyugdíjas érkezett hozzá, akik tanítványai voltak. „Nagy szeretettel vették körül egykori óvónőjüket, kinek tartása, gondoskodása és szeretete mai napig él a már nyugdíjas korú borszékiekben. Bemutatkoztak a vendégek, neveket is mondtak. A borszéki tanítványai meséltek arról, hogy nem volt könnyű élete, viszont nekünk soha nem panaszkodott, inkább nagy szeretettel imádkozott, verset mondott és énekelt” – mondta Szakáli Gabriella.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS