HIRDETÉS

 

Gyergyói Nyári Fesztivál: megidézték Mátyás király korát

Gergely Imre 2018. július 08., 22:12
HIRDETÉS

Megpezsdült az élet Gyergyószentmiklóson az elmúlt napokban. A Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál ismét minőségi szórakozást jelentett azoknak, akik erre fogékonyak voltak. Mátyás királlyal is találkozhattak a városközpontban a zenés időutazás során.

Fotó: Pethő Melánia

Ha valamiben kiemelkedik Gyergyószentmiklós a székelyföldi (és nem csak) városok sorában, az az egy főre eső tehetséges zenészek és az ezekből alakult nívós együttesek száma.

HIRDETÉS

Úgy lehetett megszervezni a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál keretében lezajlott Unplugged Fest-et, a zenei programokat, hogy alig volt benne „import zenekar”.

S még a „nagyok” vagyis a BBC és a No Sugar nem is voltak itthon. Aki azonban belehallgatott a frissen alakult együttesek koncertjeibe, az hallhatta: van bennük potenciál. Sikeres utaknak vannak a kezdetén a Teddy Queen, a Rafters, vagy a Dreamland Residents tagjaiból létrejött 4S Street is. A Salamon Ernő Gimnázium szombat esti koncertjére pedig bátran rá lehet ragasztani „felejthetetlen” jelzőt.

Mátyás udvara a gyergyói utcán

Páncélos harcosok, nemes urak és udvari dámák forgattak fegyvert, illetve lejtettek táncokat szombaton az egy napra Művészetek utcájává váló Márton Áron utcában.

Szerzetes testvérek tanítottak a kolostorokban folytatott kézműves mesterségekre és vajákos asszony olvasott a harcosok fegyvereire a legyőzhetetlenség érdekében, vagy éppenséggel levette a rontást azokról, akiket ez sújtott.

Mátyás király kora elevenedett meg, annak köszönhetően, hogy a Magyarság Háza a Mátyás emlékévhez kötődően hagyományőrző csoportokat, előadókat, kiállítást hozott a fesztiválra, és ehhez kötődtek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ által szervezett események is. Az Arany Griff Rend a Hunyadi-korszakra jellemző fegyverek, alabárd, csatabárd, számszeríj és hasonlók használatából tartott bemutatót és szintén

Mátyás idejét idézte a Renaissance Consort a Pavane Történelmi Táncegyüttes műsora is.

A gyermekek Corvinákat ugyan nem illusztráltak, de a kézműves sátor alatt lelkesen rajzoltak, színeztek, közben számos ismeretet szerezhettek a visszaidézett történelmi korról. Aki odafigyelt és átment a – természetesen álruhában – idelátogató Mátyás vizsgáján, az még egy „igazi” királyi koronát és egyéb jutalmakat is hazavihetett. A Corvinákba pedig vasárnap délután tekinthettek bele az érdeklődők kiállítás keretében.  Persze a királyi udvari forgatag nem lehetett volna teljes a minden korban kedvelt finomságok nélkül.

A nyárson sült ökör húsából valószínűleg maga Mátyás is jó étvággyal falatozott volna.

Egy dolog azonban Mátyásnak sem lett volna könnyű: elvegyülni a tömegben, úgy, ahogy a róla szóló mesék szerint szerette volna. Tömeg ugyanis nem nagyon volt. Sajnos jóval kevesebben kapcsolódtak be az eseményekbe, mint amekkora érdeklődést a fesztivál programjai megérdemeltek volna. Érdemes lett volna nézelődni a Figura sátrában, borokat kóstolni, vagy megnézni Szőcs Zsuzsanna tehetséges művész tanítványainak kiállítását.

Fotó: Pethő Melánia
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS