Francia Guyanára szólította a munka: Dél-Amerikában tölt három esztendőt a háromszéki Péter család

A világ minden pontján vannak magyarok, így nyilván az Európai Unió dél-amerikai külterületén (!), a Franciaország tengerentúli megyéjeként számon tartott Francia Guyanában is. Ott ráadásul több olyan családról tudni, akik Erdélyből, Székelyföldről utaztak ki – munkaügyben. A háromszéki Péter Zsuzsannával ottlétükről beszélgettünk.

Kozán István

2021. március 27., 11:572021. március 27., 11:57

2021. március 27., 20:262021. március 27., 20:26

Francia Guyanára szólította a munka: Dél-Amerikában tölt három esztendőt a háromszéki Péter család

A háromszéki Péter család

Fotó: Péter Zsuzsanna

A világ minden pontján vannak magyarok, így nyilván az Európai Unió dél-amerikai külterületén (!), a Franciaország tengerentúli megyéjeként számon tartott Francia Guyanában is. Ott ráadásul több olyan családról tudni, akik Erdélyből, Székelyföldről utaztak ki – munkaügyben. A háromszéki Péter Zsuzsannával ottlétükről beszélgettünk.

Kozán István

2021. március 27., 11:572021. március 27., 11:57

2021. március 27., 20:262021. március 27., 20:26

– Kezdjük a legfontosabbal: hogyan jutottatok el Székelyföldről a dél-amerikai kisvárosba, a huszonhatezer lélekszámú francia-guyanai Kourouba?

– Férjem, Péter István Olivér a francia idegenlégiónál dolgozik 2007 óta, én 2015-ben költöztem ki Franciaországba. Egy ideje foglalkoztatott minket a gondolat, hogy ha van lehetőség, akkor családostól költözzünk ki Franciaország valamelyik tengerentúli területére, jogi besorolás alapján tengerentúli megyéjébe. Tudtuk, hogy nem fognak Új-Kaledóniába helyezni, ezért a két esélyes helyszín a Madagaszkár melletti Mayotte vagy a dél-amerikai Francia-Guyana volt, ugyanis ott működnek kihelyezett idegenlégió-egységek. Ez utóbbi jött össze hamarabb; úgy gondoltuk, hogy mivel a gyerekünk is abban a korban van (jelenleg 4 éves), hogy most már megmarad az emlék, de még nem is olyan idős, hogy az iskola kárára váljon a költözés, ezért belevágtunk.

– Francia Guyana nyilván attól is érdekes hely, hogy az Atlanti-óceán nyugati partján fekszik, mégis az Európai Unió szerves része. Miben nyilvánul meg az, hogy Franciaország egyik tengerentúli megyéjéről van szó?

Sokan valóban nem is tudják, hogy bár Dél-Amerikában van; Francia Guyana Franciaország egy megyéje, tehát ebből adódóan az EU része. Azt tudni kell, hogy szűk évszázaddal ezelőtt, emberek sorsát pecsételte meg az érkezés, többségük számára nem volt visszatérés Európába, 1858 és 1938 között ugyanis büntetőtelepéiről volt híres a tengerentúli megye.

III. Napóleon francia császárnak volt az ötlete, hogy Franciaország kisebb-nagyobb bűnözőit ide száműzze.

Na, de erről épp eleget lehet olvasgatni, én csak egy kis kedvet adtam. Manapság egyébként úgy kell elképzelni, hogy Párizsban a román útlevéllel igazoltuk magunkat, repültünk kilenc órát, és miután megérkeztünk, ugyanaz maradt a telefonszolgáltatónk, az egészségügyi biztosításunk, illetve egyéb biztosításunk, a bankunk, az adófizetési módunk stb. Franciául beszél mindenki, attól függetlenül, hogy a 280 ezres Francia-Guyanában hihetetlenül változatos a lakosság összetétele. Túlnyomó többségben vannak az afrikai származásúak, a hajdani rabszolgák leszármazottai, kreolok, mulattok, karibiaiak, kínaiak, indiánok, nem kínai ázsiaiak (pl. Cacao faluban csak hmong-ok vannak) és a francia fehérek – mindenki a saját nyelve mellett beszéli a franciát.

Légvonalban 8500 kilométerre van Francia Guyana és Románia

– Hogyan készültetek a nagy útra, kaptatok védőoltásokat?

– Hűha, az nem volt egyszerű. Tavaly márciusban tudtuk meg biztosra, hogy jövünk, ekkor kaptunk kézbe a papírokat. Persze, akkora elharapózott a koronavírus-járvány, így leállt minden. Az oltóközpontok sem dolgoztak. A katonaság azonban nyilván nem állhatott le, így a férjemnek júliusra mindenképp kint kellett lennie. Együtt nem mehetünk – ez a szabály –, egyszer neki kell kiutaznia, hogy amire mi, tehát a család, érkezik, át tudja venni a lakást, és azokat az ingóságainkat (például az autónkat), ami időközben hajóval érkezik. Május közepéig semmi nem történt. Kötelező oltásra még nem tudtunk programállást kapni (kötelező a sárgaláz elleni és a BCG-védőoltás, a kettő között pedig el kell telnie 4 hétnek). Ha nincs meg a sárga oltási könyvecskénk, nem engednek fel a repülőre. Közben májusban volt egy térdműtétem Montpellierben (Franciaországban), aztán csavarokkal a térdemben, két mankóval dobozoltunk. Június 1-re kiürült a lakásunk. Sikerül a sárgaláz elleni oltást megkapni, a BCG-védőoltással azonban gondok voltak. Franciaországban ugyanis nem kötelező, és csak nagy kiszerelésben van, ami azt jelenti, hogy legalább 20 gyerek kell kérje. Férjem tavaly júliusban indult el Dél-Amerikába, én, a fiammal és közel 40 kiló csomaggal (már mankók nélkül, de még sántán) augusztusban.

Fotó: Péter Zsuzsanna

– Mivel találkoztatok az első napokban? Milyen volt a beilleszkedés?

– Lakhelyünk, Kourou városának határában található a Guyana űrközpont, évente van legalább nyolc kilövés, így a világ minden tájáról érkeznek technikusok, attól függően, hogy milyen nemzet kommunikációs műholdját lövik éppen ki. Tehát egyáltalán nem fura a helyieknek az ittlétünk. És ahogyan mi itt vagyunk, mint katonacsaládok, ugyanígy jönnek 2-3-5 évre az orvosok, ápolok, gyógyszerészek, rendőrök, tűzoltók, tanárok, óvónők stb. Tehát ilyen értelemben

mindenképp érződik, hogy Franciaország része.

Dél-Amerika szintjén itt a legnagyobb az állami segély, nagyon sok pénzt befektet az ország ebbe a tengerentúli megyébe. A helyiek életkörülménye is nagyban függ az anyaországtól, illetve annak élelmiszer- és energiaimportjától. Az iskoláztatási rendszer ugyanaz, mint az anyaországban: 3 évtől kötelező az óvoda, tehát ha az adott évben betölti a gyerek a 3. életévét, már óvodaköteles. Nem történhet meg, hogy év végi születésű, ezért halasztunk.

Fotó: Péter Zsuzsanna

Fiam 4 évet töltött, már tanulják a nyomtatott nagy- és kisbetűket, jövőre kezdik a folyóírást. Középcsoportban már nem altatják, egy nap kétszer fél óra a szünetük, ebben benne van a tízórai elfogyasztása is. Gyakran hozzá sem nyúl a fiunk a tízórais dobozhoz, mert nem marad idő játékra a kis barátokkal. Ja, persze ha épp nem esik odakint, mert azt is

tudni kell, hogy decembertől júniusig van az esős évszak, és biza nem úgy esik az eső, mint otthon.

– Székelyföldiként hogyan telnek a mindennapjaitok?

– Fiamnak óvoda reggel 8-tól 11.30-ig, majd 13.20-tol 16-ig; ebédre hazahozom, mert közétkeztetés csak azoknak jár, akik esetében mindkét szülő dolgozik. Tehát nekem a délelőtt sokszor elrepül a háztartással.

Kertészkedünk, van már banán, ananász, maracuja, dinnye, citronella, cayenne-i cseresznye és kókusz a kis udvarunkban.

Ugyanakkor stock fotók (illusztrációknak szánt fényképek) készítésével is foglalkozom. Este 7-kor már sötét van, utána nem ajánlott a városban mászkálni nőknek és gyerekeknek. A hétvégéken, szabadnapokon, vakációk alatt elindulunk felfedezni a környéket. Többen is vagyunk Székelyföldről, igyekszünk tartani a kapcsolatot, közös programokat szervezni. Kourou partja nem tiszta, a rengeteg esővel a sok sár mind lezúdul az erdőkből, így iszapos. Még kevés látványosságot sikerült megnézni a koronavírus miatt.

De van, amikor nem is kell menjünk sehová, hiszen a természet jön szembe: megesett, hogy lajhár mászott a teraszunkra, teknősünk is volt, egy kis kolibri mindig meglátogat; ezek mind fantasztikus élmények.

Aki szeret halászni, annak óriási fogásai lehetnek, itt nem egy kis ponty akad horogra, hanem ráják vagy óriásharcsák.

Látogatóban egy lajhár. Nem is kell menniük sehová, hiszen a természet jött szembe

Fotó: Péter Zsuzsanna

Ha az ember meg akarja látni a szépet, akkor meglátja, és igyekszünk, hogy ezek maradjanak is meg. Sokszor nem egyszerű, mert nem 1-2 hét kirándulásról van szó, hanem 3 év a kötelező ittlétünk.

Az éghajlat amúgy nem túl egészséges: van egy 98%-os páratartalom, tehát azt nem tudja elképzelni senki, míg nem élte meg; ugyanakkor magas az UV-sugárzás, és rengeteg az olyan betegség, amire nincs oltás.

Nekem az első hónapban lárva ült a kezembe, szerencse, hogy egy kevésbé veszélyesebb fajta. Ám sokan kaptak el a dengue-lázat, amit a szúnyog terjeszt, és van vagy 5 fajta belőle, különböző tünetekkel. Sokan úgy képzelik, hogy a nagyvadak a veszélyesek, de közben ez a sok kisebb-nagyobb rovar jelenti az igazi veszélyt (például a szkolopendra, ami egy százlábú, amelynek harapása halálos is lehet). A lakásban nagy becsben tartjuk a gekkokat, szeretjük őket, mert annyival is kevesebb a hangya és a szúnyog; a termeszek azonban megették a bejárati ajtónkat.

Fotó: Péter Zsuzsanna

– Ennek tükrében kérdezem, élhető hely egy székelyföldi család számára?

– Hát, valljuk be, nem egy Hawaii-szigetek. Sokan nem csinálták és nem is csinálnák végig a három évet. Mi azonban szeretjük, alkalmazkodunk, de az a három év elég is lesz (mosolyog). A megszokotthoz képest teljesen más életvitelt folytatsz.

A nagy bevásárlásokról le lehet mondani, Kourouban két kis áruház van, ami néha kiürül, ha nem ér ide időben a hajó Európából.

Cayenne-ben, a fővárosban nagyobb a választék, van, ami elérhető áron, és van, ami megfizethetetlen,

a fizetőeszköz itt is az euró, akárcsak Franciaországban.

A smink lefolyik az arcról, a hajvasalás értelmetlen, sokszor még a hajszárítás is. A ruházatnak minél lengébbnek, kényelmesebbnek kell lennie. A gyerekünk javarészt a szabadban van, játékot még nem vettünk az itteni 8 hónap alatt.

Nagyon hiányzott télen a hó, az otthoni zöldségek, ételek, de megismertünk rengeteg újat.

Soha nem gondoltam volna, hogy a fokhagymás mangosalátát fogjuk szeretni, vagy a répás papayát, esetleg banánt sütünk krumpli helyett köretnek. Összességében én szerencsésnek érzem magunkat, hogy volt lehetőségünk eljönni ide, egy élmény, ami megmarad, de azért nagyon hazahúz a szívünk. Minél távolabb vagy az otthontól, annál jobban tudod értékelni mindazt, amid van.

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

• Fotó: Péter Zsuzsanna

Fotó: Péter Zsuzsanna

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Megérkezett Masha a zernyesti medverezervátumba

Egy, Ukrajnából mentett 22 éves, eddig cirkuszban tartott nősténymedve kedden életében először sétált erdőben. A Brassó melletti Zernyesten a Libearty medvemenhelyen engedték szabadon.

Megérkezett Masha a zernyesti medverezervátumba
2022. március 22., kedd

Ötezer fölé ugrott az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzések száma

Ötezer fölé ugrott az egy nap alatt regisztrált koronavírusos fertőzések száma keddre közel 23 ezer feldolgozott teszt eredménye alapján, míg egy nappal korábban mintegy 2200 új esetet regisztráltak országszerte .

Ötezer fölé ugrott az elmúlt 24 órában regisztrált fertőzések száma
2022. március 21., hétfő

Megérkeztek Dubajba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai

Szerencsésen megérkezett az Egyesült Arab Emirátusokba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 25 fős csoportja, akik egy héten keresztül a Dubaji Világkiállításon fognak részt venni és fellépni.

Megérkeztek Dubajba a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tagjai
2022. március 21., hétfő

Járványnapló: ismét 2200 körüli esetszámot regisztráltak

Nincs számottevő változás az újonnan regisztrált fertőzöttek számát illetően: vasárnaphoz hasonlóan az elmúlt 24 órában is kevéssel több mint 2200 új esetet regisztráltak országszerte.

Járványnapló: ismét 2200 körüli esetszámot regisztráltak
2022. március 21., hétfő

Itt a tavasz

Felmelegszik az idő a következő két hétben, helyenként 17–18 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklet várható, de csapadékkal is számolni kell, főleg március 28-a után.

Itt a tavasz
Itt a tavasz
2022. március 21., hétfő

Itt a tavasz

2022. március 21., hétfő

A szülők fele szerint az évharmadokra tagolt tanév nem válna az oktatási rendszer javára

A szülők közel ötven százaléka nem támogatja az oktatási miniszter javaslatát, miszerint át kellene térni a féléves rendszerről az évharmadokra. A közvitára bocsátott javaslatról online felmérést végeztek.

A szülők fele szerint az évharmadokra tagolt tanév nem válna az oktatási rendszer javára
2022. március 20., vasárnap

Járványnapló: kevesebb teszt, még kevesebb fertőzött

Az elvégzett tesztek s ezzel párhuzamosan az újonnan regisztrált fertőzöttek száma is csökkent az elmúlt 24 órában országszerte, a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma viszont növekedett szombathoz képest. 

Járványnapló: kevesebb teszt, még kevesebb fertőzött
2022. március 19., szombat

Több millió lejnyi bírságot róttak ki a trükköző benzinkutakra

A belügyminisztérium több millió lej értékben szabott ki bírságokat a benzinkutaknál végzett ellenőrzéseket követően – tájékoztatott szombati sajtótájékoztatóján a kormány szóvivője.

Több millió lejnyi bírságot róttak ki a trükköző benzinkutakra
2022. március 19., szombat

Országos járványnapló: tovább csökkent a napi esetszám

Tovább csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma: míg a pénteki adatok szerint még 3700 feletti volt az esetszám, szombaton már alig haladja meg a 3100-at. 

Országos járványnapló: tovább csökkent a napi esetszám
2022. március 18., péntek

Korlátozta az áram és a gáz árát a román kormány jövő év áprilisáig

Jóváhagyta a kormány pénteki ülésén a villamos energia és a földgáz árának a következő egy évben érvényes korlátozásáról szóló sürgősségi rendeletet – jelentette be egy Facebook-bejegyzésben Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

Korlátozta az áram és a gáz árát a román kormány jövő év áprilisáig
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM