Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Forintmilliók Udvarhelyszékre

Kovács Eszter, Pap Melinda 2018. április 10., 13:19 utolsó módosítás: 2018. április 10., 13:20
HIRDETÉS

Jelentős összegű támogatást ítélt meg erdélyi civil szervezetek, egyházak javára a 2018-as támogatási ciklusban a Bethlen Gábor Alap (BGA) A magyar kultúráért és oktatásért pályázat, illetve a Központi pályázatok részeként, Udvarhelyszéken összesen mintegy 40 millió forintnyi támogatást hívtak le.

A második Erdélyi Táncháztalálkozót is Udvarhelyen tartják. A program 700 ezer forintnyi támogatást nyert a BGA-nál. Archív Fotó: Haáz Sándor

Az Erdélyi regionális pályázatok keretében összesen 168 millió forintot osztanak ki különböző programok megvalósítására, rendezvények szervezésére, ebből 26 millió 550 ezer forintot a civil szervezetek, egyházi, jogi személyek, intézmények fenntartásának támogatására fordítanak. A támogatásra alkalmasnak ítélt pályázók listája a Bethlen Gábor Alap honlapján olvasható.

Másfélszázan pályáztak

Udvarhelyszéken összesen hetven pályázat részesült támogatásban, körülbelül ugyanennyi kérvényező pályázat nem nyert. Összesen 16 millió forintot tudtak lehívni az udvarhelyszéki szervezeteknek, egyházaknak A magyar kultúráért és oktatásért pályázat keretében. A legnagyobb összegű támogatást (egyenként 350 ezer forintot) a székelykeresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnáziumnak iskolabusz-vásárlásra, az udvarhelyi Erdély Magyar Irodalmáért Alapítványnak a 2018-as működési költségek fedezésére, a Haáz Rezső Alapítványnak a Lustra tudományos ismeretterjesztő folyóirat kiadására, az udvarhelyszéki Erdélyi Mentőcsoportnak helyi fiókja fejlesztésére, tagjai képzésére, valamint a Székelyudvarhelyért Alapítványnak az általa tartandó ingyenes magyar nyelvű kommunikációs szakképzésre ítélték meg.

Udvarhelyszék jól teljesít a térségben,

Csíkszéken ugyanis összesen mintegy 14 millió forintot hívtak le, itt a legnagyobb támogatási értéket (400 ezer forintot) a Csíki Székely Múzeumnak ítélték múzeumpedagógiai eszközök vásárlására. Gyergyószéken közel 12 millió forintnyi támogatást kapnak az igénylők.

Támogatás Erdélyben és a szórványban

Központi pályázatok keretében számos erdélyi kulturális és civil szervezet, intézmény, egyház is részesült támogatásban, mint például az Erdélyi Múzeum Egyesület, a Kolozsvár Társaság vagy az Erdélyi Magyar Írók Ligája. De támogatásra alkalmasnak tartottak több, a szórványbeli anyanyelvű oktatás fenntartása szempontjából létfontosságú intézményt is, mint például a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványt, a Beszterce-Naszód megyei, vicei Bástya Egyesületet vagy a temesvári Bartók Béla Alapítványt.

A Központi pályázatok keretében összesen 726 millió forintot, míg intézmények működtetésére, illetve a magyar közösség céljait szolgáló fejlesztések és ingatlanberuházások támogatására 179 millió 200 ezer forintot ítélt meg a BGA.

Az említett két kategória mellett felvidéki, kárpátaljai és vajdasági szervezeteket, egyházakat is támogat a BGA.

Több félmilliós támogatás

A Központi pályázatok kategóriájában összesen mintegy 24 millió forintot hívott le 44 udvarhelyszéki pályázó. Nagyobb értékű támogatásban részesül például az udvarhelyi Erdélyi Régió Egyesület (800 ezer forint), a székelykeresztúri Petőfi Sándor Művelődési és Kutatási Egyesület (800 ezer forint), az udvarhelyi Bethlen Gábor Alapítvány (700 ezer forint), a Haáz Rezső Múzeum a XIX. Erdélyi Magyar Restaurátor-továbbképző Konferencia megrendezésére (600 ezer forint), a Kaszaj Kulturális Egyesület az Erdélyi Táncháztalálkozó megrendezésére (700 ezer forint), a firtosváraljai Ébredő Gondviselés Egyesület a IX. Firtosváraljai Művésztelepre (700 ezer forint), a Chronos Consulting Kft. a Régió magazin kiadására (700 ezer forint), az Orbán Alapítvány (700 ezer forint), a keresztúri Berde Mózes Unitárius Gimnázium étkezdéjének modernizálására (600 ezer forint), a Rugonfalvi Református Egyházközség a Rugonfalva Vendégház korszerűsítésére (700 ezer forint), illetve a Hebe Alapítvány a 425 éves székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium jubileumi ünnepségére (800 ezer forint).

A legnagyobb értékű támogatást a felsősófalvi Kodáros Egyesület hívta le: 900 ezer forintot kaptak a III. Palacsintafesztivál megrendezésére.

A felsoroltak mellett több projekt részesült félmillió forintnyi támogatásban, például az udvarhelyi Arkum Alapítvány a Székely Termékek Kulturális Fesztiváljának megrendezésére, a Cserkészpajtás Egyesület nyári cserkésztáborok megtartására, az etédi A Község Gyerekeiért Egyesület a XIX. Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozójának megtartására, az Udvarhelyi Fiatal Fórum Közéleti Vándortábor megrendezésére, valamint a Siculus Ifjúsági Ház nézőterének felújítására.

HIRDETÉS

A Szejke Népzene- és Néptáncfesztivált, az udvarhelyi Tűzzománc-mesterkurzust, a XVI. Székelyudvarhelyi Kamarazene-fesztivált, a lengyelfalvi néptánc- és kézműves gyermektábort, a Pipacsok Néptáncegyüttest, a Székely Dalegylet Férfikórusát, a székelykeresztúri Nemzetközi Fúvósfesztivált, a Kováts István Fotóarchívumot, a Juhé Fesztivált, a székelyudvarhelyi Református Diákotthon belső felújítását, illetve a Kékiringó Néptáncegyüttest is 500–500 ezer forinttal támogatják.

A Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének két pályázata is támogatást nyert: a szervezet 500 és 600 ezer forintot kap a Szent Lúcia-iskola (a romániai látássérültek magyar tannyelvű oktatási intézménye) megvalósíthatósági tanulmányára és a projektfelelős bérének, illetve a bér járulékos költségeinek finanszírozására.

Kevesen kaptak egymilliót vagy többet

Hargita megyében egyébként egyetlen egymillió forintos vagy annál nagyobb értékű támogatást sem ítéltek meg, Székelyföldön a Székely Vágta megrendezését támogatták egymillió, a szintén szentgyörgyi Sláger Rádió működését 1,4 millió, a csernátoni Haszmann Pál Közművelődési Egyesületet pedig egymillió forinttal, illetve az országhatárokon belül még a Máramarosi Szórványért Egyesület és a bukaresti Magyaradás Egyesület részesül egy-egy millió forintos támogatásban.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS