HIRDETÉS

Fizetéses parkolás: másfél éves szünet után döcögősen indult az első nap Marosvásárhelyen

Simon Virág 2018. május 15., 13:14

Reggel és kora délután is a megszokottnál jóval kevesebb gépkocsi parkolt Marosvásárhelyen a főtéren, miután hétfőtől újra fizetni kell az állomásozásért, s nem is keveset. A 0 övezetben fél óra két lejbe, egy egész óra három lejbe kerül. A helyi rendőrök már ellenőrizték a parkoló autókat.

Kevesebben parkoltak a főtérnél a megszokotthoz képest, amióta újra fizetni kell a megállásért Fotó: Haáz Vince

Csaknem másfél éves szünet után újra fizetős lett a parkolás Marosvásárhelyen. Az elővigyázatos gépkocsivezetők már a múlt héten felkészültek a hétfő reggelre: bérletet váltottak, érdeklődtek és méltatlankodtak. A városháza igazgatósága által újraindított szolgáltatás ugyanis még nem tökéletes, ugyanakkor több újdonságot is tartalmaz.

{A}

Kedvezmény a közhivatalnokoknak?

A múlt héten elsősorban

az okozott elégedetlenséget, hogy a megjelölt helyeken nem lehetett bérletet venni. Sokan ott szembesültek azzal a kitétellel is, hogy a 0 övezetben vagyis a belvárosba és közvetlen környékére nem lehet bérletet váltani.

Ide tartozik a Győzelem tér, a Rózsák tere és a Petőfi tér, a Sáros utca, a Forradalom utca (a Kossuth Lajos és a Posta utca közötti szakasz), a Kossuth utca (a Forradalom és a Brăila utca közötti szakasz), a Bartók Béla utca (Rózsák tere és Színház tér közötti szakasz), Horea utca (Rózsák tere és a Nyomda utcai beugró), Tusnád utca (Rózsák tere és Iuliu Maniu utca közötti szakasz), Bolyai utca (Rózsák tere és Márton Áron utca közötti szakasz). Ez elsősorban a fent említett utcákban lakókat érinti hátrányosan, hiszen ők csak délután 6 és reggel nyolc között tarthatják gépkocsiikat az ingatlanjaik előtt ingyen.

Válthatnak ugyan a lakóknak kibocsátott, évi 200 lejes bérletet, de ezzel 8-18 óra között csak az I-es vagy II-es övezetben levő utcákban állomásozhatnak.

Fotó: Haáz Vince

Azt is többen szóvá tették, hogy

a városháza igen érdekes módon osztotta be a belvárosi, vagyis 0 övezethez tartozó utcákat, ugyanis a Városháza, Tusnád, Enescu és Ifjúsági utcákat „kifelejtették” ebből az övezetből, lehetőséget biztosítva úgymond alkalmazottaiknak, hogy ide bérletet váltsanak, és egész munkaidő alatt gépkocsiikkal itt állomásozzanak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt az utcabeosztást a marosvásárhelyi önkormányzati tanácsosok nagy többsége is jóváhagyta.

Gondot jelentett még hétfőn is, hogy

csak a városháza szakigazgatóságain és adóügyi osztályain lehetett jegyet váltani. Korábban sok kisebb-nagyobb boltban is lehetett parkolójegyet vásárolni. Bérletet online is be lehetett szerezni, személyesen azonban csak a közterületrendezési igazgatóság Koós Károly utcai székházában.

Az sms-es rendszer fennakadás nélkül működött, így sokan ily módon váltottak jegyet a parkoláshoz. Az üzenetet az övezettel és a kocsi rendszámtáblájával a 7420-as számra kell küldeni, de ennek a módjáról részletesen tájékoztatnak azok a három nyelvű táblák, amelyeket az érintett utcákban helyeztek ki.

Nem a büntetés a cél

Hétfőn kora délután megkértük a helyi rendőrség vezetőjét, Ioan Damaschint, hogy értékelje az első nap tapasztalatait, hiszen az ő beosztott alkalmazottai egész nap a város utcáit járták, s figyelmeztettek és fényképeztek. Damaschin elmondta, hogy

elsősorban az a céljuk, hogy figyelmeztessék a gépkocsivezetőket, hogy újra visszavezették a fizetéses parkolási rendszert, s milyen módon tudnak bérletet vagy jegyet venni.

„Mint minden kezdet, ez sem egyszerű, de mindenképp az a célunk, hogy tájékoztassuk a lakókat, s a visszajelzések alapján, ha szükséges kisebb módosításokat kérjünk.

Fotó: Haáz Vince

Biztos vagyok benne, hogy a gépkocsivezetők nagy többsége betartja a szabályokat, a kijelölt helyen, kötelességtudóan fog parkolni

– mondta az igazgató. Azt megtudtuk tőle, hogy

minden olyan személygépkocsit, amelyen nincs feltüntetve jegy vagy bérlet lefényképeznek, és bevezetik az adatait a központi számítógépes rendszerbe. Ez megállapítja, hogy volt-e interneten jegy vagy bérlet fizetve, és azt is, hogy kicsoda a jármű tulajdonosa.

Ez azért fontos, mert a közintézményekhez tartozó gépkocsik, vagy a fogyatékosok nevén levő járművek más besorolás alatt vannak. A helyi rendőrség igazgatója emlékeztetett, hogy ha valaki nem tud helyben fizetni, megteheti aznap 23 óra 59 percig, és így mentesül a büntetés alól. Akiket tetten érnek, hogy nem fizettek 25 lejes pénzbírságra számíthatnak, amit postán fognak megkapni, és 48 óra leforgása alatt kell kifizetniük. Amennyiben nem teszik meg 600 lejes büntetést fognak kiróni rájuk.

A fizetéses parkolásról részletes beszámoló található a marosvásárhelyi városháza honlapján is, ott lehet tanulmányozni az övezeteket és a fizetési módokat is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS