Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Fél évszázada és öt éve működik a marosvásárhelyi állatkert – megünnepelték

Simon Virág 2019. augusztus 23., 18:53
HIRDETÉS

Meghatódva fogadták pénteken a látogatókat a marosvásárhelyi állatkertben a több tíz éve ott dolgozók, és örömmel adtak át mindenkinek egy kisebb, fából készült jelvényt, amely azt hirdette: 55 éves a marosvásárhelyi állatkert.

Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi állatkert születésnapjának nemcsak a városlakók és más megyékből, a vakáció napjait kihasználók örvendtek, hanem az alkalmazottak is, hiszen

az elmúlt harminc évben, egyszer sem emlékezett meg senki arról, hogy az ország legnagyobb állatkertje is „öregszik”.

A látogatók már a kora délelőtti órákban tömegesen lépték el a 40 hektáron kialakított állatkertet.

Pavel Dumitru igazgató és Dorin Florea polgármester Fotó: Haáz Vince

Mint Pavel Dumitru az létesítmény jelenlegi igazgatója elmondta a születésnapra készült el a gyűrűs farkú makik kinti kifutója, így a látogatók a fák hegyén ugrándozó majmokat is megcsodálhattak. Az eddig bezárt állatoknak egy olyan kis szigetet alakítottak ki, amelynek közepén magasabb és alacsonyabb fák vannak, s amelyet víz vesz körbe. Mivel a makik nem tudnak úszni, ezért a szigetet csak a ketrechez vezető be és kijáraton hagyják el. Pavel Dumitrutól megtudtuk, hogy

idén is nagyon népszerű volt a marosvásárhelyi állatkert, különösen sok gyerek érkezett Marosvásárhelyre az iskola másként program keretében. A látogatók száma tavaly elérte a 45 ezret.

HIRDETÉS

Az állatkert születésnapjára érkező Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea  elmondta, hogy megpróbálnak, a tanácsosok által megszavazott szűkös keretek között odafigyelni az állatkert fejlesztésére is. A városvezető arról is beszélt, hogy egy botanikus kerthez hasonló parkot is szerettek volna létrehozni a közelben, de erre egyelőre nincs anyagi kerete a városnak. Nem mulasztotta el felemlegetni, hogy szerinte

az RMDSZ-es önkormányzati képviselők nem a város érdekeit képviselőik, s nem szavazták meg a zavartalan működéséhez szükséges összegeket.

Fotó: Haáz Vince

Az állatkert  születésnapra eljöttek az egykori alkalmazottak is, de más állatkertek képviselői is, hogy együtt ünnepeljenek a helybéliekkel. Megnyitották az Állatkerti pillanatképek képkiállítását is, amely a látogatók által készített fényképekből állt össze.

Az 55 éve működő létesítményben jelenleg 800 állatot gondoznak.

Ha rákeresünk az állatkert Facebook-oldalára megismerhetjük azokat az alkalmazottakat, akik több, mint 30 éve dolgoznak itt, de a legfiatalabbakat is, akik nemrég csatlakoztak a csapathoz.

Sokan fényképeződtek a kőoroszlánoknál Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
A madarakat hálón keresztül lehet megcsodálni Fotó: Haáz Vince
Népszerűek voltak a kis szekerek, amelyekbe a kisebbek beülhettek Fotó: Haáz Vince
A gyűrűs farkú makik szabadon ugrándozhattak a kis szigetükön Fotó: Haáz Vince
Nagyon sokan látogatták meg az állatkertet Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS