Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Évtizedek óta nem látott vízmennyiség árasztotta el Gyergyószentmiklós utcáit

Barabás Orsolya 2020. június 23., 19:03

Hetek óta esik az eső, emiatt rég nem látott vízmennyiség árasztotta el Gyergyószentmiklóst. A tetőzés hétfőn este, éjszaka történt, amikor már nem tudta a föld elnyelni a lezúduló csapadékot, emiatt az Erdő, Vár és Rákóczi Ferenc utca felső részét elöntötte az ár. Sok udvar, pince, veteményes víz alatt van városszerte.

Fotó: Barabás Orsolya

A lezúdulón nagy vízmennyiséget már Gyergyószentmiklós is megszenvedi, hiszen a föld nem tudja „befogadni”, helyenként kiönt a Békény-pataka, az esővíz-elvezetők, szennyvízaknák felteltek. A hétfő éjszakai csapadék miatt az Erdő, Vár utcák mellett ezúttal a Rákóczi Ferenc utca felső felén is hömpölyög a víz, és utat talál a kertekben, pincékben, nagy károkat okozva.

Nincs, ahol elfolyjon a víz

„Az elmúlt két hét csapadékát még el tudta nyelni a föld, de mostanra annyira átázott, hogy már kiönt, mossa az utakat” – mondta Len Emil alpolgármester. A várost körbevevő nagy hegyekről felhőszakadás során lezúduló víz a felszegi szűk utcákon örvénylik lefele. Az ott lakók igyekeznek kiszivattyúzni a vizet a pincékből, udvarokról, töltéseket hozatnak, és reménykednek abban, hogy a következő napok esőzései nem okoznak még nagyobb károkat.

Évtizedek óta nem volt ekkora víz itt az utcán, a lányom még kicsi volt, amikor utoljára így feltelt az udvar, akkor a játékai lebegtek a víz tetején

– mesélte az egyik felszegi utca lakója.

Homokzsákokkal védekeznek

„Hétfő éjjel akkora víztömeg zúdult le, hogy képtelenség volt beavatkozni” – erősítette meg az alpolgármester.  Kedden délelőtt kétszáz homokzsákot készítettek elő, ezeket a Vár és Rákóczi Ferenc utcába vitték, hogy ahol még lehet, tereljék vissza a vizet a patak medrébe. Helyenként azonban keskeny a Békény-pataka, így ott ki is önt. Az árkokat igyekeznek kiszélesíteni, mert bármilyen mélyek is, a víz hordalékkal feltölti azokat. „Segítettek a tűzoltók, a katasztrófavédelmi hivatal, a polgármesteri hivatal mellékgazdaságánál dolgozók, a lakosság egyaránt. Az elmúlt két hét esőzései miatt már volt gond a város alszegi részén, a tömbháznegyedekben is, hiszen az esővíz-elvezető rendszer annyira tele van vízzel és a patakszintek is úgy megnőttek, hogy már nem tudják befogadni a sok csapadékot” – tette hozzá Len Emil.

Víz hömpölyög a Vár utcában Fotó: Barabás Orsolya

A város felszegi részében élők elmondták,

az udvarokon a vízen lebegtek hétfő éjjel a használati tárgyak, a veteményesben bokáig állt a víz, rothadásnak indult a termés.

Nagyon sok pincét is ellepett a víz, olyan helyeken is, ahol egyébként nem szokott károkat okozni a csapadék. És az előrejelzések szerint továbbra is szükség lesz a lakosság és az illetékesek közbeavatkozására, hogy mentsék, amit lehet.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz9.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz7.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz6.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz4.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz3.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz1.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
https://media.szekelyhon.ro/pictures/gyergyo/aktualis/2020/o_arviz.jpg
Fotó: Barabás Orsolya
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat