Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Értékes monográfiasorozattal gazdagodtak a Hargita megyei intézmények

Iszlai Katalin 2019. augusztus 02., 16:30
HIRDETÉS

Értékes és hiánypótló könyvsorozatot adományozott a magyar kormány a külhoni magyar közintézmények számára: Borovszky Samu Magyarország Vármegyéi és városai című, 26 kötetes monográfiasorozatának hasonmását számos Hargita megyei kulturális és oktatási intézmény, illetve önkormányzat kapta meg. 

Fotó: Gábos Albin

Ünnepélyes keretek között adták át péntek délelőtt a csíkszeredai Lázár-ház dísztermében

Borovszky Samu Magyarország Vármegyéi és városai című monográfiasorozatának reprint kiadását számos Hargita megyei intézménynek.

A 26 kötetes monográfiasorozat hasonmását a Magyar Kormány megbízásából – a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével – a Méry Ratio Kiadó jelentette meg.

HIRDETÉS

Az eseményen Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője elmondta:

a könyvadomány célja egyrészt az, hogy ismeretforrásként szolgáljon, másrészt pedig hozzájáruljon a külhoni magyar közösségek nemzeti identitásának megerősítéséhez.

Fotó: Gábos Albin

A főkonzul az eredeti könyvsorozatról is beszélt: emlékeztetett, hogy az első kötet 1986-ban jelent meg, és akkor még az volt a terv, hogy az összes vármegyéről és a nagyobb városokról is születni fog egy-egy monográfia, az első világháború 1914-es kitörése azonban véget vetett ennek a kezdeményezésnek. A sorozat megszakadt, addig

26 kötetet sikerült kiadni, a székelyföldi vármegyékre azonban már nem maradt idő.

A főkonzul a szerkesztő önmeghatározását is idézte, amely szerint a sorozat a magyar korona országai történetének, földrajzi, képzőművészeti, néprajzi, hadügyi és természeti viszonyainak, közművelődési és közgazdasági állapotának enciklopédiája.

A sorozat értékességét jelzi az is, hogy milyen híres nevek jelennek meg a szerzők között: többek között Jókai Mór, Fraknói Vilmos és Móricz Zsigmond írásai is szerepelnek benne.

Fotó: Gábos Albin

„Egy sorozat értéke mintegy félmillió forint, ennél azonban sokkal fontosabb az eszei és tudományos értéke. Úgy gondolta a magyar kormány, és ezzel én is egyet tudok érteni, hogy a nyomtatott könyv olvasása, lapozása másfajta elmélyülést ad, ami nélkülözhetetlen a valós megismeréshez.

Ez egy olyan maradandó érték lehet, amelyet ha megőriznek, még számos generáció vehet majd kézbe itt a Székelyföldön

– hangsúlyozta a főkonzul.

Fotó: Gábos Albin

A továbbiakban Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere mondott köszönetet az értékes adományért. „Fontos, hogy a felelős magyar kormány ebben a formában is segít, támogat bennünket és hozzájárul ahhoz, hogy az érdeklődő közönség tanulmányozhassa ezt a csodálatos kiadványt.

Ebben a sorozatban azáltal, hogy nem teljes, az is benne van, hogy valami akkor régen megszakadt. Azáltal azonban, hogy ma itt vagyunk és ezt az adományt megkaphatjuk, azt is világosan kimondjuk, hogy valójában sohasem szakadt meg, és továbbra is folytatódik

– húzta alá Ráduly.

Roth András Lajos történész, könyvtáros az ünnepségen arról is beszélt, hogy kik tudják majd hasznosítani a kiadványokat. Mint mondta, elsősorban az oktatási intézmények, a magyar- és történelemtanárok, a művészettörténészek, de emellett mindazok, akik érdeklődnek a magyar kultúra és történelem iránt. 

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS