Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Eredeti rendeltetésén túl oktatási központként is szolgálna a csillagvizsgáló

Kovács Eszter 2018. augusztus 20., 09:14 utolsó módosítás: 2018. augusztus 20., 09:19
HIRDETÉS

Jövőre lesz harminc éve, hogy hozzáfogtak a székelyudvarhelyi csillagvizsgáló megépítéséhez, melyet azonban soha senki nem használt rendeltetésszerűen. A mára romos épület felújítása megvalósulni látszik, sőt, nemcsak a csillagvizsgáló épületét újítanák fel, hanem rendeltetést kapna a környező többhektáros terület is.

Az épületben az amatőr csillagászati tevékenység mellett tudományos könyvtár is helyet kapna Fotó: Barabás Ákos

Legutóbbi, soron kívüli ülésén Székelyudvarhely önkormányzati képviselő-testülete elfogadta a Csereháti lakónegyedben tervezett beruházás tervét, erre a célra a város 5 millió 840 ezer lejt hívott le a regionális operatív program pályázati ciklusában. A projekt önrésze több mint 88 ezer lej.

A projekt kétrétű – olvasható a városatyák által elfogadott tanácsi határozatban:

egyrészt a csillagvizsgáló épületének a felújítása, másrészt a környező zöldövezetek, illetve a II. Rákóczi Ferenc utcáról a Kuvarra felvezető lépcsősor rendbetétele is része a beruházásnak.

HIRDETÉS

A csillagvizsgálót – habár rendeltetésszerűen építették – soha semmilyen célra nem használták. Az épületet a közbeszéd a város „mostohagyermekének” tartja: helyi, a csillagászat iránt érdeklődő civilek kezdeményezésére 1989-ben kezdték el a létesítmény felépítését, helyi vállalkozások, civilek, valamint a város közreműködésével.

A munkálatok 1991-ben fejeződtek be: 1990-ben alakult meg az Univerzum Csillagászati Egyesület, azonban

a csillagvizsgáló fő elemét, a távcsövet nem sikerült beszerezni, s utólag kiderült, hogy az építmény fém kupolája sem megfelelő.

Az egyesület tevékenysége megszűnt, 2005-ben azonban ismét megalakult, de az épület akkora már leromlott.

Fotó: Barabás Ákos

Legutóbb 2012-ben hirdetett a város pályázatot, olyan civileket kerestek, akik felvállalták volna a csillagvizsgáló megmentését. Egyetlen jelentkező volt, az Udvarhelyi Info Egyesület: ők főként számítástechnikai profilú oktatóközpontot hoztak volna létre az ingatlanban. Az ekkora már romos állapotú épület felújítását azonban önerőből nem tudták volna elvégezni, így meghiúsult a projekt.

2016-ban a Városi Könyvtár vezetője, Szőcs Endre is kifejezte abbéli szándékát, hogy – amennyiben a városvezetés az intézmény ügykezelésébe adja az épületet – két teleszkóp megvásárlásával létrehoznák a még három évtizeddel ezelőtt megtervezett csillagvizsgálót. Az elképzelésnek azonban akkor nem volt foganatja.

A most bemutatott tervek értelmében

az épület megtartaná eredeti rendeltetését, de az amatőr csillagászati tevékenység mellett tudományos könyvtár is helyet kapna benne,

így egyfajta külső oktatási központként szolgálhatna a székelyudvarhelyi tanintézetek számára. Az épület közvetlen környezetében lévő kéthektárnyi területet is rendeznék: itt sétányokat, tanösvényt alakítanának ki, de a tervben egy sportolásra alkalmas tér létrehozása is szerepel. Az említett területet most bozótos és szemét fedi, ennek rendezése is fontos célja a projektnek.

A beruházás kivitelezésének becsült értéke kilenc hónap. Jelenleg a főfinanszírozóval való szerződés-aláírás van folyamatban, a következő lépés pedig a tervek és a munkálat licitre bocsátása lesz, tudtuk meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS