Erdővidéki unitáriusok Indiában

Erdővidéki unitáriusok Indiában

Fotó: Bardocz Andrea személyes archívuma

A Baróti Unitárius Egyházközség és a Beacon Unitárius Univerzalista Egyházközség (Summit, USA) tavaly ősszel ünnepelte a Kiss Alpár – mostanra már nyugalmazott – lelkipásztor által kezdeményezett és hosszú éveken át tartalommal feltöltött testvérkapcsolatuk harmincadik évfordulóját. Időközben, 2018-ban ebbe az együttműködésbe az indiai, Jowai-i Unitárius Egyházközség is bekapcsolódott, idén az erdővidékieknek sikerült őket felkeresniük.

Kocsis Károly

2023. április 12., 11:562023. április 12., 11:56

Az utóbbi egy év folyamán online térben, zoom-meetingeken folytak a megbeszélések, idén március 8–19. között sikerült sor keríteni a személyes találkozóra Indiában. Négy egyesült államokbeli hittestvérük mellett Barótról László-Benczédi Zsófia baróti unitárius lelkész és férje, valamint Bardocz Andrea vett részt a látogatáson, utóbbi lapunkkal is megosztotta élményeiket, tapasztalataikat.

korábban írtuk

Indiai unitáriusok látogattak Marosvásárhelyre
Indiai unitáriusok látogattak Marosvásárhelyre

A hasonlóságokra figyeltek fel elsősorban az Erdélybe látogató indiai unitáriusok, a vendégszeretetre, amelyben részesültek, az életstílusra, a nyitottságra. A tíz nap alatt, amit itt töltöttek, rengeteg élményben volt részük.

Hosszú, fárasztó és kihívásokkal teli, három repülőutat magába foglaló utazás után, kimerülten érkeztek meg Gauháti repülőterére, ahol már vártak rájuk indiai barátaik. A közel 30 fokos melegben, a hatalmas forgalom és folytonos dudálás közepette nehéz volt felfogni, hová csöppentek éppen.

Idézet
Szinte lehetetlen leírni, milyen körülmények uralkodnak abban a két tartományban, Meghalayában és Assamban, amelyeket meglátogattunk.

Rendkívül változatosak a körülmények, helyenként jobb az infrastruktúra, néhol éppen kátyúznak, máshol viszont még aszfalt sincs” – meséli Andrea.

Ahol a nőké a hatalom

Meghalaya szó szerint a „felhők lakhelyét” jelenti, és India északkeleti részén található. Érdekes látnivalókat kínál, hegyek (Khasi, Garo és Jaintia) veszik körül, a legmagasabb pontja 1965 méter. A tartomány fővárosa Shillong, a lakosság közel háromnegyede keresztény, mintegy fele a khási törzshöz tartozik. Hivatalos nyelv az angol, viszont leginkább a khási nyelvet beszélik.

Idézet
Kevés ilyen társadalom van a világon: a hatalmat és a földet csak nők örökölhetik.”

Az ott töltött idő felében az erdővidékiek és amerikai társaik családoknál voltak elszállásolva, így sikerült bepillantást nyerniük életkörülményeikbe. „Nem mondhatom, hogy a hétköznapjaikba, mivel szabadságot vettek ki, hogy velünk lehessenek, körbevezessenek, megmutassák nevezetességeiket” – pontosít Andrea.

Galéria

A Dawki folyó

Fotó: Bardocz Andrea személyes archívuma

Végtelenül kedves, közvetlen emberekről van szó, legalábbis akikkel szerencséjük volt találkozni. Egyszerű körülmények között élnek, de nem azért, mert esetleg nem lenne, amiből „kényelmesebbé” tehetnék az életüket. Egyszerűen nem igényelnek mindenféle felszerelést, kütyüt, dekorációt, divatcikkeket. „Hasznos tárgyakkal veszik körbe magukat, de nem esnek túlzásba. A lakások egyszerűen vannak berendezve, van, amelyik antik bútorokkal, néhány családi képpel díszítve.”

Fürdőszoba két csappal

Ahol Andrea kapott szállást, a fürdőszobában volt ugyan angol WC és hozzá tartály is (más helyeken vederbe kellett vinni a vizet, és úgy leöblíteni használat után), viszont sem tusoló, sem fürdőkád. „Két csap volt a falon, egyik a meleg víznek, ami egy bojlerhez volt kötve, másik a hidegnek. Ezen két csap alá helyezve egy vederbe lehetett megfelelő arányú vizet elegyíteni a mosakodáshoz” – szemlélteti az ottani körülményeket riportalanyunk.

Ott tartózkodásuk során kilenc unitárius templomot látogattak meg. Mindenhol szeretettel fogadtak őket,

Idézet
jöttek felnőttek, gyermekek, mindenki kíváncsi volt a fehér emberekre.”

A legszegényebb egyházközségekben is megvendégelték, ha csak egy teával is kínálták, de azt szívből készítették.

korábban írtuk

Északkelet-indiai unitárius törzsi közösséget látogattak meg erdélyi unitáriusok  - riport
Északkelet-indiai unitárius törzsi közösséget látogattak meg erdélyi unitáriusok - riport

Az európai ember legelső meghatározó benyomása, amikor a monszunidőszak végén Indiába érkezik, a hihetetlen páratartalmú forróság, a megszokhatatlannak tűnő klíma. Amikor kilép a légkondicionált repülőtérről, egy csapásra leizzad – és belegondol, hogy a nyár a szubkontinensen ennél a 38-40 fokos hőségnél is forróbb.

A nevezetességek közül, amiket meglátogattak, Andrea az élő, emeletes gyökérhidat emeli ki, amelynek bejárása során több mint 3500 lépcsőfokon kellett le-, majd felmászniuk. Ugyanitt egy lélegzetelállító természetes úszómedence is található. „Csónakáztunk a Dawki folyón, amely kristálytiszta vizéről nevezetes. A Mawsmai világított barlangot is meglátogattuk, amely tele volt egy régebbi kor lenyomataival, fosszíliákkal. Sohra csodálatos kilátást kínált az elképesztő hegyekre, nem hiába hívják kelet Skóciájának. Szintén itt, Cherapunji mellett található a 340 méter magas Nohkalikai-vízesés –

Idézet
ez egyébként a világ második legcsapadékosabb helye, ahol az éves csapadékmennyiség 11 777 mm négyzetméterenként.”
Galéria

Emeletes gyökérhíd

Fotó: Bardocz Andrea személyes archívuma

Végtelen rizsföldek mentén

Különleges volt számukra a természetben járni-kelni, mivel mindenhol pálma- és banánfák, bambuszok kísérték, és a végtelen rizsföldek is szokatlanok egy székelyföldi utazó számára. A Kaziranga Nemzeti Park hasonlóképpen mély benyomást tett rájuk. „A dzsipes kirándulás során láthattunk indiai orrszarvút, vad vízi bivalyt, szarvast, majmot, vaddisznót, indiai marabut, ázsiai tátogatógólyát, keselyűt és még sok más kisebb-nagyobb állatfaj példányait” – meséli Andrea.

Galéria

A Mawsmai világított barlang tele volt egy régebbi kor lenyomataival, fosszíliákkal

Fotó: Bardocz Andrea személyes archívuma

A kirándulás fő célja teljesült, hiszen megismerkedtek indiai partnereikkel, életkörülményeikkel, miközben elmélyítették barátságunkat amerikai hittestvéreikkel is.

„Hálásak vagyunk az együtt töltött időért, amit ezek az emberek a családjaiktól, munkájuktól vettek el, hogy velünk lehessenek. Hálásak vagyunk azért a nyitottságért, közvetlenségért, amivel már az első napon fogadtak, a rengeteg mosolyért, kézfogásért, ölelésért, amit kaptunk.”

Galéria

A 340 méter magas Nohkalikai-vízesés

Fotó: Bardocz Andrea személyes archívuma

Andrea azt mondja, jóleső érzéssel szokta újra meg újra végignézni az ott készült fényképeket, videókat, bár azok nem mindig tudják visszaadni azt a hangulatot, jókedvet, lazaságot, ami azt a két hetet jellemezte.

Idézet
Mert amikor a bizalom kialakulni látszott, amikor a barátság szövődött, amikor könnyesre röhögtük magunkat, nem nyúltunk a fényképezőgépek után.”

És amikor rájuk gondol, mindig eszébe jut a tőlük tanult legfontosabb szó: khublei! Úgy is fordíthatnánk: Isten áldja!

Az indiai Jowaiban egy bizonyos Hajom Kissor Singh rakta le az unitárius közösség alapjait, aki a vallási tanokat könyvekből tanulta. Az első unitárius templomot 1889-ben építették, jelenleg mintegy 10–15 ezer unitárius él Indiában. Amint azt Ilkei Árpád vargyasi unitárius lelkész lapunknak elmagyarázta, az indiai unitáriusok inkább szabadelvűeknek tekinthetők, és a kereszténységnek is egy sajátos válfaját képviselik, ám bizonyos értelemben sokkal konzervatívabbak, mint például az angliai „hittestvéreik”, ahonnan a Dávid Ferenc-i tanok – sok-sok áttéten átesve és így jelentősen átalakulva – végül eljutottak hozzájuk. „De meg kell jegyeznünk, hogy szinte minden vallás és keresztény felekezet esetében vannak olyan csoportok, melyekre ha nem is vonatkozik a történelmi unitarizmus Erdélyben értelmezett jelentése, de hasonló hitelveket követnek, mint az említett indiaiak.” Az amerikai unitáriusok 1961-ben egyesültek az ateizmustól sem idegenkedő univerzalistákkal, megalakítva az Unitárius Univerzalista Szövetséget (1995-ben az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsa is létrejött), és tulajdonképpen ők „fedezték fel újra” Hajom Kissor Singh követőit.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek

Újabb létesítményt kell kezelnie Csíkszeredában a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek, ugyanis hétfői rendkívüli ülésükön az önkormányzati képviselők határozatba foglalták, hogy a szécsenyi sportparkot is átadják az önkormányzati cégnek.

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek
2024. május 27., hétfő

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának

Jólelkű adakozók segítségével vásároltak négyszobás lakást Csíkszeredában a nemrég közúti balesetben elhunyt református lelkész özvegye és gyermekei számára. A gyűjtést az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség szervezte.

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának
2024. május 27., hétfő

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban

Több ezer lejt foglaltak le házkutatást követően a Hargita megyei rendőrök egy csíkszentsimoni pénzügyi jellegű intézmény székhelyén és sikkasztással gyanúsított személyek lakásán hétfőn – adja hírül közleményében a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban
2024. május 27., hétfő

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán

Az évad utolsó bemutatójára készülnek a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban: Cédric Chapuis Élet-ritmusra című monodrámáját Márkó Eszter rendezi. A stúdiódarabot Esti Norbert előadásában láthatja a közönség, a premiert május 29-én tartják.

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán
2024. május 27., hétfő

Na, mégegyszer! Elhúzódó projekteknek lendülnek neki újra Csíkszeredában

Újra pályázik a csíkszeredai önkormányzat a következő európai uniós finanszírozási ciklusban a korábban elmaradt projektek megvalósítására. Erről rendkívüli ülésen döntöttek hétfőn az önkormányzati képviselők.

Na, mégegyszer! Elhúzódó projekteknek lendülnek neki újra Csíkszeredában
2024. május 27., hétfő

Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért

Kovászna város önkormányzata a szeptemberi városnapok alkalmával szervezett ünnepségen 800 lejes prémiummal jutalmazza azokat a házaspárokat, akik 50, 60, 65 vagy 70 éves házassági évfordulójukat ünneplik meg idén.

Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért
Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért
2024. május 27., hétfő

Pénzbeli jutalom a hosszú házasságért

2024. május 27., hétfő

Falképekről értekeznek a sepsikilyéni templomban

A Teleki László Alapítvány május 28-án, kedden 16.30-tól könyvbemutatóval egybekötött konferenciát rendez a sepsikilyéni unitárius templomban. Az esemény a Rómer Flóris-terv háromszéki eredményeit hivatott bemutatni.

Falképekről értekeznek a sepsikilyéni templomban
2024. május 27., hétfő

Kiszorult az MPE a sepsiszentgyörgyi választási bizottságokból, etikátlansággal vádolják az RMDSZ-t

Erőss Bulcsú, a Magyar Polgári Erő párt sepsiszentgyörgyi polgármesterjelöltje hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján számukra súlyosan diszkriminatív, etikátlan háttéralkuval vádolta az RMDSZ-t és a polgármestert.

Kiszorult az MPE a sepsiszentgyörgyi választási bizottságokból, etikátlansággal vádolják az RMDSZ-t
2024. május 27., hétfő

Más megyékből is érkeznek koldusok Marosvásárhelyre

Az elmúlt napokban Kolozs megyei és nagybányai kéregetők is megjelentek Marosvásárhely utcáin. A helyi rendőrséghez naponta több bejelentés érkezik a kéregetők miatt.

Más megyékből is érkeznek koldusok Marosvásárhelyre
2024. május 27., hétfő

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete

Eredeti, fehér színárnyalatban tündököl a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskola épületfrontjának egy része a tavaly megkezdett felújítási munkálatoknak köszönhetően. A tervek szerint jövő tanévtől a diákok is visszaköltözhetnek az épületbe.

Kezdi visszanyerni eredeti színét a Zeyk Domokos Szakközépiskola épülete
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!