Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Elrendelték a kényszervágást a sepsiszentgyörgyi Örkő-negyedben sertéspestis miatt

Bíró Blanka 2019. február 04., 16:39 utolsó módosítás: 2019. február 04., 17:24

Elrendelték hétfőn a sepsiszentgyörgyi Őrkő-negyedben tartott disznók kényszervágását – tájékoztatta lapunkat Sikó- Barabási Sándor a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Elrendelték a kényszervágást a sepsiszentgyörgyi Örkő-negyedben sertéspestis miatt
galéria
Fotó: Bíró Blanka

Mint részletezte, azért döntöttek a kényszervágás mellett, mert vasárnap este egy újabb fertőzés bukkant fel, annak a háztartásnak a szomszédságában, ahol az első két elhullott sertést tartották.

Ez azt jelenti, hogy nem sikerült elszigetelni, megállítani a betegség terjedését, valószínű a lappangási időszakban még újabb beteg állat bukkant volna fel. Ez már fertőzési gócpontot jelent, ezért úgy döntöttünk, kivágjuk a negyedben a sertéseket, hogy megvédjük a megyét

– részletezte a főállatorvos. Rámutatott, az Őrkő-negyedben hozzávetőleg hatvan disznót kell elpusztítani. Abban bíznak, hogy ezt még a nap folyamán befejezik. Az őrkőiek a főállatorvos megfogalmazása szerint, „nem örvendenek” az intézkedésnek, ám

a hatóság szakemberei a rendőrség és a csendőrség segítségével járják a házakat, hogy érvényt szerezzenek a kényszerintézkedésnek.

Sepsikőröspatakon is fennáll a fertőzés gyanúja

A Sepsiszentgyörgytől mintegy hét kilométerre levő Sepsikörőspatakon egy gazdaságból jelentették vasárnap, hogy megbetegedett egy sertés. Mire a hatóságok kiértek a helyszínre, az állat elpusztult.

Jelenleg a laboratóriumi vizsgálat eredményét várják, ám fennáll a sertéspestis fertőzés gyanúja.

Fotó: Bíró Blanka

Kisgyörgy Sándor, a település polgármestere lapunknak elmondta, megtették az óvintézkedéseket, a gazdaságot zárlat alá helyezték, ha beigazolódik a kór, az ott nevelt 18 sertést ki kell vágni.

Kijelölték a területet, ahová a kényszervágás esetén az állattetemeket klórmésszel, lefóliázva biztonságosan elföldelik.

A polgármester elmondta, a faluban a gazdák a kényszervágástól tartva, elkezdték levágni a disznókat.

Amint arról beszámoltunk, pénteken este igazolta vissza a bukaresti laboratórium, hogy Sepsiszentgyörgyön megjelent az afrikai sertéspestis, azonnali intézkedéseket foganatosítottak, a járműveket ellenőrzik, fertőtlenítik.

A fertőzés három kilométeres körzetében védelmi övezetet alakítottak ki, míg tíz kilométeres körzetben felügyeleti övezetet rendeltek el.

Az első két elhullott állatot részben a kukákból kiszedett ételmaradékkal etették.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat